Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken''

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken'' Empty
BerichtOnderwerp: OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken''   OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken'' Icon_minitimezo 2 okt 2016 - 16:32

OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken''
REGIO | 30 september 2016 | reageer Door onze verslaggever, Dichtbijredacteur


ROERMOND - Het monument voor de Indiëveteranen in Roermond is een racistisch-fascistisch monument. Premier Marc Rutte, minister Hennis of welke andere overheidsdienaar dan ook, dient daar nooit meer te verschijnen want daarmee steun je het racisme. Dit monument, dat een enorme racistische fout is, moet zo snel mogelijk worden afgebroken. Dat zegt woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN-Bond van Antifascisten vandaag in een verklaring.

De AFVN-Bond van Antifascisten ondersteunt het standpunt van de ministers Koenders en Hennis dat verder onderzoek naar de Nederlandse oorlogsmisdadigers in 'Indië van 1945 tot 1950 nodig is, laat het in de vandaag uitgebrachte verklaring weten. De bond wil dat er nu een internationaal staftribunaal à la het Serviëtribunaal komt, omdat het hier gaat om series grote massamoorden zoals van generaal Mladic in Srebrenica.

"Er bestaat feitelijk weinig verschil tussen die twee", stelt woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN. "Generaal Spoor is de Nederlandse Mladic. Of zo u wilt: de Nederlandse versie van SS-generaal Rauter uit WO-2. Marteling, verkrachting, deportatie, roof, brandstichting, moord in het kader van onderdrukking en bezetting een machteloos, uitgebuit volk: het gebeurde op grote schaal en hij wist het, accepteerde het en heeft zich er nooit van gedistantieerd of het geloofwaardig veroordeeld."

Gisteren verscheen de wetenschappelijke studie "De brandende kampongs van generaal Spoor" van onderzoeker dr Rémy Limpach van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag. Hij beschrijft hoe de Nederlandse militairen tussen 1945 en 1950 minstens 10.000 Indonesiërs hebben vermoord, zowel burgers als militairen. Tot nu toe had de Nederlandse regering gesteld dat het ging om uitzonderingen en excessen, met hooguit 1.000 slachtoffers.

Kritiek hebben stond gelijk aan ,,communist'' zijn
Limpach citeert in zijn boek de Nederlandse Landmachtmilitair Louis Stiller: "Drie gevangenen zaten langs de kant van de weg. Zij moesten opgeven waar de rest van hun groep was gebleven. De eerste weigerde en werd doodgeschoten. De tweede idem. De derde sprak. Zelf kon ik toen begrip voor zo'n situatie opbrengen en ik verzette mij er niet tegen. Een collega verbindingsman die nog niet zoiets had meegemaakt stond te kokhalzen. De commandant vroeg me of die man - een melkboer uit Rotterdam - soms communist was." De studie staat vol met deze voorbeelden.

Martelingen
De woordvoerder van de AFVN: "Velen van hen werden doodgemarteld of domweg zonder proces geëxecuteerd, en de hoogste legerleiding zoals generaal Spoor, maar ook de hoogste burgerlijke bestuurder zoals gouverneur-generaal Van Mook, de hoogste justitieman procureur-generaal Felderhof en de complete regeringen Beel en Drees en alle hoge ambtenaren van defensie en justitie wisten dat, maar accepteerden het domweg, lieten het toe. De staat heeft bij deze grootste militaire operatie sinds WO-2 heel zwaar gefaald, en bovendien nog opzettelijk omlijst door een harde, succesvolle leugen- en doofpotcampagne van bovenaf. En de slachtoffers waren nota bene eigen burgers, want die mensen waren onderdanen van het Koninkrijk der Nederlanden - zij het dan bruin en in de opvatting van toen tweederangs burgers - puur racisme ook nog. Het kon ook nooit lukken met een leger van 200.000 matig opgeleide jongens die een gebied zo groot als geheel West-Europa, met 2.000 eilanden moesten 'beveiligen'", zegt de woordvoerder de bond.

Excuus wel het minste
"Ook dat militaire uitgangspunt was een onbegrijpelijke en enorme fout, die vele duizenden toen Nederlandse burgers lijf en goed heeft gekost, plus ruim 6.000 gesneuvelde Nederlandse soldaten en een onvoorstelbare berg geld. De populaire generaal Spoor heeft dat zeker als eerste beseft maar er toch van harte aan meegewerkt. Zoals de Indonesische mensenrechtenactivist Jeffrey Pondaag, voorzitter van de Stichting Comité Nederlandse Ereschulden in een reactie gisteren ook al zei: hier moet een grondig onderzoek plus een heel, heel diep excuus van de regering komen."

SS
In die periode zijn vele honderden moordpartijen voorgevallen à la het dorp Rawagedeh op West-Java, waar in 1947 ruim 400 mannen, Nederlandse burgers werden vermoord, zo stelt de bond vast. De vele duizenden daders daarvan, toen jongens van 18 tot 22, en hun leiding, leven nu nog voor een deel. "Het lijkt vrijwel onmogelijk die mannen nog te berechten, terwijl we wel oude Nederlandse SS-ers voor de rechter hebben gebracht en nog willen brengen, al dan niet in rolstoel. Het enige verschil tussen de SS en dit koloniale onderdrukkingsleger was het ontbreken van hakenkruizen. Er werd verder even keihard door 'onze jongens' en 'onze officieren' gemarteld en gemoord, al waren de echte daders dan een ruime minderheid. Maar iedereen in het leger van toen wist er toen of niet lang nadien vanaf, zeker nadat de manschappen weer zes weken terug op de boot hadden gezeten, maar vrijwel iedereen heeft gezwegen en zijn 'maten' gedekt, waarmee deze mannen uiteraard ook medeschuldig zijn geworden." aldus woordvoerder Arthur Graaff van de bond.

De waarheid
"De stuitende rol van de regering in het wegmoffelen van de waarheid moet ook glashelder naar boven komen. Er zit zoveel smerigs aan die zaak, dat we die beerpunt zo snel mogelijk moeten schoonmaken. Hij stinkt tot ver over onze grenzen," aldus de woordvoerder. "Ook in het onderwijs moet dit zo snel mogelijk doorklinken. Het is waarschijnlijk na de slavernijgeschiedenis, onze zwartste bladzijde, in ieder geval van ons leger," meent de woordvoerder.

Structureel
Volgens dr. Limpach is het nu glashelder dat dit geweld 'structureel' was. Voor zijn studie krijgt hij ruime wetenschappelijke bijval, zoals van prof dr Peter Romijn van de Universiteit van Amsterdam en tevens wetenschappelijk directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, die gisteren lso had tijdens de presentatie van de studie van Limpach. Ook drs P.H. Kamphuis van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, een onderdeel vban het Ministerie van defensie, loofde Luimpachs studie. Prof dr Geert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde te Leiden en hoogleraar geschiedenis aan de universiteit Leiden steunt eveneens Limpachs conclusies, net als vele andere historici, ook in het buitenland, aangezien Limpach vorig jhaar op deze studie in Bern, Zwitserland gepromoveerd is bij prof Stig Förster en zijn dissertatie in het Duits verschenen is.

Roermond
De AFVN verwacht niet dat de VVD in staat en bereid zal zijn om deze enorme gruwelen van het Nederlandse leger te erkennen of scheutig helderheid te geven over de rol van de regering. Premier Rutte nam vorig jaar deel aan de jaarlijkse herdenking bij het zogenaamde 'Nationaal Indië Monument' in Roermond, waar jaarlijks in september de 6.200 gesneuvelde Nederlandse militairen uit 1945-1950 herdacht worden. ,,Rutte roemde de Indiëveteranen toen uitdrukkelijk vanwege hun moed, trouw en plichtsbetrachting en uitte geen enkele woord over de ook toen al bekende oorlogsmisdaden en de steeds uitdijende berichten daarover. Volgens de bond kan dat ook op zijn almaar groeiende 'excuuslijst' geplaatst worden, liefst bovenaan'', aldus de verklaring.

Oorlogsmidadigers
Rutte heeft volgens de bond evenmin ook nooit ´één seconde´ aandacht besteed voor de 4 miljoen Indonesische burgerdoden die tijdens de drie jaar oorlog daar omkwamen. De bond legt jaarlijks bloemen voor hen tijdens de Indiëherdenking op 15 augustus. Twee jaar maakte terug toenmalig kamervoorzitster en VVD-lid Anouschka van Miltenburg in een brief haar excuses aan de bond, nadat zij bij de 'Indiëherdenking' in de Tweede Kamer had gesteld de de Nederlandse militairen in Indonesië van 1945-1950 net zoveel respect verdienden als de geallieerden tijdens WO2. Volgens de bond kan niemand nu nog weerleggen dat onder de 'Indiëgangers' vele duizenden oorlogsmisdadigers waren.

Vergoeilijken
Rutte bleek in Roermond dat standpunt niet te delen. Hij zei daar onder meer: "Ook daarom is het zo goed dat hier vlakbij het Monument voor Vredesoperaties staat, ter nagedachtenis aan alle Nederlandse militairen die sinds de Korea-oorlog zijn omgekomen tijdens missies. Het onderstreept dat Indiëveteranen in een traditie staan van democratische besluitvorming en militaire plicht. Een traditie van moed, trouw en dienstbetoon. Een traditie om bij stil te staan en door te geven." Minister Hennis van defensie sprak dit jaar, en liet ook haar waardering voor de 'inzet' van de toenmalige militairen blijken. Ook zij vermeed consequent over de 'totale onrechtvaardigheid' van deze onderdrukkingsoorlog te spreken, laat staan één woord aan de slachtoffers te wijden.

Afbranden
De bond vraagt zich af of het de 'plicht' was om honderden kampongs in brand te steken, met hele gezinnen erin; of het moed kostte om dorpen vol vrouwen en kinderen met mitrailleurs aan te vallen en uit te roeien, en welke trouw er nodig is om op bevel tegenstanders te martelen - "wellicht de trouw van 'Befehl ist befehl?"

Koloniale onderdrukking
De bond is van mening dat het ging om een keiharde, koloniale onderdrukkingsoorlog waarin structureel werd gemarteld en gemoord. Een aantal militairen schreef in hun dagboeken dat het leek of zíj nazi's waren geworden, zo stelde ook onderzoeker Limpach al vast. Daarna is er volgens de bond een stilte van 70 jaar gevallen, en behalve kapitein Westerling nooit iemand publiekelijk lastig gevallen. De 'massamoordenaar Westerling' heeft overigens nooit één dag vastgezeten.

Tientallen nog levende daders
De bond schat in, dat er nog vele tientallen daders van die martel- en moordpraktijken leven, en bovendien ongestoord. "Het is hoog tijd dat we hen vervolgen, zodat er schoon schip gemaakt kan worden," zegt de woordvoerder. Hij wijst er verder op, dat Ruttes vader en moeder beiden uit 'voormalig Indië' kwamen, waar zij lid waren van wat de bond noemt 'de bovenlaag van koloniale bezetters, uitbuiters en onderdrukkers'. Vorig jaar refereerde de premier aan dat verleden in zijn toespraak, maar nam volgens de bond 'geen millimeter afstand van het koloniale onderdrukkingsverleden van zijn vader.' In de verklaring van de bond staat: ,,Ruttes vader lijkt ons een traditionele collaborateur, zoals de grote bedrijven daar - vooral de Shell en de zogenaamd 'Koninklijke Olie' allemaal roofzuchtige uitbuiters waren, die geen enkel recht bezaten zich ook maar één Indonesische rijstkorrel toe te eigenen, laat staan de grooste olievoorraad uit Oost-Azië.''

Nooit opgebiecht
De antifascisten erkennen de onwetendheid van vele van de dienstplichtige militairen van toen. Zeker beseften volgens de bond vele 'jongens' van toen niet waar ze toe gedwongen werden, "maar een kogel is niet minder dodelijk omdat hij door een onwetende is afgevuurd. En vrijwel niet één van deze 'jongens' heeft ooit spijt betuigd. Ze klagen vooral over het 'gebrek aan begrip', de 'muur van stilte' die ze ervoeren - en die ze zelf in stand hielden. Intussen begrijpen we nu waarschijnlijk het meeste wel, we praten erover, maar ons begrip voor de daders krimpt gek genoeg per dag, ook omdat zij hun wandaden nooit opgebiecht hebben. Dan moeten de officier van justitie en de rechter het er maar uit krijgen. Er moet maar een Indiëtribunaal komen."

,,Ruttes blinde vlek voor racisme''
Ook is de bond van mening dat Rutte 'kennelijk een blinde vlek' heeft voor wat genoemd wordt ,,het puur racistische facet'' van deze laatste Nederlandse onderdrukkingsoorlog: "Het was een totaal blank leger dat de vrijheidsstrijd van een bruin volk ging afstraffen. Rutte heeft daar nooit ook één woord over gezegd. Hij keurt helemaal niets in deze gruwelijke episode af. Dat kan natuurlijk niet, helemaal niet voor een historicus." De antifascisten achten dit een puur racistische oorlog.

,,Racistisch monument Roermond''

Graaff: "De Indiëveteranen namen dus deel aan deze oorlog van blanke, koloniale onderdrukkers en uitbuiters tegen bruine onderdrukten, feitelijke slaven - wat de vergelijking met de nazi's alleen maar dichterbij brengt. Het monument voor de Indiëveteranen in Roermond is dan ook te beschouwen als een racistisch-fascistisch monument. Rutte, minister Hennis of welke andere overheidsdienaar dan ook, dient daar nooit meer te verschijnen want daarmee steun je dan uiteraard het racisme. Dit monument, dat een enorme racistische fout is, moet zo snel mogelijk worden afgebroken," zegt de woordvoerder.

Dichtbij
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken'' Empty
BerichtOnderwerp: Re: OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken''   OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken'' Icon_minitimezo 2 okt 2016 - 16:34

WEERWOORD: Meeste Nederlandse militairen hebben zich in Indië correct gedragen
REGIO | 02 oktober 2016 | reageer Door onze verslaggever, Dichtbijredacteur


ROERMOND - Het merendeel van de de Nederlandse militairen die van 1945 – 1949 actief waren in Indië, heeft geen massageweld gepleegd. Ze gedroegen zich daar correct. Voorzitter Pascal Limpens van het Nationaal Indië Monument 1945 – 1962 reageert daarmee op de opinie afgelopen vrijdag van Arthur Graaff van de AFVN-Bond van Antifascisten. Die benadrukte dat het Nederlandse leger zich zijn het voormalige Indië te buiten is gegaan aan excessief geweld en regelrechte moordpartijen. Maar de meeste soldaten treft deze generalisatie niet, vindt Limpens. Zeker niet typeringen als fascisme of racisme. Hij roept op tot respect voor de individuele offers die zijn gebracht.

Reactie Pascal Limpens, Voorzitter Nationaal Indië Monument 1945 – 1962

Reactie op: OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken'' van 30 september 2016.


Door Pascal Limpens

Sinds 1945 heeft Nederland ruim 650.000 militairen ingezet tijdens 3 oorlogen en bijna 100 vredesmissies. In het voormalig Nederlands-Indië waren er dat ongeveer 200.000, merendeels dienstplichtigen en oorlogsvrijwilligers. Aan de Nederlandse zijde sneuvelden 6.243 militairen.

Het Nationaal Indië Monument 1945 – 1962 in Roermond heeft zich tot doel gesteld deze Nederlandse gevallen militairen op een gepaste en waardige manier te herdenken. Los van de politieke besluitvorming omtrent uitzending door onze democratisch gekozen regering en los van de vele slachtoffers en het door Dr. Limpach beschreven klaarblijkelijk gebruikte excessieve geweld, hetgeen wij natuurlijk ten zeerste afkeuren en betreuren.

Zonder het beschreven geweld te willen bagatelliseren wil ik er toch op wijzen dat ook Dr. Limpach in zijn vorig jaar verschenen en onlangs in het Nederlands vertaalde onderzoek geheel in lijn met eerdere onderzoeken concludeert dat “het merendeel van de Nederlandse militairen die van 1945 – 1949 actief waren in Indië, geen massageweld heeft gepleegd” en “De meerderheid van de Nederlandse soldaten en officieren gedroeg zich met betrekking tot extreem geweld met andere woorden correct.”

De offers die 200.000 jonge Nederlandse mannen en vrouwen hebben gebracht, waarvan vele duizenden het hoogste offer, verdient geen generalisering, noch typeringen als fascisme en racisme of kwalificatie van de politieke drijfveren, het verdient diep respect voor de individuele offers die zijn gebracht.

Dichtbij
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken'' Empty
BerichtOnderwerp: Re: OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken''   OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken'' Icon_minitimema 3 okt 2016 - 5:09

Wilders riep eens uit in een kamervergadering "Knotsknettergek."

Dat is Nederland aan het worden "knotsknettergek." .... Gek was het al, toen werd het knettergek en nu....

Als men toch aan het spitten is in het militaire verleden van Nederland, dan zou ik het volgende advies willen geven: Spit eens dieper in het verleden van het Nederlandse leger..... Java, Aceh, Bali, Borneo, Celebes ..... Begin maar in de begin jaren 1800 en dan verder .....
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud
OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken'' Empty
BerichtOnderwerp: Re: OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken''   OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken'' Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
OPINIE: ,,Indië-monument in Roermond is racistisch en moet afgebroken''
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: