Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Verhalen uit Japanse interneringskampen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Verhalen uit Japanse interneringskampen Empty
BerichtOnderwerp: Verhalen uit Japanse interneringskampen   Verhalen uit Japanse interneringskampen Icon_minitimedo 21 jul 2016 - 15:41



Verhalen uit Japanse interneringskampen
Geplaatst op donderdag 21 juli 2016 13:29

Hooghalen - Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork houdt verschillende activiteiten in verband met de jaarlijkse herdenking van Nederlands-Indië.

De Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië, na de capitulatie van Japan. Met de actiedag ‘Niet Weggooien!’ op zondag 14 augustus vraagt het Herinneringscentrum aandacht voor historisch materiaal uit Nederlands-Indië. Die zondag doet ooggetuige Bert van der Linden tevens zijn verhaal. Hij zat als tweejarig jongetje gevangen in een Japans interneringskamp. Op maandag 15 augustus wordt het boek Japanse Concentratiekampen van Jannie Boerema gepresenteerd over de oorlogservaringen van Jeppe Mellema. Hij is vijftien jaar oud wanneer hij wordt blootgesteld aan de ontberingen in verschillende Japanse interneringskampen.

Bert van der Linden is op 11 mei 1940 op het eiland Borneo in het voormalig Nederlands-Indië geboren. In januari 1942 bezetten de Japanners het eiland Borneo. Twee maanden later worden Bert, zijn vader en zijn moeder opgepakt en naar Japanse interneringskampen overgebracht. Vader komt in een mannenkamp terecht en wordt hier om het leven gebracht. Bert en zijn moeder verblijven de langste periode in het vrouwenkamp Kandangan. Zij krijgen in dit kamp op 31 augustus 1945 te horen dat Japan gecapituleerd heeft. Pas als Bert volwassen is heeft hij het gevoel dat de Japanse bezetting echt voorbij is en dat hij zijn eigen bestaan op kan bouwen.


Pakanbaroespoorlijn
Eenenzeventig jaar na de bevrijding van Nederlands-Indië wordt het boek Japanse Concentratie-kampen over het leven van Jeppe Mellema gepresenteerd. Hij is op 18 maart 1926 geboren op Java. Wanneer de oorlog uitbreekt in 1942 wordt Jeppe’s vader als dwangarbeider te werk gesteld aan de beruchte ‘Pakanbaroespoorlijn’ op Sumatra. Jeppe wordt gescheiden van zijn moeder en broertje en naar mannenkamp Tjikoedapateuh gedeporteerd. Vernederingen en zware straffen waren aan de orde van de dag. Er heerste honger en onzekerheid.

Jannie Boerema (1946) beschrijft in Japanse Concentratiekampen de oorlogservaringen van Jeppe Mellema. De schrijfster/journalist heeft meerdere publicaties op haar naam staan, waarvan een aantal in het Drents. Boerema schreef al eerder De kinderen van de NSB, met interviews van kinderen met ‘foute ouders’. Japanse Concentratiekampen is haar tweede boek met een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog en laat zien hoe wreed de mens kan zijn.

Nog altijd duikt er historisch materiaal op uit de Tweede Wereldoorlog. De conservator van het Herinneringscentrum is op zondag 14 augustus vanaf 11.00 uur aanwezig om historische objecten en documenten uit Nederlands-Indië en de naoorlogse periode van kamp Westerbork (1950-1971) te bekijken tijdens de jaarlijkse actiedag Niet Weggooien!, in het museum van Kamp Westerbork.


De ooggetuigenlezing van Bert van der Linden op zondag 14 augustus en de presentatie van Japanse Concentratiekampen op maandag 15 augustus beginnen om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. Het bijwonen van de activiteiten is bij de entreeprijs inbegrepen.


dekrantvanmiddendrenthe.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Verhalen uit Japanse interneringskampen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Verhalen uit Indië: thema-leeskring
» 'De verhalen gaan leven'
» Van oude dames en verhalen van Indië
» De nostalgische verhalen van Ap Halen
» Aangrijpende verhalen over de Molukkers in Vught

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: