Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Obama roept op tot terugdringen kernwapenvoorraad bij bezoek aan Hiroshima

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Obama roept op tot terugdringen kernwapenvoorraad bij bezoek aan Hiroshima  Empty
BerichtOnderwerp: Obama roept op tot terugdringen kernwapenvoorraad bij bezoek aan Hiroshima    Obama roept op tot terugdringen kernwapenvoorraad bij bezoek aan Hiroshima  Icon_minitimevr 27 mei 2016 - 9:24

Obama roept op tot terugdringen kernwapenvoorraad bij bezoek aan Hiroshima

Obama roept op tot terugdringen kernwapenvoorraad bij bezoek aan Hiroshima  29c83rt
Foto: AFP

Gepubliceerd: 27 mei 2016 10:06
Laatste update: 27 mei 2016 11:02

President Barack Obama is vrijdagochtend (Nederlandse tijd) in Hiroshima aangekomen voor een historisch bezoek aan de Japanse stad. Hij benadrukte dat kernmachten hun atoomwapenvoorraad moeten terugdringen.
Obama is de eerste zittende Amerikaanse president die de stad bezoekt sinds de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog. De bom op Hiroshima kostte aan meer dan 140.000 Japanners het leven.

Obama legde om 10.40 uur (Nederlandse tijd), voorafgaand aan zijn toespraak, een krans bij het vredesmonument in Hiroshima. Ook schreef hij in het gastenboek.

"71 jaar geleden viel de dood uit de lucht", sprak Obama vervolgens in het bijzijn van de Japanse premier Shinzo Abe. "De mensheid liet zien dat het de middelen had om zichzelf te vernietigen. Het beeld van een paddestoelwolk herinnert ons aan de tegenstrijdigheid van de mensheid."

Obama: "We komen hier om de verschrikkelijke kracht die niet zo lang geleden werd ontketend te overpeinzen. We komen hier om te rouwen om de doden. We herinneren al de onschuldigen die onder de noemer van die verschrikkelijke oorlog werden gedood." De president stelde dat alle landen een gedeelde verantwoordelijkheid hebben "om de geschiedenis recht in de ogen te kijken".

Kernwapens
De rode draad in het betoog van Obama was het streven naar een kernwapenvrije wereld. De Amerikaanse president bood Japan in zijn toespraak, zoals van tevoren al bekend was, geen excuses aan voor de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki.

"Ik kom in de eerste plaats om de levens van de tientallen miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken", sprak Obama voorafgaand aan het bezoek.

Nu
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Obama roept op tot terugdringen kernwapenvoorraad bij bezoek aan Hiroshima  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Obama roept op tot terugdringen kernwapenvoorraad bij bezoek aan Hiroshima    Obama roept op tot terugdringen kernwapenvoorraad bij bezoek aan Hiroshima  Icon_minitimevr 27 mei 2016 - 9:28

Bezoek president Obama aan Hiroshima leidt tot discussie

Gepubliceerd: 27 mei 2016 07:42
Laatste update: 27 mei 2016 09:14

Barack Obama brengt vrijdag als eerste zittende Amerikaanse president een bezoek aan Hiroshima. De Japanse stad werd in augustus 1945 verwoest door een Amerikaanse atoombom. Het bezoek heeft zowel in de VS als in Japan tot discussie geleid.
Obama zal spreken bij een ceremonie bij herdenkingsmonument Genbaku Dōmu.

"Ik kom in de eerste plaats om de levens van de tientallen miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken", aldus de president. Washington en Tokio hopen dat het bezoek van Obama aandacht zal genereren voor de lobby van beide landen om atoomwapens te verbieden.

De Amerikaanse president zal geen excuses maken voor de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. De twee bommen dwongen Japan versneld tot overgave in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De VS was bang dat het land anders letterlijk tot de laatste soldaat door zou vechten. De bom kostte meer dan 140.000 Japanners het leven.

Betwist
Een meerderheid van de Amerikanen meent nog steeds dat de atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen noodzakelijk waren. Dit wordt echter door sommige historici betwist. De meeste Japanners stellen dat er geen noodzaak was om de vernietigende bommen te gebruiken.

Critici stellen dat Obama wel zijn excuses zou moeten aanbieden, omdat Japan zichzelf anders te veel als slachtoffer van de atoombom kan profileren.

Nieuwe generatie
De Japanse premier Abe heeft wel excuses gemaakt voor de rol van het land in de Tweede Wereldoorlog. Maar hij beklemtoont ook dat de nieuwe generatie Japanners niet moet worden opgezadeld met de schuld van besluiten die hun voorouders maakten.

Vooral China en Zuid-Korea vinden dat Japan nog niet genoeg schuld betuigd heeft voor haar rol in de Tweede Wereldoorlog. De meeste Japanse slachtoffers van de atoombommen die nog leven, vinden het belangrijker dat Obama en Abe zich samen inspannen voor het afschaffen van atoomwapens.

Door: NU.nl/Reuters
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Obama roept op tot terugdringen kernwapenvoorraad bij bezoek aan Hiroshima
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: