Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

Deel
 

 Indisch Huis vindt perfecte plek in Den Haag

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indisch Huis vindt perfecte plek in Den Haag Empty
BerichtOnderwerp: Indisch Huis vindt perfecte plek in Den Haag   Indisch Huis vindt perfecte plek in Den Haag Icon_minitimewo 19 jul 2017 - 18:19

Indisch Huis vindt perfecte plek in Den Haag Ih10
Het pand aan de Sophialaan 10 © Frank Jansen

Indisch Huis vindt perfecte plek in Den Haag


Het pand aan de Sophialaan 10 in Den Haag lijkt de perfecte match voor het Indisch Herinneringscentrum dat nu nog in Arnhem zit. Een Indischer pand is in Den Haag niet te vinden.

Maaike Kraaijeveld 19-07-17, 11:23 Laatste update: 11:57

Jenny Heetkamp, Pleuni Touw en Willem Nijholt in de Stille Kracht, naar Couperus (1974)
Jenny Heetkamp, Pleuni Touw en Willem Nijholt in de Stille Kracht, naar Couperus (1974) © ANP KIPPA
Het Indisch Herinneringscentrum heeft zijn oog laten vallen op een statig pand aan de Sophialaan 10, vlakbij Plein 1813. Als er vanuit Arnhem verhuisd gaat worden naar Den Haag, zoals eerder dit jaar aangekondigd, dan is het pand aan de Sophialaan inderdaad een perfecte match.

De kapitale villa uit 1859 heeft sterke Indische connecties, inclusief de gevreesde 'stille kracht'. Vreemde, griezelige, paranormale verschijnselen. Boosdoener op de Sophialaan is een hoofd of schedel die er in een ver verleden zou zijn bewaard door nota bene een oom van de beroemde Haags-Indische schrijver Louis Couperus.

Nederland maakte in de jaren 70 met een schok kennis met de Indische stille kracht, goena goena op z'n Indonesisch, toen de gelijknamige roman van Couperus werd bewerkt voor televisie. De mooie actrice Pleunie Touw werd erin, als het personage Leonie van Oudijck, bespuugd met het rode pruimsap van de sirihplant. Het is niet meer zo duidelijk of de siddering die door televisiekijkend Nederland ging, kwam door het bovennatuurlijke van de scène of doordat het overspelige personage van Pleunie Touw naakt was.

Spookhuis
Maar voor veel Indische mensen is de stille kracht een gegeven. De keuze voor Sophialaan 10 kan op sociale media dan ook - naast instemming over de keuze - op het stempel 'rumah setan', spookhuis, rekenen. Indischer gaat het nergens in Den Haag worden in elk geval. Alleen al daarom is de Sophialaan 10 een prachtige rentree van het Indische cultureel erfgoed naar Den Haag, de Indische hoofdstad van Nederland.

Hoewel alle betrokken organisaties - en dat zijn er naast het ministerie van VWS nogal wat - benadrukken dat 'er nog niets is getekend' voor de huur van het pand weet de huidige huurder van de Sophialaan al wel dat er intern verhuisd moet gaan worden. 'The Hague Institute for Global Justice' bevestigt dat het naar een hogere etage gaat om op de begane grond plaats te maken voor het Indisch Herinneringscentrum met verschillende andere Indische organisaties.

Onder de vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap, belangenbehartigers, herdenkingsorganisaties, zorgverlening, artiesten en vele anderen zal er vast nog veel moeten worden gediscussieerd over de locatie en de invulling van wat wordt genoemd een echte Indische pleisterplaats. Het centrum moet door alle organisaties worden gedragen. Anders en verdiepender dan het eerdere Indische Huis in Den Haag. Het Indische centrum in de Javastraat moest in 2006 sluiten van het ministerie van VWS na een bestaan van vier jaar. In die periode bleek een schuld van 900.000 euro te zijn opgebouwd. Behalve de volledig uit de hand gelopen financiën bleken ook grote groepen binnen de Indische gemeenschap zich niet te kunnen vinden in de programmering en invulling van het Indisch Huis.

Voor het Indisch Herinneringscentrum zoals dat straks in Den Haag als collectieve erkenning door Nederland vorm moet krijgen en worden betaald, staan de uitgangspunten wel zwart op wit. In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Van Rijn het eerder dit jaar nog een keer op een rijtje gezet. 'Er moet sprake zijn van een blijvend karakter, gerichtheid op de Indische identiteit(en), de essentie zijn van geschiedenis en cultureel erfgoed van Nederlands-Indië, met een nationale of regionale vertaling, verbindend zijn en onpartijdig'. Volgens Van Rijn is het essentieel dat de Indische gemeenschap bepalend is.

AD
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Indisch Huis vindt perfecte plek in Den Haag
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: