Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 ‘We zien wel ’ns een vervalste Fongers’

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

‘We zien wel ’ns een vervalste Fongers’ Empty
BerichtOnderwerp: ‘We zien wel ’ns een vervalste Fongers’   ‘We zien wel ’ns een vervalste Fongers’ Icon_minitimeza 30 apr 2016 - 16:51



‘We zien wel ’ns een vervalste Fongers’
30-04-2016 | Jan Schlimbach | Groningen


Het Groninger fietsenmerk Fongers staat begin mei centraal op een fietsenfestival in de Indonesische stad Bandung. Fongers-conservator Jos Rietveld uit Haren is erbij, met Fongers-nazaat Jen Fongers.

Is het de moeite waard om zo’n lange reis te maken voor zo’n kort verblijf?

"Ja. We gaan een week, het festival duurt drie dagen. We worden als een vorst ontvangen. Fongers staat er zo in de belangstelling dat het is uitgeroepen tot thema van het oude-fietsenevenement. Ik ga ernaartoe met Jen Fongers, de achterkleinzoon van Albert Fongers, de oprichter van het bedrijf. Onze komst wordt commercieel uitgebuit. Er wordt een meet en greet georganiseerd. Mensen moeten geld betalen om onze handtekeningen te mogen krijgen."

Wat gaan jullie daar precies doen?

"We doen er keuringen. Er zijn wedstrijden wie de mooiste gerestaureerde fiets heeft. De Fongers fietsen zijn heel erg populair; er wordt veel geld voor betaald. Ze worden zelfs nagemaakt. We zien wel eens een vervalsing. We helpen de Indonesiërs om het historisch erfgoed op een goede manier te koesteren."

Hoe groot is die beurs eigenlijk?

"Er worden twintigduizend bezoekers verwacht. Tijdens de vorige beurs in Bali waren er zevenduizend. Volgens de laatste schattingen zijn in Indonesië anderhalf miljoen mensen met oude fietsen bezig."

Is de interesse van de Indonesiërs in de Fongers-fiets een gevolg van het kolonialisme?

"Tot zeg maar 1945 was Indonesië een Nederlandse kolonie. Als je daar rondloopt, zie je machines van Werkspoor en Stork. Er draaien nog allerlei suikerrietfabrieken op Nederlandse machines uit de jaren twintig. Tussen 1900 en 1940 zijn heel veel fietsen die kant op gegaan. Van Fongers, maar ook van Gazelle en Simplex. Tien procent van de productie van Fongers ging naar Nederlands-Indië. Dat kwam omdat Fongers kwalitatief de beste fietsen maakte die te koop waren.’’

Wie lieten die rijwielen overkomen?

"De cliëntèle in Indië bestond uit hogere bestuursambtenaren en plantagehouders. Zij bestelden vaak de duurste Fongers-fietsen. Dat maakt het voor ons interessant, omdat we daar bijzondere modellen kunnen zien. De eerste keer dat we er waren, zag ik een Fongers-model uit 1899. Het was een soort archeologische ontdekkingsreis."

U bent daar welkom, als ‘voormalige kolonist’?

"We worden met alle egards ontvangen. Het is zo’n 70 jaar geleden dat we er zijn weggegaan. Minister Koenders is er laatst nog geweest en er zijn excuses aangeboden. In Indonesië zijn ze bezig met een herontdekking van het koloniale verleden. Zeker onder hoger opgeleiden ontstaat meer waardering voor wat Nederland er heeft gedaan, los van wat er aan het einde van de oorlog allemaal is misgegaan. Er zijn mensen die het leuk vinden om in Nederlandse koloniale kledij op oude fietsen rond te rijden."

DVHN
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

‘We zien wel ’ns een vervalste Fongers’ Empty
BerichtOnderwerp: Re: ‘We zien wel ’ns een vervalste Fongers’   ‘We zien wel ’ns een vervalste Fongers’ Icon_minitimevr 13 mei 2016 - 8:02



Indonesiërs zijn gek op Fongers-fietsen
12-05-2016 om 13:16   Jan Schlimbach   Groningen


Het oude Groninger fietsmerk Fongers (1885-1970) is in Indonesië populairder dan hier. Dat concludeert de Stadjer Fongers-conservator Jos Rietveld na het bijwonen van een groot oudefietsenevenement in de Javaanse stad Bandung.

De fietsen van Fongers stonden centraal tijdens het festival dat van 6 tot en met 8 mei werd gehouden. Duizenden mensen bezochten die beurs. Tussen 1900 en 1940 werd tien procent van de totale Fongers-productie naar het toenmalige Nederlands Indië geëxporteerd. Veel van die fietsen zijn bewaard gebleven. Ze worden er anno nu zelfs gekoesterd. Voor exemplaren in goede staat hebben de Indonesiërs veel geld over. Rietveld kent bedragen oplopend tot 2500 euro.


De Indonesiërs maken dankbaar gebruik van de kennis die Rietveld over het merk heeft verzameld. Hij helpt ze het historisch erfgoed op een goede manier te koesteren. Hij gaf adviezen over fietsrestauratie en jureerde bij de verkiezing van de mooiste Fongersfiets. Rietveld was er niet in zijn eentje. Hij werd vergezeld door Jen Fongers, nazaat van Albert Fongers, de oprichter van de fietsenfabriek.

Voor Rietveld vormde een fietstocht op zondagochtend door Bandung het hoogtepunt van de trip. Liefst 6500 mensen fietsten mee.....

lees verder op DVHN

(leuke plaatjes) jaja
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
‘We zien wel ’ns een vervalste Fongers’
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Buitenkampers nog te zien in..
» Nog een maal te zien: film over contractpensions
» 25 mei: voetballen, horen, zien en proeven
» Soldaat van Oranje 2 in 2015 te zien
» Nederland en België zien concurrent Indonesië afhaken

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: