Importbeperking slechte zaak voor Indonesische nierpatiënten
De Indonesische regering heeft de eisen die ze stelt aan het invoeren van medicijnen verscherpt. Getransplanteerde nierpatiënten die afhankelijk zijn van overgeschoten medicijnen uit Nederland, dreigen hiervan de dupe te worden.
De stichting Burung Manyar werkt vanuit Nederland en zamelt medicijnen in. In Indonesië heeft de stichting een aantal nierpatiënten 'geadopteerd' die zelf hun medicatie niet kunnen betalen. Zij krijgen, in samenwerking met plaatselijke artsen, regelmatig een zending medicijnen zodat zij hun getransplanteerde nier kunnen behouden. Maar de regering heeft het nu veel moeilijker gemaakt de medicijnen in te voeren.
Secretaris Jef Schaap: 'Vanaf nu is er een schriftelijke toestemming nodig van het Indonesische Ministerie van Gezondheid (DEPKES) in Jakarta, zowel voor begeleide transporten als voor verzending per TNT, DHL, FedEx etc. Alleen op grond van zo'n brief mag de Indonesische Ambassade nog een geleidebrief bij het transport verschaffen. Tegelijk verzorgt dat Ministerie dan een aanbeveling bij het Ministerie van Handel en de douane om de zending onbelast van invoerrechten te houden.'
'Alleen: de aanvraag bij het Ministerie kan slechts vanuit Indonesië zelf gedaan worden en niet door ons en de weg is een bureaucratisch lange, als de weg al bekend is.' Schaap probeert via de Indonesische nefrologen te achterhalen bij wie ze moeten zijn op het Ministerie van Gezondheid, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Ook de viceconsul van Indonesië in Den Haag heeft nog geen oplossing kunnen bieden. Inmiddels is er wel contact gelegd met een bemiddelaarster in Jakarta die de aanvraag kan gaan doen.
Ook de veiligheidseisen op Schiphol zijn verscherpt, zodat een grote hoeveelheid dozen met medicijnen niet meer door bemiddeling van de Stichting Luchtvaart zonder Grenzen op het vliegtuig waarmee de begeleider reist, gezet kan worden. En de alternatieve voorziening in de vorm van gratis overgewicht op de privébagage, dreigt om financiële redenen te verdwijnen. De enige faciliteit die nog overblijft is de vracht gratis als cargo te laten vervoeren met een vlucht naar keuze van de KLM, waarbij de medicijnen in een vrachtloods in Jakarta aankomen en daar door een tussenpersoon van de stichting weer opgehaald moeten worden, om binnen Indonesië door te sturen.
In 2011 wil Burung Manyar weer een grote, begeleide zending met afweeronderdrukkende medicijnen sturen. Schaap: 'We zijn erop uit om in juli of augustus een proefzending met minder vitale medicijnen te organiseren, als vrachtzending, om daar lessen uit te trekken.'
Als deze procedure slaagt dan zal in mei 2011 op deze wijze de vracht urgente medicijnen voor de geadopteerde patiënten vooruit gestuurd worden om door de begeleider tijdens het werkbezoek ergens in Jakarta opgehaald te worden en verder bij de patiënten bezorgd te worden.
Bron: Burung Manyar
Gepubliceerd: zondag 28-03-2010
NierNieuws