Steven de Jong verfilmt boek Jodoh
09-12-2016, 14:18
Filmproducent Steven de Jong gaat het boek Jodoh van schrijver Rob Hammink verfilmen. De film past in de toenemende aandacht voor de dekolonisatie van Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949.
Dat hebben zij vrijdag bekendgemaakt.
Hammink baseerde zijn boek, over een man die op Sumatra op zoek gaat naar ware liefde, op het dagboek van zijn vader die tijdens de politionele acties gelegerd was op Sumatra. “Er zijn duizenden films gemaakt over de Duitse bezetting”, aldus De Jong. “Maar er zijn geen films over de onafhankelijkheidsstrijd van ons toenmalige Indië. Dat gaat nu veranderen.”
Hammink vond het dagboek van zijn op jonge leeftijd overleden vader in een Indische kist op zolder die na 1950 nooit door de familie was geopend. Het scenario wordt op dit moment ontwikkeld. Het tweetal voert gesprekken met Indonesische coproducenten die interesse hebben om in het project te stappen.
Dekolonisatie
De film past in de toenemende aandacht voor de dekolonisatie van Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949. Het kabinet ging vorige week akkoord met een groot wetenschappelijk onderzoek naar deze jaren, “om die periode beter te kunnen duiden”. De laatste tijd spanden verschillende Indonesische slachtoffers en nabestaanden rechtszaken aan tegen de staat over de excessen in die periode.
Tussen 1945 en 1949 vochten Indonesiërs voor een eigen staat en probeerde Nederland dat met geweld te verhinderen. De strijd kostte aan tienduizenden mensen het leven. Het was destijds de grootste militaire operatie in de Nederlandse geschiedenis die beter bekend staat als 'de politionele acties'. De Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach constateerde onlangs dat de Nederlandse krijgsmacht in die periode structureel extreem geweld heeft gebruikt.
De Jong legt op dit moment de laatste hand aan het wielerdrama Spaak, dat in 2017 in de bioscopen te zien moet zijn.
Telegraaf