Tentoonstelling: Edgar Fernhout modernist. ‘De sprong is nu gemaakt’ 14 november 2009 t/m 14 februari 2010
Conservator: Ype Koopmans
Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteert van 14 november 2009 t/m 14 februari 2010 de tentoonstelling Edgar Fernhout modernist. ‘De sprong is nu gemaakt’. De overzichtstentoonstelling brengt aan de hand van een honderdtal werken Fernhouts sprong van realisme naar abstractie in beeld.
Edgar Fernhout - Zelfportret 1951
Als zoon van Charley Toorop en kleinzoon van Jan Toorop werd de jonge Edgar Fernhout (1912-1974) al vroeg gestimuleerd om te gaan schilderen. Zijn schilderscarrière begint in 1930 en eindigt met zijn dood in 1974. In deze periode schildert hij ongeveer zeven werken per jaar dat resulteerde in een klein oeuvre van bijna 350 schilderijen. Aanvankelijk schilderde Fernhout, mede onder invloed van zijn moeder, fijn geschilderde landschappen, stillevens en portretten.
Na de dood van zijn moeder in 1955 verhuist Fernhout vanuit Amsterdam naar Charley’s huis in Bergen en ontstaat er een verandering in zijn manier van werken.
De tentoonstelling ‘Edgar Fernhout modernist’ laat in circa honderd werken de ontwikkeling zien waarin Fernhout zijn realistische manier van schilderen geleidelijk verandert in een geabstraheerde, modernistische schilderswijze. Hierin blijven Fernhouts natuurobservaties zijn inspiratiebronnen: bomen, duinen, strand en zee onder verschillende weersomstandigheden en in wisselende seizoenen. Steeds meer echter komen een lossere toets, structuren, eenvoudige kleurstellingen en lichtinval op de voorgrond. Tot uiteindelijk zijn schilderijen een pure beleving zijn van licht, kleur en ritme gebaseerd op de natuur.
Deze tentoonstelling is een vervolg op de tentoonstelling ‘Edgar Fernhout neo-realist’, die in 2002/2003 in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem te zien was. Hierin werd het jeugdwerk van het wonderkind Eddy belicht. ‘Edgar Fernhout modernist’ laat nu zien hoe Fernhout zich geleidelijk ontwikkelde van een schilder die de zichtbare werkelijkheid weergaf tot een schilder die zijn eigen werkelijkheid zichtbaar maakte; van een schilder die licht schilderde in een ruimte tot een schilder van ruimtescheppend licht.
Toen Fernhout in 1974 stierf had hij een lange weg afgelegd. De laatste jaren van zijn leven werd Fernhout door jongere kunstenaars beschouwd als het artistieke geweten van een jongere generatie. ‘Het werk van Fernhout behoort tot het mooiste en het beste in de beeldende kunst’, aldus Reinier Lucassen in 1976 over Fernhout, de modernist. De artistieke problemen waarmee Fernhout na 1945 worstelde op zijn zoektocht naar het juiste ritme zijn op dit moment opnieuw bij uitstek actueel.
In de bijbehorende publicatie wordt een relatie gelegd met de eerste naoorlogse figuratieve tendensen en met de tweede golf van de École de Paris, met kunstenaars als Jean Bazaine en Roger Bissière, die net als Fernhout een zintuiglijke relatie met de werkelijkheid nastreefden door geabstraheerde verbeeldingen van het natuurgebeuren. Alleen ging Fernhout op den duur - niet zonder worsteling - veel verder dan deze internationaal gewaardeerde meesters.
Museum voor Moderne Kunst Arnhem,
Utrechtseweg 87, Arnhem.
Telf. 026 3775300.
Open: di-vrij 10-17 uur, za-zo 11-17 uur.
www.mmkarnhem.nl