Westerbork herdenkt Molukse bewoning dinsdag, 19 april 2011 08:22
Molukse kinderen in kamp Schattenberg -
Foto: Moluks Historisch MuseumOp het terrein van kamp Westerbork wordt aankomende zaterdag een blijvende markering onthuld ter herinnering aan de 20-jarige bewoning van het kamp door Zuid-Molukkers. Het is zaterdag precies zestig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland arriveerden.
De markering bestaat uit authentieke delen van een barak waarin Molukkers vanaf de jaren vijftig hebben gewoond.
De zogenaamde Schattenbergmarkering wordt teruggeplaatst op de originele plek. Kamp Westerbork:
Molukkers arriveren in Nederland, 1951
Hiermee krijgt voor het eerst een andere bewoningsgeschiedenis van kamp Westerbork dan die van het Judendurchgangslager een blijvende verwijzing op de historische plek.
In 1951 maakten Molukkers de overtocht naar Nederland met de schepen Kota Inten, de Atlantis, de Fairsee, de Roma en de Asturias. Tijdens die overtocht werden ze ontslagen uit Nederlandse krijgsdienst. De Molukkers werden aanvankelijk gezien als tijdelijke migranten, die weer teruggestuurd zouden worden.
De eerste jaren woonden de Molukkers in centrale woonoorden, zoals het voormalig concentratiekamp Westerbork dat toen Schattenberg heette. In 1971 vertrokken de laatste gezinnen. In de periode hierna werden de laatste barakken van het kamp afgebroken.
bekijk
reportage van RTV Drenthe
historiek.net