Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Molukkers verwachten parkeeroverlast in Bovensmilde

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Molukkers verwachten parkeeroverlast in Bovensmilde Empty
BerichtOnderwerp: Molukkers verwachten parkeeroverlast in Bovensmilde   Molukkers verwachten parkeeroverlast in Bovensmilde Icon_minitimedo 1 jun 2017 - 21:41

Molukkers verwachten parkeeroverlast in Bovensmilde
Gepubliceerd: 1 juni 2017 09:37

Bovensmilde - De Molukse gemeenschap herdenkt zondagmiddag 11 juni dat precies 40 jaar geleden zes Molukse treinkapers de dood vonden bij de bevrijding van gijzelaars in de trein bij de Punt.

Het organiserende comité verwacht een grotere opkomst dan in voorgaande jaren. Dit leidt tot parkeeroverlast in de Molukse woonwijk in Bovensmilde en mogelijk in de directe omgeving. Het comité zet verkeer- en parkeerregelaars in om een en ander in goede banen te leiden en de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Omstreeks 16:15 uur vormen de bezoekers een stoet die zich om 16:30 uur naar begraafplaats de Boskamp in Assen zal bewegen. Op de Boskamp bevindt zich het monument waar de zes Molukse treinkapers zijn begraven en waar vanaf 17:00 uur de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt.

Om de verkeersveiligheid in de Molukse woonwijk zoveel mogelijk te garanderen is de Magnoliastraat ter hoogte van de Schoolstraat tussen 12:00 en 16:30 uur voor inrijdend verkeer afgesloten.

Treinkaping

De treinkaping bij De Punt begon op maandag 23 mei 1977 om negen uur 's morgens toen de intercity Assen-Groningen ter hoogte van het dorp De Punt door negen gewapende Zuid-Molukkers gekaapt en tot stilstand werd gebracht.

Gijzeling lagere schoolkinderen

Tegelijkertijd begonnen vier Zuid-Molukkers met de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde waarbij 105 kinderen en 5 onderwijzers gegijzeld werden. Met deze acties wilden ze de Nederlandse regering dwingen zich in te zetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken en bovendien eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. Als voor 25 mei 14.00 uur deze eisen niet zouden worden ingewilligd zouden de trein en de school worden opgeblazen.

Bevrijding

Na bijna 19 dagen werd de treinkaping beëindigd middels een beschieting door de bijzondere bijstandseenheid (BBE) Krijgsmacht, gevolgd door een bestorming door de BBE Mariniers, gesteund door de Koninklijke Luchtmacht. Deze actie kostte twee gegijzelden en zes kapers het leven.

Tegelijkertijd werd de school met gepantserde voertuigen geramd, waarop de gijzelnemers daar zich zonder verzet overgaven, en de gegijzelde personen werden bevrijd.

Asser Courant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Molukkers verwachten parkeeroverlast in Bovensmilde
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: