Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Kristallen film voor Klanken van Oorsprong

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Kristallen film voor Klanken van Oorsprong Empty
BerichtOnderwerp: Kristallen film voor Klanken van Oorsprong   Kristallen film voor Klanken van Oorsprong Icon_minitimedi 24 jul 2018 - 10:45

Persbericht

23 juli 2018

KRISTALLEN FILM VOOR KLANKEN VAN OORSPRONG

De muzikale documentaire Klanken van oorsprong heeft de Kristallen status bereikt. De film over de invloed van de Nederlands-Indische geschiedenis op de hedendaagse popmuziek, heeft meer dan 10.000 bezoekers getrokken sinds de release op 21 juni. De Kristallen Film is door directeur Silvia van der Heiden van het Nederlands Film Festival overhandigd aan filmmaker Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, ook namens het Nederlands Filmfonds. Klanken van oorsprong is de vierde documentaire dit jaar die de Kristallen Film behaalt.

Kristallen film voor Klanken van Oorsprong 136
Hetty Naaijkens-Retel Helmrich en Silvia van der Heiden. Credit: Ramon Mangold.

De swingende documentaire Klanken van oorsprong voert het publiek mee in een mozaïek van verhalen van Nederlands-Indische artiesten zoals Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Anneke Grönloh, Liesbeth List, Sandra Reemer en Ruud en Riem de Wolff (The Blue Diamonds). Samen met 350.000 andere Indische Nederlanders werden zij tussen 1945 en 1962 door oorlogsgeweld gedwongen uit Indonesië terug te keren naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland maakten Nederlands-Indische zangers en zangeressen en bands als 'The Tielman Brothers' en 'The Crazy Rockers' veel furore. De Nederlands-Indische artiesten die in de film te zien zijn, beleefden vele successen in binnen- en buitenland, zoals de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. De film bevat veel herkenbare muziek en uniek archiefmateriaal.

Klanken van oorsprong is geregisseerd door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich. De regisseur verdiende eerder onder meer Kristallen Films voor haar documentaires Buitenkampers (2011) en Contractpensions(2009). Klanken van oorsprong is een productie van Scarabeefilms. De documentaire is tot stand gekomen met steun van het Brabant C fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Netherlands Film Production Incentive, VSBfonds, Fonds 21, VandenEnde Foundation, Gemeente Den Haag, Impulsgelden van de provincie Noord-Brabant met advies van brabants kenniscentrum kunst en cultuur, het Boekenschop en crowdfunding. Klanken van oorsprong wordt gedistribueerd door Cinecitta films en meer en is te zien in 32 filmtheaters.


Film Awards
De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Kristallen film voor Klanken van Oorsprong Empty
BerichtOnderwerp: Re: Kristallen film voor Klanken van Oorsprong   Kristallen film voor Klanken van Oorsprong Icon_minitimedi 24 jul 2018 - 15:10

Kristallen film voor Klanken van Oorsprong 137
Breda - De muzikale documentaire Klanken van Oorsprong heeft de Kristallen status bereikt. ©️ Foto: Ramon Mangold

10.000e bezoeker voor Klanken van Oorsprong in Breda

BREDA - ,,Ik wilde het verhaal van de Nederlands-Indische roots van vele muzikanten graag vertellen. Ik ben ontzettend blij dat me dat gelukt is en dat het aanslaat." De documentaire Klanken van Oorsprong van filmmaker Hetty Naaijkens-Retel Helmrich verwelkomde gisteren in een uitverkocht Chassé Cinema de 10.000e bezoeker. Het leverde haar de Kristallen Film op, uit handen van Eddy Chatelin en Hans Bax. Zij zijn twee van de hoofdrolspelers en speelden respectievelijk in The Crazy Rockers en de Tielman Brothers.

Steven van Beek 23-07-18, 22:09

Het kostte de Goirlse Naaijkens-Retel Helmrich aanvankelijk nog flink wat moeite de film gefinancierd te zien, terwijl dit toch al haar vijfde Kristallen Film is. Deze prijs werd in 2005 in het leven geroepen door het Nederlands Film Fonds en werd sindsdien 37 maal uitgereikt. Desondanks opent dat nog altijd geen deuren voor de 62-jarige filmmaakster.

Veel minder moeite kostte het om de muzikanten van weleer mee te laten doen. Namen als Anneke Grönloh, Sandra Remmer, Boudewijn de Groot, Liesbeth List en Ernst Jansz verleenden hun volle medewerking. ,,De meesten leven gelukkig nog, iedereen wilde meewerken. Zij wilden allen over hun afkomst vertellen, over waar ze vandaan komen en hoe hun achtergrond meespeelde in hun muzikale levens. Ze werden indertijd gedwongen naar Nederland te komen, het waren vluchtelingen."

In Nederland boekten de uit Nederlands-Indië-afkomstige muzikanten succes. ,,Het is een ietwat vergeten onderwerp, maar het spreekt toch enorm aan. De bioscopen zitten vol", ziet Silvia van der Heiden, algemeen directeur van het Nederlands Film Festival. 'Klanken van Oorsprong' draait nog altijd in meer dan zeventig bioscopen, waaronder in de reguliere programmering van het Chassé Theater.

BN de Stem
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Kristallen film voor Klanken van Oorsprong
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: