Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Lastige Daendels toch belangrijk man

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Lastige Daendels toch belangrijk man Empty
BerichtOnderwerp: Lastige Daendels toch belangrijk man   Lastige Daendels toch belangrijk man Icon_minitimezo 27 mei 2018 - 10:41

Lastige Daendels toch belangrijk man 1115
Vrijwilliger Ron Maat in de zaal van het Voerman Museum Hattem, die geheel aan Daendels is gewijd. (foto: Voerman Museum Hattem)

Lastige Daendels toch belangrijk man
zo 27 mei 2018, 7:11


Hattem - Hendrik Willem Daendels staat in het Voerman Museum Hattem in de schijnwerpers in een speciale ruimte die aan hem is gewijd. Het is deze maand precies tweehonderd jaar geleden dat deze bekende historische figuur overleed. Een reden temeer om eens even bij Daendels stil te staan, merkt vrijwilliger Ron Maat op.

Hattem - Een bekende Hattemer dus, al zal menigeen daar niet direct positieve gedachten bij hebben. Want de naam van Daendels duikt, met die van andere historische figuren als Jan Pietersz. Coen, regelmatig op in discussies over Nederlandse misdragingen tijdens het koloniale verleden.

Hendrik Willem Daendels werd op 21 oktober 1762 geboren in Hattem. Na zijn deelname aan een vergeefse machtsgreep tegen prins Willem V, week hij in 1787 uit naar Frankrijk. De broer van Napoleon, Lodewijk Napoleon, benoemde Daendels in 1807 tot gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, waar hij tot 1810 verbleef. Op Java werden onder zijn leiding belangrijke hervormingen doorgevoerd. Ook liet Daendels de 1.000 kilometer lange Postweg van West-naar Oost-Java aanleggen. Deze aanleg heeft meer dan tienduizend Javanen het leven gekost door besmettelijke ziekten, gevolg van de slechte hygiëne tijdens het werk. Kritiek op Daendels is veelal terug te voeren op deze periode.

Na de val van Napoleon stelde koning Willem I hem aan als gouverneur-generaal van Guinea aan de Goudkust in West-Afrika, het huidige Ghana. Daendels overleed daar op 2 mei 1818 en werd in het fort Elmina begraven.

Over Daendels' rol in de geschiedenis lopen de meningen uiteen. Tijdens de 'Daendels-lezing 2018', woensdag 25 april in het Rijksmuseum in Amsterdam, probeerde Gert Oostindië in zijn lezing 'Postkoloniale Beeldenstormen' een schets van die lastige Daendels te geven. Oostindië is directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal- Land en Volkenkunde en hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Geschiedenis aan de Univeristeit Leiden.

Daendels wordt vaak gekenschetst als autoritair, gewelddadig, zelfs racistisch en grof, stelt Oostindië vast. Maar anderszijds is daar het beeld van Daendels als vernieuwer. 'Wij kunnen vaststellen dat hij een belangrijk radartje was in het proces van centralisering en modernisering van Indonesië. Een belangrijke schakel in de ontwikkeling naar de Republiek Indonesië", aldus Oostindië. Bezoekers van het Voerman Museum Hattem kunnen zelf een indruk krijgen, wanneer zij in de Daendels-zaal de diverse attributen van en wetenswaardigheden over hem komen bekijken.

Veluws nieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Lastige Daendels toch belangrijk man
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: