Indonesië bereidt executie voor van 14 drugscriminelen
Indonesië gaat, ondanks diplomatiek protest, opnieuw veroordeelde drugscriminelen executeren. Bij sommige gevangenen wordt getwijfeld of zij een eerlijk proces hebben gehad. Het is niet duidelijk om hoeveel personen het precies gaat, maar ten minste 14, onder wie tien buitenlanders, zijn naar een isoleercel gebracht en zullen vermoedelijk vrijdag worden geëxecuteerd. De laatste executies vonden in april 2015 plaats. Toen werd ook een Nederlander om het leven gebracht.
Door: Redactie 27 juli 2016, 12:03
Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International gaat het dit keer om zeker vijf Nigerianen, een Pakistaan, een Indiër, een Zimbabwaan, een Senegalees en een Zuid-Afrikaan. 'President Joko Widido moest een nieuwe start maken met de mensenrechten in Indonesië. Helaas lijkt hij nu de meeste doodstraffen uit te voeren in de democratische geschiedenis van het land', liet Amnesty's Zuidoost-Azië-directeur Josef Benedict in een verklaring weten. Ook de voorzitter van de mensenrechtenraad van de VN veroordeelt de executies, en vraagt Widodo ze uit te stellen.
Bij zijn aantreden werd Widodo nog gezien als lieveling van het volk, maar dat imago lijkt hij kwijt. Amnesty constateerde vorig jaar onregelmatigheden in tenminste 12 drugs-gerelateerde processen. Sommige gevangen zeggen gemarteld te zijn, onder wie Zulfiqar Ali, de Pakistaanse gevangene die vermoedelijk vrijdag wordt geëxecuteerd. Volgens de Pakistaanse regering verliep zijn proces in 2005 oneerlijk.
Drugssmokkel
Indonesië is in 2013 opnieuw begonnen met het uitvoeren van de doodstraf. Sindsdien zijn 18 mensen geëxecuteerd, 15 van hen voor drugssmokkel. De doodstraf wordt meestal voltrokken op het Nusa Kambangan-eiland, een klein eiland voor Java bijgenaamd het 'Indonesische Alcatraz'. Gevangenen en hun families worden 72 uur van te voren op de hoogte gesteld van de executie.
Internationaal is er veel kritiek op de straffen van de Indonesische overheid, maar die lijkt ongevoelig voor diplomatieke druk vanuit onder meer Nederland, Australië en Brazilië. Hoe scherper de commentaren van Australië, hoe halsstarriger Widodo zich opstelt, schrijft correspondent Michiel Maas over de executies die vorig jaar april plaatsvonden.
Vorig jaar bracht Indonesië de Nederlander Ang Kiem Soei om vanwege een drugsdelict, ondanks protesten van onder anderen koning Willem-Alexander en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.
De Nederlander Siegfried Mets zit nog in de dodencel vanwege een inval in 2008 waarbij 600 duizend xtc-pillen werden aangetroffen. Voor zover bekend staat hij niet op de lijst om vrijdag geëxecuteerd te worden. Het totale aantal buitenlanders dat in de eilandstaat ter dood veroordeeld is, is niet bekend.
Volkskrant