Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Indonesië trekt Werelderfgoed-nominatie VOC-wijk zelf in

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indonesië trekt Werelderfgoed-nominatie VOC-wijk zelf in Empty
BerichtOnderwerp: Indonesië trekt Werelderfgoed-nominatie VOC-wijk zelf in   Indonesië trekt Werelderfgoed-nominatie VOC-wijk zelf in Icon_minitimeza 30 jun 2018 - 14:45

Indonesië trekt Werelderfgoed-nominatie VOC-wijk zelf in

30-06-2018, 10:19 AANGEPAST OM 11:31BINNENLAND, BUITENLAND

Indonesië trekt Werelderfgoed-nominatie VOC-wijk zelf in 212
Het oude stadhuis van Batavia, nu een museum HOLLANDSE HOOGTE

Indonesië heeft op het laatste moment zijn nominatie voor de Werelderfgoedlijst van Unesco teruggetrokken. Dit weekend wordt er gestemd over nieuwe toevoegingen aan de lijst.

Indonesië nomineerde de Kota Tua Jakarta, de oude stad van Jakarta, als Batavia ooit de hoofdstad van Nederlands-Indië. Om onbekende reden doet het land nu toch niet mee. Volgens een woordvoerder van Unesco heeft Indonesië mogelijk meer tijd nodig om Kota Tua Jakarta klaar te stomen voor een plek op de lijst.

De Oude Stad is de enige historische wijk van de Indonesische hoofdstad. Het gebied werd in 1619 veroverd door de omstreden J. P. Coen, die er de handelsstad Batavia liet aanleggen volgens Nederlands model. De rivier Ciliwung werd gekanaliseerd, er werden forten, pakhuizen en grachten aangelegd. Die infrastructuur is nog grotendeels intact en ook veel gebouwen bleven bewaard.

Indonesië trekt Werelderfgoed-nominatie VOC-wijk zelf in 122
Kota Tua Jakarta AP

"Het zou Amsterdam kunnen zijn geweest, als er geen palmbomen stonden en het minder stonk", oordeelt correspondent Michel Maas over het grachtenstelsel. "Als deze wijk in Amsterdam of Londen had gelegen, dan zou het een yuppenwijk met dure appartementen zijn geweest."

"In Jakarta was lang geen belangstelling voor dit soort erfgoed. Indonesië heeft het jarenlang laten verslonzen. Daken stortten in, de huizen bleven als skeletten overeind staan."

Pogingen de wijk op te knappen strandden omdat eigenaren niet samenwerkten, weet Maas. Bovendien was behoud geen prioriteit in Indonesië. "Neem de Rode Brug, een kopie van de Magere Brug in Amsterdam. Die is nog door de Nederlanders gebouwd. Sinds de jaren 70 kan de brug niet meer open, omdat hij verrot en verroest is. Toeristen mogen er niet op, uit angst dat ze erdoorheen zakken. Ze hebben de brug een nieuw verfje gegeven: niet rood, maar bruin. Ze hadden kennelijk nog een pot over. Zo gingen ze ermee om."

De interesse van Indonesië voor de Werelderfgoedlijst bewijst wel dat er iets verandert in het land. In de oorspronkelijke begeleidende tekst roemde Indonesië de originele elementen als het voormalig stadhuis (nu een museum), de grachten en een scheepswerf. De wijk wordt een smeltkroes genoemd van de lokale cultuur gemengd met Nederlanders, Chinezen, Portugezen, Indiërs en Arabieren.

In Bahrein wordt dit weekend bepaald welke van dertig nominaties op de Werelderfgoedlijst zullen worden opgenomen. Op die lijst staan al 1073 plaatsen met bijzondere culturele of ecologische waarde, zoals de Etna, het Vredesmonument in Hiroshima en de Oude Stad in Jeruzalem. Nederland telt tien vermeldingen, zoals de Stelling Amsterdam, het Woudagemaal bij Lemmer en de Beemster.

De afgelopen jaren zag ook Maas de buurt verbeteren. "Vroeger kwamen er alleen schoolkinderen, die moesten. Nu proberen ze er wat van te maken. Bouwvallen die de sfeer verpesten werden aangepakt, er werden terrasjes geplaatst, de buurt is opgekalefaterd. In het weekend is het een trekpleister, gezellig druk."

Plaatsing op de Werelderfgoedlijst kan helpen die verandering te bestendigen, maar voorlopig komt het er dus niet van.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Indonesië trekt Werelderfgoed-nominatie VOC-wijk zelf in
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: