'Doorgaan tegen repressie in'maandag 19 april 2010 | 08:07 | Laatst bijgewerkt op: maandag 19 april 2010 | 08:24
President John Wattilete (l) van de RMS legt in de Donatuskerk in Bemmel de eed af. foto William MooreFotocamera's worden hoog in de lucht gehouden. De nieuwste mobieltjes met camera's worden hoog boven de mensenmassa uitgetild om maar een foto te kunnen maken van de nieuwe president van de Republik Maluku Selatan (RMS) in ballingschap.
Langzaam loopt hij vanachter uit de Donatuskerk in Bemmel het lange pad langs de houten kerkbanken af. De nieuwe president John Wattilete loopt naast de scheidend president Frans Tutuhatunewa die achter in de tachtig is. Mannen van de eerste generatie Molukkers in Nederland lopen voorop. Gejuich en applaus klinken als de nieuwe en oude president passeren. Een man veegt met een witte papieren zakdoek een traan weg.
De inauguratie van de nieuwe president in ballingschap is bijzonder. De RMS heeft er al vier gehad, maar de vijfde is de eerste van de tweede generatie Molukkers in Nederland. Wattilete is geboren in Bemmel. "Mijn ouders zijn er overleden en begraven." Zelf woont en werkt hij in Amsterdam. "Dat ik hier geboren ben, geeft aan dat de strijd van de RMS wordt voortgezet", zegt de nieuwe president. "Ook als de eerste generatie er niet meer is. Het geeft de continuïteit aan. Hoe moeilijk de weg ook is die wij moeten begaan, wij zullen doorzetten."
Maar Wattilete doet dat wel op een andere manier dan de eerste generatie. Hij onderkent dat het Molukse volk verandert. Hij wil daar ook rekening mee houden, ook al blijft het doel hetzelfde: het herstel van een onafhankelijke republiek op de Molukken.
Want na het uitroepen van de Republik Maluku Selatan op 25 april 1950 is de republiek voor hem altijd blijven bestaan. De Indonesische regering ziet hij dan ook als onderdrukker.
Wattilete liet zijn gehoor in de Bemmelse kerk weten dat anno 2010 nog veel mensen op de Molukken onder de armoedegrens leven. Zijn land wordt leeggeplunderd door de Indonesiërs. "Moeten wij aanvaarden dat de Molukkers onderdrukt zijn enkel en alleen omdat zij vrij willen zijn? Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid de RMS-strijd voort te zetten."
Inmiddels loopt ook al de derde generatie warm. Een lid van de adviesraad zegt: "Ik ben van de derde generatie. Wij zetten de strijd zij aan zij voort. Ons principe is: recht op vrijheid zal nooit te koop zijn. Of je nu de eerste of tiende generatie bent."
BNdeStem