Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz Empty
BerichtOnderwerp: 23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz   23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz Icon_minitimewo 16 sep 2009 - 14:00

«Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz

23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz 1hutsh 23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz 34o3uxs 23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz 21e41mh 23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz 2mfxlao
v.l.n.r. Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz

Het MCH houdt woendagavond 23 september 20.00 uur haar eerste schrijversavond met als thema «De Indische letteren Oeroeg voorbij». Met dit thema neemt Mondiaal Literair alvast een voorschot op de extra belangstelling voor «Indië» wanneer van 23 oktober tot 20 november de landelijke openbare bibliotheken hun jaarlijkse Nederland Leest-actie houden met als gratis boek voor alle bibliotheekbezoekers Oeroeg van Hella Haase, waarvan de oplage bijna 1 miljoen exemplaren zal bedragen.

Alfred Birney

Peter de Rijk interviewt Alfred Birney over zijn onlangs verschenen novelle Rivier de Lossie, waarin de onbekende ballade The Ferryman’s Daughter van Donovan leitmotief blijkt. Alfred Birney (Den Haag, 1951) is een van de belangrijkste representanten van de zogenaamde tweede generatie Indo-schrijvers, waarvan ook schrijvers als Marion Bloem en Theodor Holman deel uit maken. Birney is onder meer de samensteller van de gezaghebbende bloemlezing Oost-Indische inkt (1998) over 400 jaar Indië in de Nederlandse letteren. Hij werd al in 1996 door Standaard der Letteren (de NRC van België) «het best bewaarde geheim van en de stille kracht in de Nederlandse literatuur» genoemd.

Ernst Jansz en Peter van Dongen

Aan de interviewtafel schuiven verder aan Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz. Peter van Dongen (o.a. onderscheiden met de stripschappenning) is schrijver en tekenaar van de stripboeken Rampokan Java en Rampokan Celebes over de nadagen van de Nederlandse aanwezigheid in voormalig Nederlands-Indië. Hij verzorgt ook het artwork voor de romans en cd’s van Ernst Jansz: Molenbeekstraat en De Overkant. Van Dongen laat zijn werk op groot scherm zien.

Van Ernst Jansz wordt de kersverse uitgave van ’de complete’ De Overkant gepresenteerd: roman met fotokaternen + cd + dvd.

Muzikaal intermezzo en televisiebeelden

Glenn Pennock is de schrijver van De weg van de kat en Het vuur van de draak waarin de filosofie van de pencak silat een belangrijke rol speelt. Eind jaren tachtig had hij in Heemstede een sportschool waarin hij lesgaf in deze Indonesische vechtsport. Na omzwervingen in Amerika is hij sinds een paar jaar terug in het Haarlemse en werkt hij aan een nieuwe roman. Evenals Alfred Birney en Ernst Jansz is Glenn Pennock van huis uit professioneel muzikant. Hij neemt zijn gitaar mee en verzorgt een muzikaal intermezzo. Tevens worden fragmenten getoond uit een in 1986 gefilmde ontmoeting tussen Frans Lopulalan en Ernst Jansz over de rol van hun vaders in het Indische gezin, naar aanleiding van hun boeken Onder de sneeuw een Indisch graf en De Overkant.

Mondiaal Literair

Mondiaal Literair is een samenwerking tussen het Mondiaal Centrum Haarlem en Uitgeverij In de Knipscheer. De maandelijkse schrijversavonden van Mondiaal Literair worden thematisch samengesteld, zoveel mogelijk naar aanleiding van recent bij Nederlandse uitgeverijen verschenen of te verschijnen boeken, die inhoudelijk de vaderlandse grens overschrijden. Centraal staat het interview met de auteurs, soms in een gezamenlijk gesprek, soms na elkaar. Uiteraard lezen een of meer schrijvers kort uit eigen werk en signeren zij hun werk na afloop aan de boekentafel. Uitgever Franc Knipscheer is de host van de avond. De interviews worden gehouden door Peter de Rijk.

Woensdag 23 september 20.00 uur
Locatie: MCH, Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem
De toegang bedraagt 5 euro, koffie en thee inbegrepen

Op vertoon van bibliotheekpasje kunt u gratis één introducé meenemen
Reserveren vooraf is wenselijk: 023 – 542 3540
www.mondiaalcentrumhaarlem.nl

Alfred Birney
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz Empty
BerichtOnderwerp: Re: 23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz   23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz Icon_minitimevr 18 sep 2009 - 13:45

Van de bieb pagina: Ernst Jansz heeft zich tot zijn spijt moeten afmelden voor de schrijversavond op 23 september vanwege een techniekrepetitie elders in het land. (18 september 2009)
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz Empty
BerichtOnderwerp: Programmawijziging Indische schrijversavond   23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz Icon_minitimeza 19 sep 2009 - 18:10

Programmawijziging Indische schrijversavond
In Blog on 19 September 2009

Tot zijn, en onze, spijt heeft Ernst zojuist moeten afzeggen voor aanstaande woensdag vanwege een techniekrepetitie in Lochum. Hij had het heel leuk gevonden erbij te zij, al was het maar vanwege de viering van zijn nieuwe editie van De Overkant + cd + dvd. Misschien wordt zijn plaats vervangen door een ander, hoe dan ook: volgens de organisatoren wordt het toch een geweldige avond met zoveel kwaliteit in huis!

Mijn collega’s en ik melden ons om 18.00 uur in het MCH om gezamenlijk Chinees te eten. Chinees eten op een “Indische” avond is wel lollig, in Indonesië eten ze ook vaak Chinees voor of na literaire avonden. Mijn vader, ooit, at alleen maar Chinees buiten de deur in Surabaya, Indisch eten dat deed je immers thuis.

Na het eten spreken we het programma vooraf door en worden er soundchecks gedaan. Het is de bedoeling dat we tijdens ons optreden rond de tafel zitten en dat tijdens het gesprek elke auteur “iets doet”. Mocht Archipel Magazine verschenen zijn, dan lees ik mijn polemisch stuk voor als tegenstem voor het op handen zijnde idiote CPNB-feestje “Nederland leest”.

Natuurlijk komt mijn novelle Rivier de Lossie ook aan bod, wellicht in een interviewvorm met Peter de Rijk. Verder worden er fragmenten vertoond uit de televisieontmoeting tussen Ernst Jansz en Frans Lopulalan anno 1986.

Van Peter van Dongen is beeldmateriaal zien uit zijn strips en hij wordt geïnterviewd de ontstaansgeschiedenis van zijn werk, dat ook in Indonesië bekend is, net als mijn romans Vogels rond een vrouw en De onschuld van een vis.

Glenn Pennock, terug van lang weggeweest, werkt aan nieuwe roman en vertelt erover en leest enkele fragmenten voor. Als entre act speelt hij een of twee nummers op de gitaar. Er staan een paar nummers van Glenn Pennock online, waaronder een nummer samen met de jonge Indo-mondharmonikaspeelster Iris Frikke. In principe wordt de hele avond opgenomen, in elk geval in geluid. In beeld, dat weet ik niet.

Alfred Birney

_________________
www.tileng.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud

23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz Empty
BerichtOnderwerp: Re: 23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz   23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
23 september 2009: «Indische» schrijversavond met Alfred Birney, Peter van Dongen, Glenn Pennock en Ernst Jansz
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: