ME-helikopter boven gistend Culemborg
Gepubliceerd: 14 september 2009 14:47 | Gewijzigd: 14 september 2009 14:56
Door onze redacteur Joke Mat
Culemborg, 14 sept. Dominee Nan Sahuleka (55) zag zaterdagavond laat vanuit zijn huis in de Molukse wijk van Culemborg voertuigen van de mobiele eenheid (ME) voor zijn kerkgebouw staan. De straatverlichting was uitgevallen. In het duister zag hij jongens heen en weer lopen en hij hoorde geschreeuw. Onveilig voelde hij zich niet. „Ik zou me altijd tot de politie kunnen wenden.” Om 1 uur viel hij in slaap in zijn luie stoel bij het raam.
Het rumoer had te maken met Molukse en Marokkaanse jongeren die tegenover elkaar stonden. Uiteindelijk wisten wijkagenten hen te bewegen naar huis te gaan.
Molukkers zijn de enige minderheid in Nederland met eigen woongebieden. Die dateren van de jaren zestig in de vorige eeuw, toen de regering besloot de als tijdelijk bedoelde ‘woonoorden’ van de Molukkers te sluiten. In Culemborg beslaat de Molukse wijk enkele straten in de wijk Terweijde, die al jaren kampt met overlast en criminaliteit van Marokkaanse jongeren. Een week lang gistte het er tussen enkele tientallen jongeren van Molukse en van Marokkaanse afkomst. Zeven mensen zijn vorige week aangehouden.
Shoarmatent
Het begon met een vechtpartij bij een shoarmatent. De nacht erop vernielden Marokkaanse jongeren een auto in de Molukse wijk. De ruzie bleef sluimeren, zegt een politiewoordvoerder. Zaterdagavond werden lantaarnpalen vernield, zodat in de Molukse wijk de straatverlichting uitviel. De politie zette de ME in en een helikopter die de buurt verlichtte. Volgens de woordvoerder was het vooral aan twee wijkagenten te danken dat het niet tot rellen kwam.
„De ME is binnengekomen tot hier.” Een 50-jarige Molukse man trekt een denkbeeldige lijn in de Diepenbrockstraat. „Ze zeiden dat we naar binnen moesten gaan. Dat hebben we gedaan.” Hij vindt het een dure operatie die niets heeft opgeleverd. Een 30-jarige man met een petje en een gouden oorring, uit dezelfde straat, zegt dat de kwestie voor de Molukse jongeren was afgedaan na het knokpartijtje bij de shoarmatent. Maar de Marokkaanse jongeren kwamen volgens hem verhaal halen.
Ze sloegen de ruiten in van „de verkeerde auto”, die van een oudere man uit de straat die er niets mee te maken had. Ze wilden ook diens huis aanvallen, zegt een 23- jarige man die erbij komt staan. Beiden willen niet met hun naam in de krant.
Opstandig
Ze vonden het maar niets, de ME in de straat en op het journaal horen dat ze ‘opstandig’ zijn. „Wij zijn helemaal niet opstandig”, zegt de man van dertig. „Maar als zij hierheen komen, gaan wij niet binnenblijven en onze auto in de straat laten staan. En we willen onze ouderen beschermen.” Ze zeggen dat er zaterdagavond ook jongeren bij waren uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De politie sluit dit niet uit, maar kan het niet bevestigen.
De man van dertig vindt dat de politie eerder had moeten ingrijpen. „Het is net als met die hooligans. Ze kunnen ze toch gewoon oppakken. Nu zaten we een week elke avond in spanning.” De bemoeienis van de wijkagenten helpt volgens hen wel, maar niet voor lang.
Volgens de politiewoordvoerder was er zaterdag geen aanleiding voor arrestaties. „We sommeerden mensen weg te gaan, en ze gingen.” Ze spreekt tegen dat de Molukse jongeren alleen slachtoffer zouden zijn. „Voor ons zijn het twee groepen die confrontaties met elkaar opzoeken. Over en weer.”
Slepend conflict
Marokkaanse jongeren wilden gisteren geen commentaar geven op de kwestie. Groepen in het zwart schuilden onder de luifel van het winkelcentrum Chopinplein voor de motregen. Op de vraag wat er zaterdagavond aan de hand was, doet een van hen alsof hij dubbel slaat van het lachen. „Wij lagen in bed”, zegt een ander.
Er is geen slepend conflict tussen Marokkaanse en Molukse jongeren, zeggen de Molukse mannen in de Diepenbrockstraat. Marokkaanse jongens die ze kennen van school, groeten ze nog steeds, en die groeten ook terug. In de Molukse wijk woont ook een Marokkaans gezin. „Die zouden wij lastig kunnen gaan vallen, maar dat doen we niet. We hebben helemaal geen probleem met Marokkanen. Het zijn er maar een paar.” Dezelfden, denken ze, die in Terweijde jarenlang auto’s en huizen hebben leeggeroofd. Vorig jaar pakte de politie daarvoor jongeren op uit 15 Marokkaanse gezinnen.
Handen schudden
Ook dominee Sahuleka heeft geen last van Marokkaanse jongeren en hij respecteert hun ouders die hen „met vallen en opstaan” opvoeden. Hij wil naar aanleidingen van de spanningen wel contact gaan zoeken met de imam van de moskee in het centrum.
Gisteravond hielden gemeente en politie een besloten bijeenkomst met de jongeren uit de wijk. Volgens een woordvoerder waren de Marokkaanse jongeren het best vertegenwoordigd, maar was er ook een groep Molukse jongeren. Twee jongens die bij de oorspronkelijke ruzie waren, schudden elkaar de hand. Afgelopen nacht bleef het rustig in Terweijde.
NRC