Greenpeace actiekamp opzettelijk in brand gestoken
13 april 2010 11:30
Het Climate Defenders Camp, de basis voor de protesten tegen de ontbossing op het Sumatraanse schiereiland Kampar, is afgelopen weekend door onbekenden in brand gestoken. Er is niemand gewond geraakt. De schade wordt geschat op 10.000 dollar. Volgens de lokale politie is het kamp op drie verschillende plekken in brand gestoken.
Vanaf het Climate Defenders Camp voerde Greenpeace samen met de lokale bevolking actie tegen de ontbossing op Sumatra. Bedrijven zoals het Indonesische Sinar Mas kappen op grote schaal oerbossen voor papier en de productie van palmolie. De vernietiging van de oerbossen is rampzalig voor de biodiversiteit, het klimaat en vormt ook een bedreiging voor de levenswijze van de lokale bevolking.
“De brandstichting is een tegenslag, maar het maakt ons extra vasthoudend. Wij zullen onze inzet verdubbelen en de bevolking steunen in de strijd tegen de ontbossing”,zegt Bustar Maitar van Greenpeace in Indonesië . In oktober 2009 opende Greenpeace het kamp op Kampar, met hulp van de bevolking in het dorp Teluk Meranti. Na een aantal acties moest de politie hun pogingen om het kamp te ontruimen staken, omdat de basis steun kreeg van talloze toegestroomde dorpelingen. Uiteindelijk heeft Greenpeace het kamp overgedragen aan de dorpelingen.
Het bosgebied op het schiereiland is heel bijzonder omdat de bomen op een dikke laag veengrond staan. In die veengrond zit heel veel CO2. Bij ontginning van het regenwoud komt de CO2 in de lucht en verergert zo het broeikaseffect. Na de protesten van Greenpeace heeft de Indonesische minister Zulkifli Hasan van het ministerie van Bosbouw een onderzoek aangekondigd naar de kapvergunning van het bedrijf Asian Pulp and Paper (APP), een dochterbedrijf van Sinar Mas. Het bedrijf moest daardoor de kap stilleggen.
Afgelopen week verklaarde ook de Indonesische president SBY (Susilo Bambang Yudhoyono) dat hij de zorgen van Greenpeace en andere maatschappelijke organisaties over de illegale ontbossing in Indonesië deelt. In Nederland en in een stuk of twintig andere landen voert Greenpeace op dit moment actie tegen het grootste voedingsconcern in de wereld, Nestlé, bekend van de chocoladereep KitKat. Nestlé gebruikt palmolie waarvoor Indonesische oerbossen worden gekapt. Greenpeace eist van Nestlé een garantie dat er in hun producten geen ‘foute’ palmolie wordt verwerkt.
Honderduizenden mensen over de hele wereld hebben deze actie ondersteund. Het voedingsconcern kreeg meer dan 150.000 protestmails en de Greenpeace webfilm over KitKat bereikt een miljoenenpubliek. Nestlé heeft echter nog geen grote stappen gezet. Voor meer informatie over de campagne klik hier.
Bron: Greenpeace.nl