Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Onderzoek naar integratie: 'Polen vaak hooggeschoold'

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Onderzoek naar integratie: 'Polen vaak hooggeschoold' Empty
BerichtOnderwerp: Onderzoek naar integratie: 'Polen vaak hooggeschoold'   Onderzoek naar integratie: 'Polen vaak hooggeschoold' Icon_minitimedo 15 okt 2009 - 15:12

Onderzoek naar integratie: 'Polen vaak hooggeschoold'
Redactie - 15 oktober 2009

UITHOORN - De gemeente Uithoorn heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de positie van allochtone inwoners van de gemeente.

In het onderzoek, uitgevoerd door het Verwey-Jonker instituut, werden drie groepen opgenomen: mensen uit Nederlands-Indië/Indonesië, mensen uit Marokko en mensen van Poolse afkomst. In iedere groep werden vijftien mensen bereid gevonden voor deelname. De Indische Nederlanders vormen samen met de Marokkanen de grootste buitenlandse groepen in Uithoorn. Voor de Polen is gekozen omdat deze groep sinds 2007 snel groter wordt.

Uit het rapport blijkt dat de integratie van Indische Nederlanders geslaagd is: zij zijn allen al langer in Nederland en hebben een goede opleiding gehad. Zij voelen zich duidelijk Nederlander en sommige ondervraagden uit deze groep stoorden zich ook aan de term 'allochtoon'. De ondervraagden uit de Marokkaanse groep geven aan dat zij graag willen doorleren om zo een betere baan te kunnen krijgen en dus ook een betere toekomst te kunnen opbouwen. Hierbij springt vooral het beter willen leren spreken van de Nederlandse taal eruit, aldus de onderzoekers. Ondanks het willen doorleren zijn de Marokkanen tevreden over hun leefomstandigheden in Uithoorn.

Opvallend aan de Poolse ondervraagden is de tijd die zij al in Nederland verblijven, dit varieert van minder dan een jaar tot 34 jaar. De voornaamste reden om naar Nederland te komen is het zoeken van een baan; veruit de meerderheid van de ondervraagden verricht betaald werk. Wat ook opvalt is dat de meeste Polen hoog geschoold zijn, de meerderheid heeft een opleiding vergelijkbaar met havo of vwo gedaan en enkelen hebben daarna doorgeleerd. Volgens het rapport staat dit ,,in geen verhouding tot het laaggeschoolde werk dat zij uitvoeren." De onderzoekers constateren ook dat het niet gaat om Poolse bouwvakkers die hier naar toe komen, maar om Polen die hier bouwvakker worden.

Eén van de algemene conclusies is dat instellingen als het Hoge Heem en de thuiszorg van Amstelring bij alle drie de onderzochte groepen goed bekend is. Verantwoordelijk wethouder Monique Oudshoorn: ,,Op basis van dit rapport gaan wij als gemeente ook kijken of wij nog stappen moeten zetten in ons integratiebeleid."

Echo
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 79
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Onderzoek naar integratie: 'Polen vaak hooggeschoold' Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar integratie: 'Polen vaak hooggeschoold'   Onderzoek naar integratie: 'Polen vaak hooggeschoold' Icon_minitimevr 16 okt 2009 - 1:48

Jammer dat juist Uithoorn, met veel hooggeschoolde werkgelegenheid (industrie, ICT) is verkozen om een dergeijke vergelijking te maken. Als met in het "Groene hart" waar veel land en tuinbouw is een dergelijk onderzoek had gedaan of veel dichterbij Uithoorn ligt AAlsmeer, dan was er ongetwijfeld dat in dat type landstreken juist veel zeer laag geschoolde Polen werken, leven en wonen een heel ander beeld gekomen. En praktisch geen Marrokanen. De Polen zijn in de land en tuinbouw gebieden al vele jaren werkzaam.
Groet,
DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
 
Onderzoek naar integratie: 'Polen vaak hooggeschoold'
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Onderzoek integratie
» Snelle integratie van Zeeuwse Molukkers
» Meeste Polen blijven in Nederland
» Onderzoek terreurverdachte Frankrijk
» Educatieve vredesprojecten op de Molukken hebben vaak weinig effect

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: