05-08-2016
Branden Indonesië 2015 meest vervuilende sinds 1997
De branden van 2015 waren de meest vervuilende branden in Indonesië sinds 1997. Dit ontdekten VU-aardwetenschappers Guido van der Werf en Thierry Fanin samen met een internationaal onderzoeksteam.
Zij publiceerden hierover in PNAS.
Op satellietbeelden zagen de onderzoekers dat de vervuiling (met name fijnstof en koolmonoxide) van deze branden de halve wereld overtrok. Concentraties van deze stoffen vestigden records en kwamen tot meer dan 10 kilometer hoogte. De broeikasuitstoot van deze branden was groter dan die van fossiele brandstoffen van Japan.
Uit de studie blijkt ook dat Indonesië nog net zo kwetsbaar is voor droogte en daarmee branden als in 1997. Maatregelen die tot nu toe getroffen zijn om dit te verminderen hebben dus weinig effect gehad.
Onbeheersbare branden
De branden woedden in de herfst van 2015. In Indonesië worden branden ieder jaar aangestoken voor het ontginnen van oerwoud en voor de landbouw, maar meestal is het te nat om grote branden te krijgen. Afgelopen jaar was een sterk El Niño-jaar en dan is het in Indonesië veel droger. Hierdoor worden branden onbeheersbaar en ook veengebieden gaan branden.
De VU-wetenschappers werkten voor dit onderzoek samen met onderzoekers van de Amerikaanse instituten NASA Goddard Institute for Space Studies, Columbia University, California Institute for Technology, NASA Goddard Space Flight Center, Goddard Earth Sciences Technology and Research - Universities Space Research Association en National Center for Atmospheric Research.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam