Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 De Nationalistische Beweging van Indonesia begin jaren 1900 - Deel 2.

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

De Nationalistische Beweging van Indonesia begin jaren 1900 - Deel 2. Empty
BerichtOnderwerp: De Nationalistische Beweging van Indonesia begin jaren 1900 - Deel 2.   De Nationalistische Beweging van Indonesia begin jaren 1900 - Deel 2. Icon_minitimema 22 feb 2010 - 5:58

Bronnen: zie deel 1.


Een commandant van politie te Batavia las van een stuk papier een tekst voor aan het aanwezige publiek, dat zich had verzameld in een Bataviasche societeit en het publiek was muisstil.
Het was 28 oktober 1928 en na het voorlezen van de tekst, betrad W.R. Soepratman het podium en speelde op zijn viool de bijbehorende melodie, het was zijn eigen compositie en na afloop van zijn speelkunst riepen de honderden Indonesiërs om méér en méér. (Het was hem namelijk verboden door de overheid om zelf het lied te mogen zingen.)

De officiële geboorte van Het Indonesia Raya (Groot Indonesia) was een feit geworden en nadien is dit lied wel miljoenen keren in de loop der jaren gezongen.


Tot ongeveer aan het eind van de 19de eeuw heerste er "betrekkelijke koloniale rust", het was "tempo doeloe" en zelden was er een opstand.
Na de eeuwwisseling kwam echter een ontwikkeling op gang, die zou leiden tot het ontstaan van diverse grote nationalistische bewegingen in Azie, niet enkel in Indonsia en niet enkel in koloniale gebieden maar ook in zelfstandige staten.

Het zelfbewustzijn van veel Aziatische landen groeide ten opzichte van het toenmalige machtige westen.
- Japan versloeg Rusland in 1905.
- Jonge Turken gooiden het bewind van hun sultan omver in 1909.
- In 1915 keerde Mohandas Ganghi terug naar India komend uit Zuid Afrika en werd al gauw de onbetwiste leider Mahatma (Grote ziel.)
- In de Filipijnen werd de lokale bevolking klaargestoomd voor eigen bestuur.
- In 1912 versloeg Dr. Sun Yat Sen het Chinese Keizerrijk en leidde hij de eerste Chinese Republiek.

Deze gebeurtenissen in de landen rondom Indonesia - Het Grote Aziatisch Ontwaken - leidde bij de Indonesiers tot het oprichten van diverse verenigingen met uiteindelijk het zelfde doel, namelijk vrijheid en eigen bestuur.

In die dagen ontstond ook de voorloper van het Indonesische nationale wapen, zoals die nu is, namelijk de gespreide Garuda vogel met de 5 schilden en de tekst Eenheid in Verscheidenheid.
De voorloper was echter een buffelkop met gespreide horens en in het midden van de buffelkop was een portret van Diponegoro, de nationale held uit de Javaanse oorlog 1825-1830.
De buffelkop, symbool van kracht en volharding en tevens symbool van de nationalistische beweging. (KIT)

In het midden van de 19de eeuw breidde de Nederlandse regering de scholingsmogelijkheden uit en met name vooral voor de elite onder de Javanen; zij leerden Nederlands, zij leerden Nederlandse gewoonten en gebruiken, zij bezochten Nederland en .... zij leerden de Nederlandse geschiedenis met als voorbeeld erin de 80-jarige oorlog van Nederland tegen de Spanjaarden, een strijd voor vrijheid van Nederland.

Meerdere jongeren wilden ook niet meer in de voetsporen treden van hun vader die regeringsambtenaar was; nee, zij kozen andere beroepen zoals arts, journalist, leraar of traden in dienst bij westerse industriele bedrijven en uit deze groepen jongeren kwam de kiem voort van het onafhankelijkswezen.

Er veranderde veel in de beginjaren van de 20ste eeuw en het werden de eerste jaren van de ethische politiek van Nederland, die zich nu meer richtte op de geestelijke en materiele "opheffing" van het inheemse volk, zoals het destijds genoemd werd.

Het berijfsleven bloeide en bood goede banen aan Indonesiers en kranten in inheemse talen werden uitgebracht in welke de Indonesiers de wensen en idealen van deze jonge generatie tot uitdrukking werden gebracht en er werden verenigingen opgericht door middel waarvan de Indonesiers hun lot trachtten te verbeteren.

De eerste belangrijke organisatie die opgericht was, was de Boedi Oetomo (Het Schone Streven), opgericht door en voor Javanen in 1908 door studenten van de Bataviase artsenschool STOVIA en eind 1909 telde deze vereniging 9000 leden. Maar al gauw gingen oudere inheemse ambtenaren deze vereniging overheersen en zij waren veelal conservatief en gezagstrouw.
Veel groter is de Boedi Oetomo eigenlijk ook nooit geworden.

Boedi Oetomo was eigenlijk een gematigde vereniging, behoudens dan een korte periode waarin de jongeren het in de vereniging voor het zeggen hadden. Zij was niet uit op een confrontatie met het gouvernement, maar zij streefde wel naar een grotere zeggenschap van de inheemse bevolking in het koloniale bestuur en zij waren pro "samensmelting van de beste elementen uit de oosterse en de westerse wereld".
Zij streefde eveneens naar een soort "renaissance" van de Javaanse hofcultuur, die veel van haar glans had verloren.Deel 3 volgt.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
 
De Nationalistische Beweging van Indonesia begin jaren 1900 - Deel 2.
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Geschiedenis-
Ga naar: