Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009)

Ga naar beneden 
AuteurBericht
indofiel

indofiel

Aantal berichten : 92
Registratiedatum : 17-09-09

Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Empty
BerichtOnderwerp: Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009)   Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Icon_minitimedi 8 dec 2009 - 8:14

Door ontbossing en branden is Indonesië de twee na grootste CO2-vervuiler ter wereld. Maar liefst tachtig procent van de Indonesische emissies wordt veroorzaakt door vernietiging van de natuur. Het is het levenswerk van de Nederlandse bosbouwingenieur/dierenbeschermer Willie Smits geworden om zoveel mogelijk van de biodiversiteit van Indonesië te behouden. Een televisieploeg van de VARA zocht hem op.

Meer info: http://vroegevogels.vara.nl/TV.144.0.html

Vroege Vogels
Nederland 2
8 december 2009
19.25
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Empty
BerichtOnderwerp: Re: Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009)   Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Icon_minitimevr 11 dec 2009 - 12:19

woensdag, 9 dec 2009 - 10:29
Willie Smits laat weer van zich horen

BORNEO (IND) – Hij geeft over de hele wereld lezingen en vertelt iedereen die het horen wil hoe het beter kan én moet met de wereld: Willie Smits. Nu de Klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen volop aan de gang is, benaderen Nederlandse media ook Smits om zijn verhaal te doen. De voormalige Veghelaar vertelde afgelopen dinsdag al in het tv-programma Vroege Vogels over zijn herbebossingsprojecten in Indonesië; zaterdag (12 dec) staan zijn projecten centraal in de Kassa Klimaatspecial, van 19.00 tot 20.00 uur op Nederland 1.


Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Willys10
Willie Smits: zaterdag op Nederland 1

Smits, die zich inzet voor verschillende projecten, gaf dinsdag vooral tekst en uitleg over hoe hij nieuwe oerbossen aanlegt en daarmee nieuw leven schenkt aan ontelbare dieren en planten. Om de nog bestaande oerbossen te kunnen beschermen, moet je eerst iets aan de leefomstandigheden van de lokale bevolking doen, is de mening van Smits. Via onder andere zijn suikerpalmproject geeft hij invulling aan die doelstelling. Die bomen produceren alleen palmolie in een uitgebalanceerd ecosysteem (er hoeft dus niet voor gekapt te worden). Smits zou graag willen dat meer ondernemingen gebruik maken van palmolie, die niet alleen milieuvriendelijker wordt gewonnen, maar ook nog eens een stuk beter is dan de traditionele, niet-duurzame olie. Die wordt nog altijd in allerlei producten verwerkt, zoals zeep, chocoladem sope, ijs, koekjes en cosmetica. Ook palmsuiker is een van de producten die uit Smits’ project afkomstig zijn. Tot nu toe is er maar één Veghelse supermarkt die die palmsuiker verkoopt: Jumbo.

Meer informatie staat op www.masarang.org, www.primateshelpingprimates.nl of www.williesmits.nl.

Kliknieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Empty
BerichtOnderwerp: Re: Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009)   Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Icon_minitimevr 11 dec 2009 - 12:32

een andere mening, op een blog waar je ook kunt reageren
(hmm... de apen heten orang oetan zonder g. Oetang is iets heeel anders.... Rolling Eyes )
-------------


Doe het voor de beestjes!
Dec 9th 2009
Joshua Livestro


Het was wellicht onvermijdelijk dat Joop zich zou ontpoppen tot een propagandakanaal voor de milieubeweging – waar moeten ze immers anders hun lezers iedere dag mee vermaken? Vandaag worden we dus allemaal opgeroepen ons stukje vlees te laten staan – om de wereld te redden uiteraard. Gisteren stond er een vergelijkbaar artikel op, over palmolie. ‘Oliepalmen doden Orang Oetangs’, waarschuwde de auteur, Willie Smits, op quasi-hysterische toon. Bomen die apen doden, toe maar. De aanleg van nieuw palmolieplantages zou de natuurlijke habitat van de mensapen bedreigen.

Om dit gruwelijke scenario te voorkomen, bepleit Smits een totale stop op de verbouw van oliepalmen in ‘de laatste maagdelijke bossen’ van Indonesië. Is het dan zo erg gesteld met die ontbossing, vraag je je af? Mwoah, valt wel mee. De bosbouwkundige Smits moet dondersgoed weten dat de Indonesische regering 25 procent van het totale Indonesisch landoppervlak heeft afgebakend voor natuurbescherming - hetzelfde percentage als de Europese Unie, overigens. In het naburige Maleisië - behalve palmolieproducent ook het thuis van de grootste orang oetan populatie ter wereld - is het zelfs 60 procent. Om nu te doen alsof de Indonesiërs en Maleisiërs op het punt staan het laatst overgebleven stuk tropisch regenwoud om te hakken, is dan ook lichtelijk overdreven.

De bedreigde status van de Sumatraanse Orang Oetan (een decennia oud probleem) heeft bovendien niets te maken met de aanplant van de commercieel attractieve oliepalmen (een fenomeen van de laatste tien jaar). Vrijwel de gehele overgebleven populatie Indonesische Orang Oetans woont bovendien in de nationale parken in Sumatra en Borneo – waar om voor de hand liggende redenen geen oliepalmplantages worden aangelegd. Hoe oliepalmen dan verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het uitsterven van de orang oetang, is niet helemaal duidelijk.
Wat wel duidelijk is, is dat de wereld er niets mee opschiet als we de radicale plannen van Smits in beleidsdaden zouden omzetten. Geen van de in Zuid-Oost Azië verbouwde landbouwproducten is efficiënter qua opbrengst per hectare, gebruik van kunstmest of CO2-uitstoot dan de door Smits gehate oliepalm. Aangenomen dat de Indonesische boeren niet op hun handen gaan zitten en dus in plaats van palmolie iets anders gaan produceren (er zal toch gegeten moeten worden), kun je op je vingers natellen dat de schade voor mens en milieu onder Smits’ voorstel op termijn veel groter zal zijn dan onder de huidige omstandigheden.

De moraal van dit verhaal? Hoedt u voor de wereldverbeteraars, met hun ‘in naam van de aarde/bomen/orang oetang’ verhalen.


De Dagelijkse Standaard
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Empty
BerichtOnderwerp: Re: Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009)   Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Icon_minitimevr 11 dec 2009 - 12:49

....(hmm... de apen heten orang oetan zonder g. Oetang is iets heeel anders.... )


En oh oh oh, vooral niet een "k" ervoor plakken. Heeft trouwens totaal niets te maken met een koeietang. Evil or Very Mad


Joshua schreef o.a.:....De bosbouwkundige Smits moet dondersgoed weten dat de Indonesische regering 25 procent van het totale Indonesisch landoppervlak heeft afgebakend voor natuurbescherming ....


Joshua oh Joshua toch: Jouw percentage van 25% is theoretisch en is slaapmiddeltje voor de wereld.
Werkelijkheid oh Joshua is het feit, dat ( mij onbekend hoeveel) er een groter percentage opgeofferd is aan palmolie plantages.
Huh? Illegale ontginning en palmteelt, omkoperij van controlerende troepen en sterker nog: troepen die zelf telen, de ver van mijn bedshow wat betreft controlerend Jakarta, hongerbuikjes want geen andere productiemogelijkheden voor de lokalen en nog meer redenen.
Joshuaatje, ga 's zelf een keer een ticket halen bij Cheaptickets of zoiets, doe je tropen pakkie aan en je tropenhelm en zet je oogjes wagenwijd open in plaats van comments te leveren van achter je bureautje.

Mijn opmerkingen impliceren echter niet automatisch, dat ik 100% achter WS sta met zijn ideeën.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
indofiel

indofiel

Aantal berichten : 92
Registratiedatum : 17-09-09

Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Empty
BerichtOnderwerp: Re: Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009)   Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Icon_minitimevr 11 dec 2009 - 14:43

Misschien moet de heer Livestro maar het volgende nieuwsbericht van vandaag eens lezen:

Unilever dumpt palmoliegigant om illegale kap regenwoud
LONDEN - Unilever, ’s werelds grootste afnemer van palmolie, heeft met onmiddellijke ingang het contract opgezegd met het Indonesische bedrijf Sinar Mas. Dit conglomeraat, de op een na grootste leverancier van palmolie ter wereld, heeft op Sumatra en Kalimantan op grote schaal illegaal regenwoud gekapt voor zijn plantages.

Verder lezen hier: http://www.volkskrant.nl/economie/article1326509.ece/Unilever_dumpt_palmoliegigant_om_illegale_kap_regenwoud

indofiel
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Empty
BerichtOnderwerp: Re: Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009)   Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009) Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Kijktip: Vroege Vogels (8 december 2009)
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Kijk- en Luistertips-
Ga naar: