Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Een bijzondere familiegeschiedenis

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Een bijzondere familiegeschiedenis Empty
BerichtOnderwerp: Een bijzondere familiegeschiedenis   Een bijzondere familiegeschiedenis Icon_minitimema 27 jun 2016 - 7:56

Een bijzondere familiegeschiedenis
26-06-2016, 08:39 | Van de redactie

DOORN ,,Een hulpmiddel om de dialoog te starten tussen (klein)kinderen en (groot)ouders en het Indische en Molukse zwijgen te doorbreken." Zo wordt het boek 'Istori Kita' - ofwel: Onze Familiegeschiedenis' - omschreven, geschreven door Doornaar Simone Berger. Vorige week werd het boek gepresenteerd in het Amersfoortse Theater de Flint.

Marc Satijn


Berger zelf is dochter van een vader die geboren en opgegroeid is op Noord-Sumatra. Mede daarom schreef zij het boek 'Istori Kita' , dat een jongere generatie moet helpen om makkelijker met hun ouders te praten over het verleden in Nederlands-Indië. ,,Het Nederlands-Indië bestaat nu niet meer, maar de herinneringen zijn nog levend. Het is belangrijk om te weten waar je roots liggen", aldus Berger, die wel stelde dat het boek er snel moest komen. ,,De generatie die het nog heeft meegemaakt heeft over het algemeen al wel een hogere leeftijd."


PRESENTATIE De presentatie van het boek werd groots aangepakt door de Doornaar. Mede door de aanwezigheid van schrijver Adriaan van Dis - die zelf een verleden heeft in Nederlands-Indië - werd het een presentatie met een lach en een traan. Ook toen haar vader in een rolstoel het podium werd opgereden had hij veelal de lachers op zijn hand tijdens een interview met zijn dochter Simone, maar kwamen ook verhalen van vroeger 'keihard' aan. Ook de kinderen van Berger waren nauw betrokken bij de presentatie en mochten op hun beurt een zogenaamde 'Pantun' - een kort Indonesisch gedicht - voordragen.


VERHAAL De naam Istori Kita is de letterlijke vertaling van 'onze familiegeschiedenis. ,,Het gaat om de gezamenlijke geschiedenis van iedereen uit Nederlands-Indië die door het gedwongen vertrek in Nederland is komen te wonen. En met 'Jouw Familiegeschiedenis' zoom je in op je eigen achtergrond en kan je dit vastleggen voor de volgende generaties", aldus Berger, die wel lang heeft getwijfeld of ze ook de 'moeilijke' oorlogsjaren mee zou nemen in het boek. Mede door toedoen van haar eindredactrice heeft ze er uiteindelijk voor gekozen om alle aspecten - dus ook de bezetting en oorlogsjaren - vast te leggen in Istori Kita. ,,Tot aan de komst en ontvangst in Nederland. Daarnaast is er speciale aandacht voor het uitzonderlijke Molukse verhaal en de Molukse cultuur."


TOEKOMST Nu het boek geschreven en uitgebracht is, heeft Berger grootse toekomstplannen. ,,Graag wil ik nu kleinschalige lezingen of workshops organiseren om iedereen die nog vragen aan zijn (groot)ouders wilt stellen, te stimuleren en enthousiasmeren. Vooral met dit boek is het mogelijk om alsnog de familiegeschiedenis te achterhalen en vast te leggen, want deze generatie kan nog uit eigen ervaring vertellen", aldus Berger, die ook hoopt dat een gedeelte van het boek bruikbaar is voor aanvullende informatie voor middelbare scholieren. ,,Zo kunnen zij meer te weten komen over de tweede wereldoorlog in Zuidoost-Azië."


VAN RIJN Trots vertelt de Doornaar dat deze week iemand uit haar netwerk het boek persoonlijk aan staatssecretaris Van Rijn zal overhandigen, omdat een aantal mensen bezig zijn met een platform 'Educatie'. ,,Graag wil ik met mijn boek meer informeren over een ingewikkelde periode die invloed heeft gehad op de keuzes die onze (groot)ouders hebben moeten maken."


Istori Kita is vanaf heden te koop bij de meeste boekhandels, waaronder bij The Read Shop in Doorn.

De Kaap-Stichtse Courant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Een bijzondere familiegeschiedenis
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: