Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Update Vulkaan Agung op Bali

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimedi 19 sep 2017 - 17:49

Vulkaan op Bali staat op springen

Frutsel  19-09-2017 11:33  

Op Bali hebben de autoriteiten de alarmstatus rondom de vulkaan Agung verder verhoogd naar drie. Ook zijn de evacuatiegebieden rondom de actieve vulkaan verder uitgebreid.

De vulkaan Agung ligt op circa 70 kilometer afstand van Kuta op het vakantie-eiland Bali en is een zeer toeristische trekpleister. Het is de hoogste berg van Bali. De laatste keer dat de Agung uitbarstte was in 1963. Destijds kwamen meer dan 1100 mensen om het leven door pyroclastische stromen (wolken van hete lucht, gas en lava) die enkele dorpen overspoelden.  Toeristen zijn gewaarschuwd dat ze op minstens zes kilometer afstand van de top moeten blijven en dat er een verboden zone van 7,5 kilometer is ingesteld ten noorden, zuidoosten en zuidwesten van de vulkaan.

De laatste weken is de vulkanische activiteit in en rond de vulkaan sterk toegenomen. Kleinere aardbevingen worden in het gebied gevoeld en kleine erupties van vijftig meter hoog zijn inmiddels ook al gezien. Inwoners binnen een gebied van twintig kilometer rondom de vulkaan is aangeraden om klaar te zijn voor eventuele versnelde evacuatie mocht de alarmstatus verder naar vier worden verhoogd.

Fok.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimevr 22 sep 2017 - 8:58

Duizenden inwoners en toeristen rond vulkaan Bali geëvacueerd

22-09-17, 09.27u - Bewerkt door: ADN - Bron: ANP


Duizenden inwoners van het Indonesische eiland Bali zijn geëvacueerd uit dorpen rond de vulkaan Agung. De autoriteiten roepen toeristen en omwonenden op zeker 6 kilometer afstand te houden van de rokende krater.

Tot dusver hebben bijna 6000 mensen op last van de autoriteiten het gebied verlaten. "De vulkanische activiteit blijft hoog en er zijn aanwijzingen dat er lava omhoog komt en voor aardschokken zorgt'', zei een woordvoerder van de landelijke rampenbestrijdingsdienst.

Niet alle inwoners van dorpen rond de vulkaan maakten haast bij het evacueren. "We moeten de dieren eten geven, dus dat doen we eerst'', zei een vrouw tegen tv-zender tvOne.

Foto's bij De Morgen
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimezo 24 sep 2017 - 16:08

Tienduizenden gevlucht op Bali, vulkaan Agung staat op uitbarsten
24-09-2017, 10:48BUITENLAND


Op het Indonesische eiland Bali zijn meer mensen in veiligheid gebracht in verband met een mogelijke uitbarsting van de vulkaan Agung.

Vrijdag hadden bijna 10.000 mensen hun huis achtergelaten, volgens het Rode Kruis zijn het er nu meer dan 42.000. De reden is dat schokken die worden gevoeld in kracht toenemen. Gevreesd wordt dat de Agung nu elk moment kan uitbarsten.

"De evacuaties zijn gaande en we verwachten dat het aantal mensen dat moet vertrekken toeneemt", zei een woordvoerder van het nationale rampencentrum.

De Agung is de hoogste berg en vulkaan van Bali. De laatste uitbarsting was in 1963. Toen vielen er zo'n duizend doden.

In augustus begon het weer te rommelen, vrijdag werd de hoogste alarmfase van kracht. In een straal van negen kilometer rond de vulkaan is iedereen aangeraden zichzelf in veiligheid te brengen.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimema 25 sep 2017 - 10:16

Bijna vijftigduizend mensen op de vlucht voor actieve vulkaan Bali

Gepubliceerd: 25 september 2017 10:32
Laatste update: 25 september 2017 11:56

Uit angst voor een uitbarsting van de vulkaan de Agung zijn op het Indonesische eiland Bali al bijna vijftigduizend mensen op de vlucht geslagen. Volgens een woordvoerder van het nationale rampenbureau hebben in totaal 49.300 mensen hun huizen verlaten.
De autoriteiten meldden zondag dat de vulkaan de afgelopen dagen actiever is geworden. Er werden onder meer trillingen gemeten die mogelijk duiden op een snelle uitbarsting.

Omwonenden brachten de nacht door in opvangcentra. ''Er zijn echter ook bewoners die willen blijven ondanks alle waarschuwingen. Ook komt het voor dat weggetrokken bewoners weer terugkeren naar de gevaarlijke zone rond de vulkaan'', aldus de woordvoerder.

Met 3030 meter is de Agung de hoogste berg op het vakantie-eiland. De vulkaan barstte voor het laatst uit in 1963. Die uitbarsting duurde meer dan een jaar. Ruim 1100 mensen zijn toen om het leven gekomen.

Indonesië ligt op de zogeheten Ring van Vuur. In dat gebied komen diverse platen van de aardkorst bij elkaar. In de eilandenstaat Indonesië zijn ongeveer 130 actieve vulkanen.

Onder meer Australië, Singapore en de Verenigde Staten pasten maandag hun reisadvies voor het toeristische eiland aan en raden mensen af voorlopig naar het oosten van Bali te reizen.

Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimedo 28 sep 2017 - 15:28

Vulkaan op Bali dreigt uit te barsten: 100 bussen voor evacuatie toeristen

27-09-17, 09.44u - EB - Bron: AFP

De actieve vulkaan Agung, in het noordoosten van Bali, vertoont al weken een verhoogde activiteit. ©️AFP
Op het Indonesische eiland Bali hebben de autoriteiten honderd bussen gehuurd om toeristen bij een uitbraak van de vulkaan Agung van het eiland te halen. De vakantiegangers kunnen dan via de buureilanden Java en Lombok naar huis vliegen, zei het Indonesische ministerie van Verkeer. De autoriteiten hebben tien luchthavens voorbereid op het afhandelen van vluchten naar Bali die omgeleid moeten worden in geval van een vulkaanuitbarsting.

Al sinds eind vorige week wordt gevreesd voor een uitbarsting van de 3000 meter hoge vulkaan. Meer dan 80.000 mensen in de omgeving hebben hun huizen uit voorzorg al verlaten. Ondanks het dreigende gevaar is het internationale vliegveld van Bali bij de hoofdstad Denpasar nog open. Maar volgens de autoriteiten kunnen tien andere vliegvelden als uitwijkmogelijkheid gebruikt worden, als bij een uitbarsting van aswolken opstijgen en landen onmogelijk wordt.

De actieve vulkaan Agung, in het noordoosten van het land, vertoont al weken een verhoogde activiteit. De autoriteiten kondigden daarom vrijdag het hoogste alarmniveau af.

Het ministerie van Vervoer heeft ook 100 bussen klaarstaan om toeristen naar de luchthavens van de naburige eilanden Java en Lombok te brengen in geval van een uitbarsting. De woordvoerder van het ministerie van Transport, Baitul Ihwan, gaf ook te kennen dat een oogje dicht zal geknepen worden voor buitenlanders die omwille van een verstoorde vlucht te lang in het land zijn.

Meer dan 82.000 mensen in de buurt van de vulkaan moesten hun huizen ontvluchten, en hun toevlucht zoeken bij familieleden, of in regeringsgebouwen, sportzalen en tenten in open velden.

De vulkaan ligt op ongeveer 75 kilometer van de internationale luchthaven. Daar in de buurt liggen ook de meeste toeristische plaatsen. Elk jaar bezoeken meer dan vijf miljoen toeristen het eiland.

De laatste uitbarsting van de 3.031 meter hoge vulkaan dateert van 1963 en duurde bijna een jaar. Ongeveer 1.200 mensen kwamen toen om. Indonesië ligt op de Pacifische Ring van Vuur, waar de vulkanische activiteit bijzonder hoog is. Er zijn zo'n 130 actieve vulkanen. In Indonesië bevinden zich rond de 130 actieve vulkanen.

De Morgen
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimedo 28 sep 2017 - 15:40

De Verheven Berg doet Bali trillen

Arjen van der Ziel– 18:43, 27 september 2017

Toeristen nemen foto's van de vulkaan Agung. Het bandeloze gedrag van diezelfde toeristen zou volgens sommige religieuze leiders reden voor de mogelijke uitbarsting zijn. ©️ AFP
Op het Indonesische vakantie-eiland Bali groeit de vrees voor een uitbarsting van de vulkaan Agung. Er worden inmiddels honderden vulkanische bevingen per dag gevoeld en er stijgt witte rook op uit de krater.
Volgens de Indonesische autoriteiten, die de hoogste alarmfase hebben afgekondigd, kan de vulkaan elk moment uitbarsten en zijn al bijna 100.000 omwonenden gevlucht. De evacués worden opgevangen in sporthallen, overheidsgebouwen, tijdelijke kampen en bij familie en vrienden.

“Wij hebben ons vee verkocht”, vertelde dorpeling Wayan Merta aan persbureau Associated Press. “Dat leek ons beter dan de dieren nutteloos bij de berg achter te laten.” Merta was vorige week een van de eersten die werden geëvacueerd, omdat zijn dorp slechts zes kilometer van de krater ligt. “Mijn gevoel is dat de vulkaan gaat uitbarsten, maar niemand weet het. We kunnen alleen maar bidden.”

Indonesië ligt op de zogenoemde ‘Ring van Vuur’ rond de Stille Oceaan, waar continentale aardschollen op elkaar botsen, en de tropische groene archipel telt ongeveer 120 actieve vulkanen – meer dan welk land ook. De Gunung Agung (‘Verheven Berg’) is met ruim 3000 meter de hoogste top van Bali en speelt een centrale rol op het overwegend hindoeïstische eiland.

Dubbelzinnige verhouding
Veel Balinezen hebben een dubbelzinnige verhouding met de Agung. Aan de ene kant weten ze dat ze de weelderige groene natuur en de vruchtbaarheid van hun rijstvelden voor een belangrijk deel te danken hebben aan de as en lava uit de vulkaan. Velen geloven bovendien dat de goden vanaf de berg op hen toezien.

Maar de eilandbewoners weten ook hoeveel verwoesting de Agung kan aanrichten. De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte, in 1963, was er nog geen modern waarschuwingssysteem. Veel omwonenden hadden daardoor slechts enkele minuten om te vluchten en er vielen toen meer dan 1000 doden. Sommige religieuze leiders verkondigen op dit moment dat het trillen en roken van de vulkaan laat zien dat de goden ontstemd zijn over het bandeloze gedrag van een deel van de toeristen.

Voor de vele vakantiegangers zelf levert de vulkaan vooralsnog geen gevaar op, want de belangrijkste toeristengebieden liggen minstens 70 kilometer van de berg. Maar als de Agung uitbarst, zouden gaswolken er wel eens voor kunnen zorgen dat de internationale luchthaven gesloten wordt. Sommige vliegmaatschappijen nemen naar Bali ook al extra brandstof mee, voor het geval ze moeten uitwijken. En het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert bezoekers van het eiland om zich met een mobiel nummer te laten registreren bij het ministerie, weg te blijven bij de vulkaan en paspoort en andere reispapieren bij de hand te houden.

Dat ook de Indonesische regering de vulkaandreiging zeer serieus neemt, bleek eerder deze week onder meer uit een bezoek van president Joko Widodo aan Bali. De president bezocht dinsdag evacués in een sportcentrum en verzekerde dat de autoriteiten alles doen om de economische gevolgen te beperken en slachtoffers te voorkomen. “De hoogste prioriteit is de veiligheid van onze mensen.”

Trouw
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimevr 29 sep 2017 - 11:41

Bali luistert of de Agung buldert als in ’63

28/09/2017 09:02 by Farid Garadi

Op het bankje voor zijn winkel schrikt meneer Tapa op uit een dutje. Tapa woont op Bali, aan de rand van het risicogebied rond de vulkaan Agung. Aan vluchten denken hij en zijn gezin nog niet. Tapa – net als veel Indonesiërs heeft hij maar één naam – heeft de berg de laatste dagen goed in de gaten gehouden. „Het bleef steeds helder rond de top. Het gerommel is ook nog te zacht. Ik zag nog geen tekenen dat de eruptie eraan komt.”

Tapa’s winkel ligt op de flanken van de vulkaan Agung, in het noordoosten van het Indonesische eiland Bali. Hij doet er ontspannen over, maar de Agung kan elk moment uitbarsten. Eind vorige week verhoogden de autoriteiten de alarmfase naar het hoogste niveau. Ze kondigden een gevarenzone af van twaalf kilometer rond de vulkaan. Het aantal gemeten aardbevingen stijgt sindsdien verder, ze worden ook sterker. En het mag Tapa’s scherpe blik zijn ontgaan, maar af en toe stijgt dunne, witte rook op uit de krater.

Ruim 81.000 mensen vertrokken

Volgens het Indonesische Rode Kruis hebben al ruim 81.000 mensen elders een tijdelijk onderkomen gezocht. Dat is ongeveer de hoeveelheid mensen die in het hele gebied wonen, maar ook Balinezen van net buiten de 12-kilometerzone zijn soms gevlucht. En een klein deel van de inwoners blijft juist ín het gebied, ook al sporen politie en hulpdiensten ze steeds aan om weg te gaan.

Wayan Marek heeft voor vluchten gekozen. Hij slaapt al bijna een week in een grote blauwe tent van rampencentrum BNPB. „De aardbeving was een teken van onze godin dat we moesten vertrekken.” Marek, een hindoe zoals de meerderheid op Bali, weet nog goed dat de Agung voor het laatst uitbarstte. Het was in 1963 en hij was een jaar of vijftien. Alarmsystemen waren nog amper ontwikkeld. „We geloofden dat de tempel ons zou beschermen. Tot we de rivier ineens in lava zagen veranderen”, vertelt hij. „Toen zetten we het op een rennen.” Nu dicht hij de goden nog steeds veel wijsheid toe, maar is hij toch maar weggegaan.

Amsterdam no. 1 tijdschrift
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimevr 29 sep 2017 - 12:05

Priester: seksende toeristen veroorzaken vulkaanuitbarsting Bali
29-09-2017, 10:01 AFP

De dreigende vulkaanuitbarsting op het Indonesische eiland Bali is te wijten aan buitenlandse toeristen die seks hadden op de berg Agung. Dat zegt een priester in een nabijgelegen dorp.

De Agung is een populaire plek voor wandelaars en die hebben de berg boos gemaakt, zegt de priester uit het dorp Muntig. Volgens hem hebben witte mensen op de berg seks gehad en gemenstrueerd.

Meer evacués

De Agung is nog altijd erg onrustig en steeds meer omwonenden verlaten het gebied uit angst voor een uitbarsting. Bijna 135.000 mensen hebben nu hun huis verlaten. Ze worden opgevangen in tenten, overheidsgebouwen en gymzalen in de buurt.

In het bedreigde gebied rond de berg loopt nog veel vee rond. De autoriteiten proberen de 30.000 dieren in veiligheid te brengen, omdat het vee een belangrijke inkomstenbron is voor de bevolking.
In Zuidoost-Azië worden buitenlandse toeristen vaker beschuldigd van het boos maken van een berg. Twee jaar geleden werden in Maleisië vier rugzaktoeristen, onder wie een 23-jarige Nederlander, veroordeeld tot drie dagen cel en een boete van meer dan duizend euro. Ze hadden op de berg Kinabalu naaktfoto's gemaakt. Kort daarna was er een aardbeving, waarbij achttien doden vielen. De vice-premier van Maleisië zei dat het natuurgeweld een straf was voor het gedrag van de backpackers.
Bali is een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit onder meer Europa, Australië, China en Japan. Vanwege de dreigende vulkaanuitbarsting zou een deel van hen wegblijven. Onder meer Singapore en Australië hebben hun reisadvies aangescherpt. Het toeristenbureau van Bali roept reizigers op om toch naar het eiland te gaan. Alle vluchten gaan door en buiten de directe omgeving van de Agung is het hele eiland veilig, schrijft de organisatie.

Voor oudere omwonenden roept de rommelende Agung herinneringen op aan 1963, toen de vulkaan voor het laatst uitbarstte en 1100 levens eiste. "Toen werd niemand geëvacueerd tot het echt gevaarlijk was. Het leven ging door, terwijl as en rotsblokken op ons vielen. Daarna kwam de grote stroom lava die alles verwoestte", zegt een 82-jarige vrouw.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimeza 30 sep 2017 - 19:10

Bali stuurt 'vulkaanvluchtelingen' weer naar huis

Gepubliceerd: 30 september 2017 11:06
Laatste update: 30 september 2017 11:05

Tienduizenden mensen op Bali die uit angst voor een uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung op de vlucht zijn geslagen, kunnen maar beter naar huis gaan.
De gouverneur van het Indonesische eiland, I Made Mangku Pastika, heeft hier volgens de BBC zaterdag opdracht toe gegeven.

De mensen die niet wonen in de zone van 12 kilometer rond de vulkaan die als gevaarlijk is bestempeld, moeten weg uit de opvangcentra. Dat zijn onder meer scholen en tenten. Die kunnen het aantal mensen dat van de vulkaan weg is gevlucht, inmiddels circa 144.000, niet meer aan.

De vulkaan in het noordoosten van het toeristische eiland is volgens de autoriteiten na een week van onrust nog steeds "erg actief, maar stabiel".

De aarde beeft rond de vulkaan, maar de gevreesde uitbarsting laat op zich wachten of blijft uit. De vorige uitbarsting van de Gunung Agung had plaats in 1963. Toen kwamen meer dan 1100 mensen om het leven.

Door: ANP
Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimedi 31 okt 2017 - 9:40

Vulkaan Agung op Bali minder actief; dreigingsniveau omlaag

31-10-2017, 16:29BUITENLAND

De activiteit van de vulkaan is afgenomen AFP
De dreiging van een uitbarsting van vulkaan Agung op Bali is afgenomen, hebben de Indonesische autoriteiten vastgesteld. Eind september ging men er nog vanuit dat de vulkaan ieder moment kon uitbarsten.

Ruim 130.000 mensen die in een straal van 12 kilometer om de vulkaan woonden, werden geëvacueerd en ook veel mensen die verder uit de buurt woonden pakten voor de zekerheid hun koffers.

Magma

De laatste dagen is de vulkaan veel minder actief. Aanvankelijk werden dagelijks zo'n 1000 bevingen geregistreerd. Dat zou er volgens vulkanologen op wijzen dat er magma omhoog kwam binnen de vulkaan. Inmiddels worden per dag 400 bevingen geteld.

De gevarenzone rond de vulkaan is nu verlaagd van 12 naar 7,5 kilometer, dus een deel van de geëvacueerden kan naar huis terugkeren. Wel krijgen ze de waarschuwing mee niet dichter in de buurt te komen van de krater, waar nog steeds rook uitkomt.

De Agung is met 3.031 meter de hoogste berg en vulkaan van Bali. De laatste uitbarsting was in 1963. Toen vielen er zo'n duizend doden.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimewo 22 nov 2017 - 10:37

Vulkaan spuwt weer as op vakantie-eiland Bali

21 november 2017 17u13 Bron: belga

Update Vulkaan Agung op Bali 128
AFP

De vulkaan Mount Agung op het vakantie-eiland Bali heeft vandaag weer asse tot 700 meter hoogte uitgespuwd. Dat deelde woordvoerder Sutopo Nugroho van de nationale rampenbestrijdingsdienst mee. De alarmfase blijft ondanks de jongste activiteiten onveranderd, zei Nugroho.
Nadat op 22 september het hoogste alarmpeil werd uitgeroepen, vluchtten meer dan 130.000 mensen uit vrees voor een nakende vulkaanuitbarsting uit hun dorpen weg en zochten een onderkomen in noodverblijven. Eind oktober hieven de autoriteiten na een gestage teruggang van de activiteiten het hoogste alarmpeil weer op. Toch verblijven momenteel nog 30.000 mensen in noodverblijven, zei Nugroho.
De jongste uitbarsting van de 3.031 meter hoge vulkaan in 1963 en 1964 hield de Balinese bevolking bijna een jaar lang in zijn greep en kostte aan 1.200 mensen het leven.

HLN
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimewo 22 nov 2017 - 22:52

GEEN PANIEK OP BALI OM AS SPUWENDE VULKAAN

Arjen Lutgendorff ARJEN LUTGENDORFF ·22 NOVEMBER 2017

Geen paniek op Bali om as spuwende vulkaan Bali Tourism Board: Laat je niet beïnvloeden door dramatische 'hoax' -rapporten afkomstig van het sociale netwerk en een aantal buitenlands persbureau.
De vulkaan Mount Agung op Bali heeft dinsdag as tot wel 700 meter hoogte boven de 3.031 meter hoge berg gespuwd. Het vliegverkeer ondervindt vooralsnog geen hinder.

De Bali Tourism Board (BTB) ‘Mount Agung Task Force’ dringt er bij het publiek op aan om officiële bronnen te controleren, zoals de Bali Tourism Board, PVMBG en MAGMA Indonesia en niet te worden beïnvloed door dramatische ‘hoax’ -rapporten afkomstig van het sociale netwerk en een aantal buitenlands persbureau.

Volgens de World Organisation of Volcanic Observatories (WOVO) is code ‘oranje’ van toepassing op Mount Agung. De WOVO-classificatie wordt gebruikt door vliegeniers. Oranje geeft aan dat de vulkaan een verhoogde kans op een uitbarsting vertoont, maar waarbij er weinig of geen vulkanische as in de atmosfeer wordt uitgestoten.

De laatste afgelopen tijd is er veel seismische activiteit rond de vulkaan, die continu in de gaten wordt gehouden door de Geologic Disaster Mitigation Agency (PVMBG). Volgens de PVMBG is er sprake van plaatselijke explosies door het vele water en de hitte in de vulkaan.

Na de laatste uitbarsting van deze week heeft de PVMBG zijn huidige waarschuwingsniveau niet verhoogd. Inwoners van Bali en toeristen zijn er aan herinnerd om uit de rode zone te blijven, een gebied van zo’n zes tot zevenenhalve kilometer.

‘Medewerkers van rampenteams staan ​​in de buurt van de uitlopers van de berg stand-by om het publiek onmiddellijk te adviseren en hulp te bieden als er een plotselinge verandering optreedt in de alarmstatus van de vulkaan’, zo laat Bali Tourism Board weten in een officieel statement. Mensen die rondom de vulkaan wonen, hebben gezichtsmaskers gekregen om ademhalingsproblemen te voorkomen mocht het volume vulkanisch stof van de berg toenemen.

Dorpen en gemeenschappen die binnen de rode zone vallen zijn Dusun Br. Belong, Pucang en Pengalusan (Desa Ban); Dusun Br. Badeg Kelodan, Badeg Tengah, Badegdukuh, Telunbuana, Pura, Lebih and Sogra (Desa Sebudi); Dusun Br. Kesimpar, Kidulingkreteg, Putung, Temukus, Besakih en Jugul (Desa Besakih); Dusun Br. Bukitpaon en Tanaharon (Desa Buana Giri); Dusun Br. Yehkori, Untalan, Galih en Pesagi (Desa Jungutan) en een deel van Desa Dukh.

In de afgelopen weken hebben meer dan 140.000 mensen een ander onderkomen gezocht. De laatste keer dat de vulkaan daadwerkelijk uitbarstte was in 1963. Door die uitbarsting stierven bijna 1.600 mensen.

TravelPro
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimezo 26 nov 2017 - 22:17

Vluchten geannuleerd naar Bali wegens tweede uitbarsting vulkaan
25-11-2017, 16:36BUITENLAND

Voor de tweede keer in een paar dagen tijd is vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali uitgebarsten. Door de as die vrij is gekomen bij de kleine uitbarsting zijn meerdere vluchten geannuleerd, waaronder een KLM-vlucht met Nederlandse reizigers.

Bij de uitbarsting werd tot 1500 meter hoogte vulkaanas uitgespuwd. Het dreigingsniveau is niet verhoogd en staat nog steeds op niveau 3. In september was dit nog 4: toen werd verwacht dat de vulkaan ieder moment groots kon uitbarsten.

Timelapse van tweede uitbarsting vulkaan Agung
Door de as zijn meerdere vluchten vanuit Australië geannuleerd, en ook de vlucht KL835 vanuit Singapore naar Denpasar, Bali. Het vliegtuig was al onderweg op het moment van de uitbarsting en de maatschappij besloot toen om te keren.

De reizigers worden ondergebracht in hotels in Singapore. Of de vluchten van de komende dagen worden geannuleerd, is onduidelijk. "We bekijken het van dag tot dag", laat een KLM-woordvoerder weten.

Onrustig

De 3000 meter hoge Agung, de hoogste berg en vulkaan van Bali, is al tijden onrustig. In september werden meer dan 100.000 mensen geëvacueerd. Daarna werd de vulkaan weer redelijk stabiel en keerden tienduizenden mensen terug naar hun dorpen. Inmiddels is er een gevarenzone van een aantal kilometer rondom de vulkaan vastgesteld.

Indonesische gezinnen verblijven in een evacuatiecentrum na de tweede uitbarsting van vulkaan Agung AFP
Reizigers van Nederlandse reisorganisaties worden al maanden uit de buurt van de gevarenzone gehouden.

Lokale luchtvaartmaatschappijen vliegen nog steeds van de luchthaven in Denpasar. Voor zover bekend zijn alleen Australische vluchten en KL835 geannuleerd.

Filmpje bij de NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimema 27 nov 2017 - 13:19

Advies: mondkapjes en douchen!

Glasdeeltjes in vulkaanstof Bali

27-11-2017


SANUR - Toeristen op Bali wordt vanwege de vulkaanuitbarsting geadviseerd mondkapjes te dragen.


Bali zit onder een dikke laag as. Lezersfoto via onze whatsapp tiplijn! 0613650952Ⓒ DEWI TUMBUAN
De aswolken bevatten kristallen die je ogen, longen en huid kunnen beschadigen. Naast mondkapjes is het verstandig een petje te dragen, dichte schoenen, lange broek en lange mouwen aan te trekken.

Een ander advies is om minstens twee minuten te douchen en je dan vooral af te spoelen. Wrijven kan beschadigingen van de huid opleveren.

Het gaat overigens om een advies aan de bewoners en toeristen op het eiland; het is geen verplichting.


De internationale luchthaven van Bali is gesloten vanwege de as. 445 vluchten van en naar Denpasar zijn geannuleerd. Daardoor zijn 59.000 reizigers gestrand op het eiland, zowel Indonesiërs als toeristen.

De krater is bijna vol en zal waarschijnlijk over gaan lopen. Tienduizenden mensen worden geëvacueerd.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimedi 28 nov 2017 - 21:42

Luchthaven Bali voor tweede dag op rij gesloten
28-11-2017 om 02:42 door dgs | Bron: AFP/BELGA

Indonesië heeft dinsdag beslist om de internationale luchthaven van het toeristische eiland Bali gesloten te houden, voor de tweede dag op rij. Er wordt gevreesd voor een uitbarsting van de vulkaan Agung.

De luchthaven Ngurah Rai in Denpasar blijft nog zeker tot woensdagochtend gesloten. De Indonesische luchtverkeersleiding zegt dat er zich ‘assen bevinden op de vliegroutes’ en dat dat ‘gevaarlijk is voor de vluchten’.

Touroperatoren Thomas Cook en TUI hebben momenteel samen een veertigtal Belgische klanten op Bali. Die ondervinden ondanks de waarschuwingsfase voor vulkaan Agung ‘geen impact op de vakantiebeleving’, zo lieten de woordvoerders van beide reisorganisaties maandagmiddag weten.

Luchthaven Bali voor tweede dag op rij gesloten


‘Mensen gaan er vooral naartoe voor de paradijselijke stranden. Die liggen in het zuiden, waar er geen hinder is door de vulkaan’, zegt TUI-woordvoerder Piet Demeyere.

Evacuatie

De overheid roept de mensen die in een straal van 7,5 kilometer rond de vulkaan wonen, op om te vertrekken.

De jongste uitbarsting van de 3.031 meter hoge vulkaan, in 1963 en 1964, hield de Balinese bevolking bijna een jaar lang in zijn greep en kostte aan 1.200 mensen het leven.

Indonesië telt meer dan 120 actieve vulkanen.

De Standaard
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimevr 8 dec 2017 - 13:05

Vulkaan Agung op Bali spuwt enorme aswolk uit
08-12-2017 om 13:07 | Bron: BELGA


Op het Indonesische vakantie-eiland Bali heeft de vulkaan Agung vrijdag na een periode van relatieve rust een enorme aswolk uitgespuwd. Volgens de nationale rampenbestrijdingsdienst steeg de dikke rookpluim twee kilometer de lucht in. Wegens de dreigende uitbarsting geldt sinds 27 november rond de meer dan 3.000 meter hoge berg de hoogste alarmfase. De druk binnenin de vulkaan is volgens experten zo hoog, dat die op elk moment kan uitbarsten.
Bij de laatste uitbarsting van de Gunung Agung (“majestueuze berg”) kwamen in 1963/64 meer dan 1.100 mensen om het leven. Indonesië met zijn meer dan 17.000 eilanden ligt op de Pacifische Ring van Vuur. In het gebied wrijven verschillende tektonische platen van de aardkorst over elkaar. Het komt er dan ook vaak tot aardbevingen en erupties. In totaal zijn er rond de 130 actieve vulkanen.

(belga)
Gazet van Antwerpen
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitimedi 13 feb 2018 - 13:28

Vulkaan op Bali barst uit na verlaging waarschuwingsniveau
13-02-2018 om 09:31 | Bron: BELGA

Update Vulkaan Agung op Bali 164
Vulkaan op Bali barst uit na verlaging waarschuwingsniveau
FOTO: AFPDe vulkaan Mount Agung, op het Indonesische eiland Bali, is dinsdag opnieuw uitgebarsten. Volgen het nationale rampenbestrijdingsagentschap werd een grijze aspluim tot 1.500 meter hoog in de atmosfeer gespuwd. De uitbarsting komt er nauwelijks enkele dagen nadat beslist werd om het waarschuwingsniveau voor de vulkaan te verlagen.
De nieuwe uitbarsting van de 3.031 meter hoge vulkaan heeft geen slachtoffers geëist.

De overheid had eind november het hoogste waarschuwingsniveau ingesteld voor Mount Angung. Bijna 100.000 omwonenden moesten daardoor geëvacueerd worden. Maar wegens een geleidelijke afname van de vulkanische activiteit, werd het waarschuwingsniveau afgelopen zaterdag met één trapje verlaagd. De veiligheidszone rond de vulkaan werd ook teruggebracht van 6 naar 4 kilometer, waardoor duizenden mensen naar huis konden terugkeren.

De laatste dodelijke uitbarsting van de Mount Agung dateert van 1963 en 1964. Toen kwamen 1.200 mensen om het leven.

Het Nieuwsblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud

Update Vulkaan Agung op Bali Empty
BerichtOnderwerp: Re: Update Vulkaan Agung op Bali    Update Vulkaan Agung op Bali Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Update Vulkaan Agung op Bali
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Vulkaan Agung dreigt gewone Balinezen in doffe armoede te duwen
» Update hondsdolheid Bali okt/nov 2009
» Toerist valt in vulkaan op Bali
»  Several villages hit by volcanic ash after Mt. Agung erupts in Bali
» Vliegverkeer Bali ontregeld door vulkaan

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: