Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Nora Iburg: Zoektocht naar Indische roots

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Nora Iburg: Zoektocht naar Indische roots Empty
BerichtOnderwerp: Nora Iburg: Zoektocht naar Indische roots   Nora Iburg: Zoektocht naar Indische roots Icon_minitimedo 18 maa 2010 - 9:58

Zoektocht naar Indische roots
Arnhemse Koerier
17 mrt 2010
Door: Martin Brink


ARNHEM - Het zal weinig mensen echt opvallen maar in Nederland leven toch nog altijd zon 300.000 tot 500.000 mensen met Indisch bloed. En dat hoeven nog niet eens echt gekleurde mensen zijn.

Nora Iburg: Zoektocht naar Indische roots 2_11ak10 Nora Iburg. Foto PR

Van een bekende zanger als Boudewijn de Groot of musicus Ernst Jansz (vooral bekend van de groep Doe Maar) zou niemand zeggen dat hun roots in onze voormalige oostelijke kolonie ligt. De Arnhemse Nora Iburg (geboren te Arnhem in 1985) schreef vorig jaar een scriptie in het kader van haar master Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radbout Universiteit Nijmegen over de zoektocht naar haar Aziatische wortels. Kortgeleden verscheen daar een herschreven handelseditie van.

Nora is een jongere van de zogenaamde derde generatie. Haar grootouders waren onmiskenbaar Indisch. Haar opa woonde zelfs in zijn laatste jaren in het Indische/Molukse verzorgingshuis Dennenrust (nu Rumah Kita) te Wageningen. Haar grootouders waren gewoon Indische Nederlanders, die geen last hadden van een identiteitscrisis, voor zover daar over te spreken valt. Immers: de Indische gemeenschap heeft zich bij aankomst in het moederland volledig geassimileerd.


Geruisloos

Dat gebeurde vrijwel geruisloos, zonder poeha, zonder enige gemor. Men paste zich aan, altijd onderdanig en altijd onder het mom van: zeg niet teveel terug, maar zorg dat je een plaatsje verwerft in de Nederlandse maatschappij en probeer het je kinderen beter naar hun zin te maken. Zo integreerde de gemeenschap en slechts op koempoelans, op pasar malams of in een zeer vertrouwde omgeving, gingen de tongen los. Dan hoorde je over hoe maatschappelijk gefit werd op de blauwen en dat mooie baantjes aan hun neus voorbij gingen. Mensen uit Wageningen, Ede of Arnhem en omgeving zullen dat zeker herkennen. Deze gebieden tellen een relatief hoog aantal Indisch-gasten.

De ouders van Nora Iburg voelden de tropen al veel minder. Vader was dan wel Indisch, moeder was een totok, een blanke. Nora werd metterjaren steeds nieuwsgieriger naar haar afkomst. Het werd een zoektocht dat resulteerde in een afstudeerscriptie en een boek onder de titel 'Van pasar malam tot I love Indo'. Het is, op het woord vooraf na, een soms wat moeizaam leesbaar, wat droog geschreven werkstuk waarbij haar eindconclusie is dat een derde generatie slechts herinneringen heeft aan het opgroeien in twee culturen en het besef heeft niet alleen of niet helemaal Nederlands te zijn. De identiteit kan men in de huidige samenleving vormgeven door volop gebruik te maken van de moderne technieken, zoals internet waarop allerlei fora bestaan waarin deze generatie samenkomt en men kan uitleven.

Het boek telt 143 bladzijden, is uitgegeven door Ellesy te Arnhem (ISBN 9789086601042) en kost 16,25 euro.


de Weekkrant
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Nora Iburg: Zoektocht naar Indische roots
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Wetenschappelijke zoektocht naar monsters
» Zoektocht naar het verleden
» Van Pasar Malam tot I love Indo - Nora Iburg
» Zoektocht naar veteranen uit Berkelland
» Zoektocht naar identiteit

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: