Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wujud
Admin
wujud

Aantal berichten : 1008
Registratiedatum : 08-12-08

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitimema 30 nov 2009 - 6:45

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië
Remco Meijer op 30 november '09, 06:28, bijgewerkt 30 november '09, 06:44

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië 4145890087_7be5d8a513_m Prins Bernhard, foto uit 2003 (Raymond Rutting / de Volkskrant)

DEN HAAG - Het verhaal doet al jaren de ronde: prins Bernhard had een coup willen plegen in de jonge republiek Indonesië. Journalist Jort Kelder denkt nu te weten hoe het zit.

Prins Bernhard zou in 1950 betrokken zijn geweest bij pogingen tot wapenhandel en een staatsgreep in de op dat moment één jaar oude republiek Indonesië. Dit schrijven journalist Jort Kelder en historicus Harry Veenendaal in hun boek ZKH. Hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid dat vandaag in eigen beheer verschijnt. De twee auteurs geven vanmiddag een persconferentie in Hotel Des Indes in Den Haag.

Het nieuwsfeit klinkt schokkend, maar is in de Bernhard-literatuur uitputtend beschreven en gerangschikt onder de categorie niet te bewijzen beschuldigingen en verdachtmakingen aan het adres van de prins. De zaak ‘ging als een nachtkaars uit’, concludeert historicus Cees Fasseur na een pagina’s lange reconstructie in zijn vorig jaar verschenen boek Juliana en Bernhard. Het verhaal van een huwelijk. De jaren 1936-1956.

De auteurs claimen echter dat de feiten ‘door de officiële hofbiografen tot dusver onder een dik paleistapijt geveegd zijn’. Zij baseren zich op de dagboeken van de voormalige journalist, kamerheer en secretaris van de hofhouding Gerrie van Maasdijk, al heeft Fasseur die ook gezien en aangehaald in zijn boek. Ook in Drees en Soestdijk van Hans Daalder (2006) en in de biografie van oud-minister Wim Beyen door Wim Weenink wordt uit deze bron geciteerd.

Van Maasdijk koos in de affaire rond Greet Hofmans, de gebedsgenezeres die tussen 1948 en 1956 grote invloed kreeg op Juliana, de zijde van de koningin. Fasseur noemt hem achtereenvolgens een onrustzaaier, een paard van Troje aan het hof en een scheurmaker in het koninklijke huwelijk.

Veenendaal zegt al jaren met het onderwerp bezig te zijn en met Kelder te hebben samengewerkt om van zijn gedetailleerde materiaal een goed journalistiek project te maken. ‘Ons boek is een bronnenpublicatie. Wij willen over deze episode een discussie starten. Ik kom op basis van hetzelfde materiaal tot een heel andere conclusie dan Fasseur. Je kunt niet uitsluiten dat de prins hierbij betrokken is geweest, met als doel onderkoning van Indonesië te worden.’

Fasseur: ‘Het zijn steeds dezelfde dingen die worden herhaald. Ik ben niet onder de indruk. Er zijn geen andere bronnen die dit staven. Dit is het dagboek, met ook nog weer geheime delen daaraan verbonden, van een man die na jarenlang naar de gunsten van de prins te hebben gedongen, in maart 1950 door hem is verstoten. Precies daar is de ellende met dit verhaal begonnen.’

Publicatie van ZKH is vanavond aanleiding voor items in DWDD, Netwerk en Pauw & Witteman.


Volkskrant

_________________
* Indoleed : geen verhalen meer te horen *
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Boeroeng

Boeroeng

Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitimema 30 nov 2009 - 10:21

jaja....
Bernard reed wel eens scheve schaats en was schuinsmarcheerder, maar zo dom was hij toch niet ?
* Nederlanders houden niet van staatsgrepen.. ook niet van het Oranjehuis
* Indonesiërs hielden in 1950 heeeeeeelemaaaal niet van weer belanda's aan de macht in hun land... en Bernard begreep dat toch zeker wel ?
Terug naar boven Ga naar beneden
OmSidAantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitimema 30 nov 2009 - 15:08

De schrijvers hebben gezegd dat het boek als een bronnenpublicatie.
Of het juist is kan men verder onderzoeken.

Kennelijk vergeten de jongere generatie Nederlanders dat de " oud kolonialen " het toen niet kunnen verkroppen dat die ondankbare inlanders merdeka willen worden .

Dat hebben ze met alle middelen proberen te voorkomen.
Zie de rol van Nederland tijdens de 2 politionele acties , de Westerling affaire in Celebes , de APRA (ook van Westerling) de vorming van deelstaten, de vorming van RMS , de vorming van Vrij Papua .

De Westerling affaire in Celebes werd gesust , de APRA in Bandung ook.
Westerling kon toen " zomaar" ontsnappen naar Singapura , met de hulp van KNIL en zeer waarschijnlijk hoge officieren .

Het zal een leuke S2(Master) of S3 (Ph.d) onderzoek worden , hoop dat de jonge generatie indonesische historici een onderzoek willen doen .
Terug naar boven Ga naar beneden
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitimema 30 nov 2009 - 15:14

ZKH
H.F. Veenendaal & J. Kelder
hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid
Levertijd: 1 tot 3 werkdagen
Prijs: 19,50

Bindwijze: Boek, Paperback
Genre: Koningshuizen

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië 2rxbs5w

Korte beschrijving

In ZKH, Hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid onthullen Harry Veenendaal en Jort Kelder de dagboeken van Gerrie van Maasdijk. Deze goed aangetrouwde en ingevoerde journalist, algemeen secretaris der hofhouding en kamerheer in buitengewone dienst van koningin Juliana, beschrijft in zijn persoonlijke notities een schokkende, tot dusver geheim gebleven geschiedenis in de periode 1949-1956. Niet alleen 1956 (Hofmans) en 1976 (Lockheed) waren cruciale jaren voor de Nederlandse monarchie, maar ook 1950. In die periode zou prins Bernhard onder meer betrokken zijn geweest bij pogingen tot wapenhandel en een staatsgreep in de zojuist gevormde republiek Indonesië. Dit alles om een positie als 'onderkoning' binnen bereik te krijgen.

ZKH is geen rellerig boek, maar eerder een terughoudende presentatie van talloze authentieke brieven, unieke foto's en nieuwe feiten die het leven in hofkringen in de naoorlogse periode illustreren. Tientallen bronnen tot in de hoogste kringen werden geraadpleegd. Speciale aandacht gaat uit naar de Prins der Nederlanden, zowel wat betreft zijn zakelijke besognes als zijn privéaffaires. ZKH biedt een relevante blik op de werking van de macht in het algemeen en de monarchie in het bijzonder. De lezer wordt getrakteerd op feiten die door de officiële hofbiografen tot dusver onder een dik paleistapijt geveegd zijn.

'Dit boek veroorzaakt minimaal een rel, maximaal een explosie. Politici en geschiedschrijvers kunnen ZKH niet veronachtzamen.' Dr. G. Aalders, senior onderzoeker Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD)

Van Stockum
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
OmSidAantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitimema 30 nov 2009 - 15:20

Als ik informatie over Indonesia lees zie ik vaak zaken die niet kloppen.
Een voorbeeld :Westerling wilde voorkomen dat de deelstaat Pasundan op Midden-Java werd opgeheven.
Als het staat in een posting van een goedbedoelende lid is zal het niet erg zijn .
Maar niet uit een site van Nationaal archief.
http://www.nationaalarchief.nl/aankomst/achtergrondinformatie/anderegroepen/apra.asp
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitimedi 1 dec 2009 - 7:25

Fasseur aangeklaagd voor boek Bernard & Juliana
dinsdag 1 december 2009 07:43

Historicus Cees Fasseur is aangeklaagd vanwege smaad voor zijn boek over koningin Juliana en prins Bernard. De kinderen van kamerheer Gerrie van Maasdijk stappen naar de rechter en willen postuum eerherstel voor hun vader.

Dat meldt De Telegraaf.

Fasseur beschreef Van Maasdijk als een onruststoker in het koninklijke huwelijk. De kamerheer had kritiek op Bernard maar genoot het vertrouwen van Juliana. De kinderen van Van Maasdijk, Robert en Eleonora, vinden dat hun vader in het boek in een kwaad daglicht wordt gezet.

Zo zou hij bevriend hebben willen blijven met Bernard, maar ook diens affaires hebben verraden. De kinderen zullen hun vaders dagboeken publiceren om de aantijgingen te weerspreken.

Greet Hofmans
Het boek Bernard & Juliana kwam vorig jaar uit en gaat grotendeels over de Greet Hofmans affaire. De kritiek op het boek was vooral dat prins Bernard als bewaker van de monarchie wordt afgeschilderd.

Fasseur maakt zich geen zorgen over de aanklacht. ‘Ik ben als een wetenschapper te werk gegaan,’ zegt hij in De Telegraaf. De historicus had als enige wetenschapper toegang gekregen tot de koninklijke archieven.

Indonesië
Jort Kelder heeft samen met historicus Harry Veenendaal ook een boek, ZKH, over prins Bernard uitgebracht. In dit boek wordt betoogd dat prins Bernard in de jaren vijftig een staatsgreep op het net onafhankelijk geworden Indonesië beraamde.Door Marlou Visser
Elsevier
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Boeroeng

Boeroeng

Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitimedi 1 dec 2009 - 12:17

Geweldig toh..ons dierbaar Nederland .. eindelijk eens geen nieuws over Knettergekke G.....
Maar ouderwets weer eens schandaaltjes over de Oranjes...
Zie uitzending Netwerk
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitimedi 1 dec 2009 - 14:39

roosje dank je wel voor de link naar de uitzending van Netwerk..
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitimeza 20 maa 2010 - 14:23

Partijen hangen aan 'staatsgreep'-onderzoek
Gepubliceerd: gisteren 16:58
Update: gisteren 17:01


GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer willen van het kabinet weten wat de bezwaren zijn tegen een onderzoek door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) naar de vermeende rol van prins Bernhard bij een poging tot staatsgreep in Indonesië in 1950.

•'Bernhard plande coup'
•'Verhaal Bernhard bijna een jongensboek'


Femke Halsema van GroenLinks en Boris van der Ham van D66 hebben vrijdag Kamervragen verstuurd. Ze deden dat naar aanleiding van het boek ZKH, hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid van Harry Veenendaal en Jort Kelder.

De Kamerleden willen verder dat meer archieven eenvoudiger te raadplegen zijn voor wetenschappelijke onderzoekers.

Premier Balkenende zei eerder dat de beweringen in het boek geen aanleiding tot een reactie gaven..


de Pers
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gerard

Gerard

Aantal berichten : 65
Registratiedatum : 18-07-09
Leeftijd : 74

Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitimevr 23 jul 2010 - 11:30

Voordat prins Bernhard 'onderkoning' van Indonesië wilde worden, wilde hij (met behulp van de CIA!) dat in 1942 ook al van Nederland worden. Zie dit artikel (met o.a. wat documenten) op mijn blog:

http://gerard45.bloggertje.nl/note/14076/bijzonderheden-over-de-'stadhoudersbrief'-van-prins.html
Terug naar boven Ga naar beneden
http://gerard.bloggertje.nl/
Gesponsorde inhoud
Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië   Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Bernhard genoemd als onderkoning Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: