Theater over de dekolonisatie van Nederlands-Indië
Gepubliceerd: 24 augustus 2016 14:21
Assen / Hooghalen - Herinneringscentrum Westerbork en Warenhuis VanderVeen in Assen vormen binnenkort het decor van het theaterstuk Oral History, theater over de dekolonisatie van Nederlands-Indië.
De voorstelling is gemaakt en wordt gespeeld door drie erfgenamen van het voormalig Nederlands-Indië. Hoe ervaren zij hun Indische, Molukse en Papoease geschiedenis, cultuur en identiteit in Nederland?
‘Er werd thuis over Indië en Indonesië gesproken en ik ken het van foto’s en verhalen. Het maakt me nieuwsgierig, want er zijn gaten in het verhaal. Ik ben hier geboren en getogen. Ik kan me moeilijk voorstellen hoe het daar was en hoe het moet zijn geweest om alles achter te laten en hier te komen. Hier in Nederland aangekomen waren ze niet welkom. Jullie eten al onze aardappelen op, werd er gezegd’.
Een voorstelling over historische grenzen, zoals die tussen klassen, rangen en standen in Nederlands-Indië. Een voorstelling over verbondenheid en verdeeldheid. Een voorstelling over trots en trouw. Een voorstelling over gouden tijden en de zwarte bladzijden van de Nederlandse geschiedenis.
Er wordt teruggekeken op de veranderende verhoudingen in de Nederlandse maatschappij: zeventig jaar na het einde van de tweede wereldoorlog en zeventig jaar na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië.
Daarnaast ook het vijfenzestig jaar verblijf van de Molukkers in Nederland. Een prikkelende voorstelling met persoonlijke verhalen, zang, muziek en filmfragmenten.
Data:
Zondag 4 september 16.00u Der Aa Theater, Groningen
Zondag 18 september 15.00u Herinneringscentrum Westerbork, Hooghalen
Zaterdag 1 oktober Maand van de geschiedenis, 15.00u Warenhuis VanderVeen, Assen
Zondag 2 oktober 14.00u CREA Theater, Amsterdam
Vertellers: Johan Bos, Rony Heyer, Fien Hully, Mietji Hully, Sander Klatt, Aïsha Matitaputty, Antis Marijanan & Daan Marijanan.
Muzikanten: Otek Lumalessil, Udi Lumalessil, Johnny Pattipeilohy & George Sopacua.
Foto's bij Asser Courant