Indonesische orgie-leider cel in voor blasfemie
Van onze correspondent Michel Maas
Gepubliceerd op 07 augustus 2009 18:30, bijgewerkt op 7 augustus 2009 18:34
JAKARTA - ‘Papi’ preekte in zijn onderbroek en hield zelfs dat kleine kledingstuk meestal niet aan. De ‘leider van de gelovigen’ spoorde zijn volgelingen aan ook zelf de kleren af te leggen en zich over te geven aan seksuele orgiën. ‘Papi’, of Agus Noro, of Agus Imam Solihin heeft zich volgens de rechtbank daarmee overgegeven aan blasfemie, of godslastering en is veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf.
De orgieleider heeft voor de rechtbank alles bekend, op één ding na: hij ontkent dat hij God zelf zou zijn. Zijn groepje, dat bijeenkwam op een bovenverdieping van een huis in Jakarta, droeg de naam: ‘Uitverkoren ridders van de navel van de wereld’. Behalve dat hij ze dwong tot seks, verbood hij ze ook te bidden en te vasten, en daarmee heeft hij een doodzonde begaan tegen de islam, vond de rechter.
Godsdienstvrijheid staat verankerd in de Grondwet van Indonesië, maar zodra het over sektes gaat, houdt in Indonesië alle godsdienstige tolerantie op. Sektes worden voor de rechter gebracht wegens godslastering, en sekteleiders zoals ‘Papi’ kunnen rekenen op een jarenlange celstraf. Hij is bij lange na de enige niet. Een moslimpredikant die de koran in de volkstaal zong is opgesloten, maar ook ‘Lia Eden’, die zichzelf als de reïncarnatie van de engel Gabriël en de maagd Maria beschouwt, heeft jaren achter tralies doorgebracht.
Het ergst moet echter Ahmadiyah het ontgelden. Deze moslimsekte, die niet Mohammed maar ene Mirza Ghulam Ahmad als de laatste profeet beschouwt, heeft in Indonesië geen leven. Moslims dringen aan op een verbod van de sekte, maar de regering heeft ze alleen verboden hun geloof te verbreiden.
Geen rechtbank heeft de oude sekte en zijn 500 duizend aanhangers veroordeeld, maar zij zijn vogelvrij. Hun moskeeën en tempels worden met stenen bekogeld en in brand gestoken. Duizenden zijn er door radicale moslimgroepen uit hun woningen verdreven, zonder dat iemand een vinger voor ze uitsteekt. Tegenover de wetten die blasfemie veroordelen, staan geen wetten die aanhangers van dit soort religieuze minderheidsgroepen beschermen.
Volkskrant