Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Tentoonstelling militaire luchtvaart voormalig Nederlands-Indië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Tentoonstelling militaire luchtvaart voormalig Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: Tentoonstelling militaire luchtvaart voormalig Nederlands-Indië   Tentoonstelling militaire luchtvaart voormalig Nederlands-Indië Icon_minitimeza 13 maa 2010 - 16:16

Tentoonstelling militaire luchtvaart voormalig Nederlands-Indië
12 maart 2010, 14.09 uur

Het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg opende gisteren de tentoonstelling ‘Vliegen in de Oost’. De tentoonstelling laat de geschiedenis zien van de Nederlandse militaire luchtvaart in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea, van 1914 tot 1963.

In 1914 wordt het ML-KNIL (Militaire Luchtvaart- Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) opgericht. De rol die de Militaire Luchtvaart in die tijd speelde, is het startpunt voor deze permanente tentoonstelling ‘Vliegen in de Oost’. Aan de hand van een tijdlijn worden 5 thema’s in chronologische volgorde uitgediept:

• Militaire Luchtvaart in Nederlands-Indië;
• de Japanse aanval;
• de oorlog tegen Japan;
• de onafhankelijkheid van Indonesië en
• het conflict om Nieuw-Guinea.

Objecten, schilderijen, foto’s, filmmateriaal en interviews met veteranen vertellen het verhaal van de militaire luchtvaart in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea.


Nederlanders in Azië
Nederlands-Indië was eeuwenlang een kolonie van Nederland. Om de politieke en militaire macht in dit gebied te behouden, was militaire luchtvaart een geschikt middel; met vliegtuigen kunnen snel grote afstanden worden afgelegd. In 1914 werd daarom de ML-KNIL opgericht.

Omdat er in de periode 1937/1938 een wereldoorlog dreigde, breidde Nederland in die tijd de militaire luchtvaart in de kolonie enorm uit. Op 7 december 1941 begon met de Japanse aanval op Pearl Harbor daadwerkelijk de Tweede Wereldoorlog in Azië. Een dag later, op 8 december verklaarde Nederlands-Indië de oorlog aan Japan, waarop Japanse troepen op 10 januari 1942 het gebied binnenvielen.

Het Nederlandse 18 Squadron en 120 Squadron bonden, samen met Groot-Brittannië, Amerika en Australië, de strijd aan tegen Japan. Dit gebeurde vanaf Australisch gebied. Het 18 Squadron voerde met B-25 Mitchell bommenwerpers bombardementen uit op Japanse schepen. Het 120 squadron, uitgerust met jachtvliegtuigen, vocht tegen Japanse doelen in het bezette gebied. De oorlog eindigde in augustus 1945. Amerikaanse bommenwerpers wierpen toen atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.


Na de oorlog
Nederland wilde na de capitulatie van Japan haar gezag in het gebied herstellen, maar kwam terecht in een guerrillaoorlog met Indonesië, dat streed voor onafhankelijkheid. In 1949 droeg Nederland het gezag over aan de Indonesiërs. Het eiland Nieuw-Guinea werd pas in 1963 overgedragen aan de Republiek Indonesië.

De toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Defensie.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Tentoonstelling militaire luchtvaart voormalig Nederlands-Indië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Plantenkalender memoreert militaire luchtvaart Nederlands-Indië
» Reizende tentoonstelling 'Nederlanders uit Nederlands-Indië'
» tot eind mei: expositie 'Scherpenzelers in het voormalig Nederlands-Indië'
» Papieren Herdenkings Monument oorlogsslachtoffers voormalig Nederlands-Indië
» Bijzondere rondleiding in het Militaire Luchtvaart Museum = 15 aug.'12

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: