Op Bali blijven de gespierde surfers even uit de buurt
Van onze correspondent Michel Maas op 28 april '10, 22:56, bijgewerkt 28 april 2010 23:00
JAKARTA - De altijd donkerbruin gebrande, gespierde strandjongens van Kuta zijn dinsdag in geen velden of wegen te bekennen. Zo’n ‘surfers’-uiterlijk is te gevaarlijk: de autoriteiten van Bali hebben de jacht geopend op ‘gigolo’s’, en er maandag meteen 28 opgesloten. Volgens de autoriteiten verkopen de strandjongens zichzelf voor seks, en dat is in Indonesië verboden.
De ‘gigolo’s’ zijn op normale dagen overal langs het strand van Kuta te vinden. Zij verhuren surfplanken, verkopen sieraden, hangen rond, surfen een beetje, en pappen aan met de vrouwelijke toeristen. Dat gebeurt heel openlijk. Het is een dirty little secret, maar dan wel een geheimpje dat iedereen kent. Het staat zelfs in de reisgidsen. Duizenden vrouwen, vooral Japanse, blijken speciaal voor dit mannelijk gezelschap naar Bali te reizen, en het eiland daarmee tot een van de belangrijkste vakantiebestemmingen voor vrouwelijke sekstoeristen te maken.
Niemand op Bali nam daar aanstoot aan totdat de film Cowboys in Paradise van de Singaporese regisseur Amit Virmani uitkwam. Die film volgt het leven van een paar van de gigolo’s, de Kuta Cowboys, en legt de hele mannelijke vleeshandel bloot. De film werd genomineerd voor een prijs op een prestigieus Aziatisch filmfestival, en trok daarmee veel meer aandacht dan de Indonesiërs lief was.
Indonesië reageerde woedend, op de ‘leugens’ van Virmani. Dat de regisseur een Indiase naam draagt raakte bovendien nationalistische snaren, en die zijn in Indonesië altijd uiterst gevoelig: volgens de critici is de film ‘anti-Indonesisch’ en is het een schande dat zo’n Indiër Indonesië in de wereld te kijk zet als een paradijs van prostitutie. Virmani wordt rechtstreeks bedreigd in e-mails en op Youtube, en voelt zich uiterst ongemakkelijk met deze reacties. ‘Ik lijk ineens wel vijand nummer één van Bali’, verzuchtte hij dinsdag in de engelstalige krant The Jakarta Globe.
De ergste reactie is echter die van de Balinese autoriteiten, die maandag een heksenjacht op de mannelijke prostitués zijn begonnen. Dat was wel het laatste wat Virmani in de zin had toen hij zijn film maakte. De website van Cowboys in Paradise vertoont dinsdag alleen nog maar een verontschuldigende tekst: ‘Wij zijn verbijsterd over de recente razzia’s in Kuta. Dat was niet de bedoeling van de film.’
Hoe het verder gaat, weet niemand. Gehoopt wordt dat er niets gebeurt, want Bali houdt niet van nieuws dat het imago van het vakantieparadijs verstoort. Gelukkig leert de ervaring in Indonesië dat dit soort razzia’s vanzelf wel weer overgaat als de eerste opwinding maar eenmaal is weggeëbd. Tot het zover is blijft elke gespierde, gebruinde en geblondeerde Balinees toch maar even weg van het strand.
Volkskrant