Een open zenuw - De Keizer & Plomp zaterdag, 17 april 2010 10:15
Een open zenuw - Hoe wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren
Boek over de Nederlandse herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en hoe die herinnering in de loop van de tijd veranderd is. Geschreven en samengesteld door Madelon de Keizer en Marije Plomp.
Begin mei wordt traditiegetrouw de Tweede Wereldoorlog herdacht. De manier waarop Nederlanders terugkijken op die oorlog is volgens historica Madelon de Keizer en literatuurwetenschapper Marije Plomp in de loop der tijd verandert. Volgens dit duo heeft de Nederlandse herinnering aan de oorlog en de bezetting minder te maken met de echte geschiedenis van de oorlog - de gewapende strijd, het verzet, de slachtoffers – dan met het hedendaagse maatschappelijke en politieke debat.
In
Een open zenuw komen, aan de hand van 48 bijdragen, de belangrijkste nationale en internationale sociale en politieke ontwikkelingen aan bod die de Nederlandse herinnering aan de Tweede Wereldoorlog sinds 1989 hebben beïnvloed. Elf van deze bijdragen gaan over de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Aan de hand van een groot aantal herinneringsplaatsen, zoals monumenten (het Indisch Huis), uitspraken (‘Eerst mijn fiets terug’), films (De Overval), foto’s (de razzia op het Waterlooplein), kunstwerken (Armando’s Ladder) en uitlatingen als ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas!’ laten Plomp en De Keizer zien hoezeer het verleden van de Duitse en Japanse bezetting nog steeds een open zenuw is.
Een open zenuw - De Keizer & Plomp
Hoe wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren
ISBN: 9789035133686
Uitgeverij: Bert Bakker
Paperback, 560 pagina’s
Prijs: € 34,95
Historiek.net