Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Herdenkingsstichting gaat door met Indisch monumentaanwijzing Slingerbos

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingsstichting gaat door met Indisch monumentaanwijzing Slingerbos Empty
BerichtOnderwerp: Herdenkingsstichting gaat door met Indisch monumentaanwijzing Slingerbos   Herdenkingsstichting gaat door met Indisch monumentaanwijzing Slingerbos Icon_minitimeza 17 dec 2016 - 20:27

Herdenkingsstichting gaat door met Indisch monumentaanwijzing Slingerbos

Geplaatst op 16 december 2016


DEN HAAG/STEENWIJK – Ook als Stichting Herdenking 15 augustus 1945 de rechtszaak bij de Raad van State verliest gaat ze onverdroten door met haar plan om het Indische Monument in het Steenwijkse Slingerbos aan te passen.
Dat zeiden Wim en Rutger Oosterhuis van de herdenkingsstichting vrijdag na afloop van de rechtszitting in Den Haag. De Stichting is al sinds 2012 bezig om het Steenwijkse Indië-monument op te waarderen. Volgens Oosterhuis is de aanpassing nodig voor een waardige herdenking van het oorlogsleed in Nederlands Indie voor de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945.

De stichting heeft een paar jaar geleden de organisatie van de herdenking overgenomen. Aanvankelijk leek er niets aan de hand en leek iedereen, inclusief de initiatiefneemster en kunstenaar van het huidige monument, voor een aanpassing. Uiteindelijk ging kunstenaar Annica Koot niet akkoord met het plan van Oosterhuis’ stichting, zei Wim Oosterhuis.

De stichting wilde de huidige bescheiden sokkel opsplitsen en de herdenkingsteksten wat zichtbaarder maken. Na de kritiek van Koot paste de stichting haar plan aan met behoud van de huidige sokkel.Maar dat leidde tot op heden, bijna vijf jaar later, nog niet tot overeenstemming met de kunstenaar en de gemeente Steenwijkerland. Volgens Oosterhuis gaat het alleen nog maar om de situering van een zitbank tegenover de sokkel en de bamboeachtergrond achter de sokkel.

Stil
Ook de gemeentewoordvoersters erkenden dat kunstenaar Koot als schepster van het huidige monument expliciet toestemming moet geven voor de aanpassing. En dat is nog steeds niet gebeurd. Het overleg ligt ook al een tijdje stil omdat de Stichting de formele weg koos en naar de rechter stapte.

Rechter en staatsraad P. Van der Beek-Gillissen zei dat deze procedure wel erg lang heeft geduurd en adviseerde de stichting om zo snel mogelijk weer in overleg met de gemeente en kunstenaar te gaan. Als de herdenkingsstichting de zaak bij de Raad van State wint dan kan ze eindelijk het monument aanpassen. Zo niet, dan zal ze alsnog een vergunning bij de gemeente moeten aanvragen en mogelijk nog wat meer water bij de wijn moeten doen om kunstenaar Koot over te halen om toestemming te geven. Uitspraak volgt binnen enkele weken.

de Stentor
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Herdenkingsstichting gaat door met Indisch monumentaanwijzing Slingerbos
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: