Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 ‘Doe-Boek’ maakt praten over Nederlands-Indië makkelijker

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

‘Doe-Boek’ maakt praten over Nederlands-Indië makkelijker Empty
BerichtOnderwerp: ‘Doe-Boek’ maakt praten over Nederlands-Indië makkelijker   ‘Doe-Boek’ maakt praten over Nederlands-Indië makkelijker Icon_minitimevr 3 jun 2016 - 6:50

‘Doe-Boek’ maakt praten over Nederlands-Indië makkelijker
DoorLilian Visser - 2 juni 2016, 09:11
Eenvoudig op zoek naar je Indische roots

In veel gezinnen uit Nederlands-Indië werd weinig gesproken over het verleden. Het leven in de kampen, dwangarbeid en de ‘vrede’ die uiteindelijk een nieuwe strijd werd. Over de traumatische jeugd van kinderen in de vrouwenkampen. Simone Berger, dochter van een Indische vader (1940), maakte daarom het boek ‘Istori Kita‘ (onze geschiedenis) dat generatiegenoten moet helpen makkelijker met hun ouders te praten over het verleden in Nederland-Indië. Aan de hand van bijzondere afbeeldingen en verhalen komen herinneringen weer tot leven. De onderwerpen variëren van zoete jeugdherinneringen tot de Japanse bezetting. Historiek stelde een paar vragen aan auteur Simone Berger.

Wat zijn de trauma’s van de eerste generatie uit Nederlands-Indië en waarom is het lastig voor ze om daar over te praten?


Tijdens de erbarmelijke, zware en mensonterende omstandigheden tijdens de bezettingsjaren – waar mensen in het kamp of bijvoorbeeld als dwangarbeider verbleven – zijn veel families jarenlang uit elkaar gescheurd. En na de zogenaamde bevrijding begon een dekolonisatie-oorlog die 4 jaar zou gaan duren waardoor men niet kon terugkeren naar het ‘oude leven’ van voor de bezetting. Iedereen had uitgekeken naar de bevrijding. Maar de realiteit was dat velen familieleden hadden verloren, een tijd aanbrak van angst en chaos waarin je niet meer wist wie je vriend of vijand was. De verhoudingen waren veranderd. Ze werden gedwongen om te vertrekken uit het geboorteland en kwamen vaak berooid aan in een land in wederopbouw, waar weinig of geen aandacht was voor wat de mensen in Nederlands-Indië hadden meegemaakt. Dit heeft velen die al beschadigd en getraumatiseerd waren geen mogelijkheid of ruimte gegeven om de ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Het motto was: aanpassen!

Lees verder bij Historiek.net
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
‘Doe-Boek’ maakt praten over Nederlands-Indië makkelijker
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Boek Jet Bussemaker over Nederlands-Indië
» Film over Nederlands-Indië maakt veel emoties los
» Wieteke van Dort presenteert tweede deel boek Nederlands-Indië
» Boek 1) Indië in vervlogen tijden en boek 2) Het vergeten Indië
» Limburgse jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea 1945-1962

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: