Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee Empty
BerichtOnderwerp: Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee   Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee Icon_minitimewo 5 mei 2010 - 16:13

'Tweede Wereldoorlog was aanzet voor autonomie'
Gepubliceerd : 5 mei 2010 - 3:09 pm | door Redactie Caribiana


De Tweede Wereldoorlog is voor Nederland een bestendiging van de relatie met de overzeese gebiedsdelen terwijl het voor Suriname en de Antillen zelf een aanzet is tot autonomie. Dat is één van de conclusies die worden getrokken in het boek 'Oorlogserfgoed overzee' van historicus Esther Captain en antropoloog Guno Jones.

Jones en Captain deden een studie naar de erfenis van de Tweede Wereldoorlog op Aruba, Curaçao, Indonesië en Suriname. "In Indonesië is bevrijdingsdag de dag waarna ook de onafhankelijkheid van Indonesië volgde en heeft het dus een hele andere betekenis", vertelt Captain. In Suriname heeft bevrijdingsdag geen rol van betekenis. "Alleen 4 mei, de dodenherdenking, wordt daar gevierd. Net als op de Antillen."

Oorlog
Bij het woord 'oorlog' wordt er in Nederland meteen een associatie gemaakt met de Tweede Wereldoorlog. Op de Nederlandse Antillen is dat volgens Captain ook het geval. Maar in Suriname wordt vooral gedacht aan de binnenlandse oorlog die speelde tussen het leger van Desi Bouterse en het rebellenleger van Runnie Brunswijk. "Men denkt meer aan de recente geschiedenis", meent Jones.

Het boek 'Oorlogserfgoed overzee' gaat vooral over de periode na de Tweede Wereldoorlog. Captain: "We hebben willen laten hoe na de oorlog wordt omgegaan met de herinnering aan de oorlog. Hoe de oorlog een plek heeft gekregen in de samenleving. Mensen gaan op de Antillen op een hele andere manier met die erfenis om. De meeste is vervallen geraakt, er is niet naar omgekeken. Het wordt als hangplek gezien."

Dankbaarheidsmonument
In Suriname is dit anders, weet Jones. "Er is erfgoed waar jaarlijks rituelen worden georganiseerd, waar de regering bij aanwezig is, waarbij kransen worden gelegd. Er zijn ook monumenten die veel minder leven, waaronder het dankbaarheidsmonument. Dat wordt zelfs door de veteranen niet worden erkend als oorlogserfgoed. Een gebaar is moeilijker te herdenken dan gevallen slachtoffers. Het wordt wel goed onderhouden, maar het leeft niet."

De mensen die in Suriname betrokken waren bij de nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog, waren mensen die voorstander waren voor de autonomie, vertelt Jones. "Ze zeiden: 'We hebben voor Nederland gevochten, dat onderstreepte de zelfredzaamheid. We verwachten nu ook iets terug'. De koningin had in 1942 de autonomie in het vooruitzicht gesteld, dus men zag geen spanningsveld tussen liefde voor de koningin en zelfredzaamheid."

Hulpgoederen naar Nederland
Voor de Antillen was de situatie na de Tweede Wereldoorlog anders. "Er was betrokkenheid bij Nederland. Op Aruba had je het Aruba Hulpfonds en op Curaçao was het Curaçaos Nationaal Steunfonds. Op Aruba is 300.000 gulden ingezameld aan hulpgoederen voor Nederland. Heel veel. Maar tegelijkertijd vond men het belangrijk dat Aruba en de Antillen meer onafhankelijkheid zou krijgen. Het zelfbewustzijn kwam: we zijn sterke landen."

Uiteindelijk ging het onafhankelijkheidsproces in Suriname veel sneller dan op de Antillen. Jones: "Het is een feit dat in Suriname die hele autonomiegedachte veel sterker leefde. Men wilde toen al de optie dat men uit het Koninkrijk kon treden."

Luister naar Esther Captain en Guno Jones in gesprek met Paggy Brader
RNW
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee   Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee Icon_minitimewo 5 mei 2010 - 16:16

Oorlogserfgoed overzee
G. Jones; E. Captain
de erfenis van de Tweede Wereldoorlog in Aruba, Curaçao, Indonesië en Suriname
Beschikbaar:Nog niet verschenen.
Prijs: € 24,95 (onder voorbehoud)

Bindwijze: Boek, Paperback (2010-09-30)
Genre:Geschiedenis algemeen

Korte beschrijving
De Tweede Wereldoorlog raakte het gehele Koninkrijk der Nederlanden, inclusief het toenmalige Nederland overzee. Het effect van deze strijd op Nederland en de overzeese gebiedsdelen onderstreept het wereldwijde karakter van deze oorlog. De relatie tussen moederland en kolonies veranderde definitief door de oorlog. Zijn er nog sporen van de Tweede Wereldoorlog te vinden in het huidige, onafhankelijke Indonesie en Suriname? Hoe is de situatie momenteel op Aruba en Curacao, nog steeds onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden? En welke vorm heeft de herinnering aan de oorlog in deze voormalige kolonies gekregen?

van Stockum
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee   Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee Icon_minitimeza 25 sep 2010 - 14:18

Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee 13034210
Guno Jones en Esther Captain

Oorlogserfgoed overzee
de erfenis van de Tweede Wereldoorlog in Aruba, Curaçao, Indonesië en Suriname

Titel:
Auteur:
Bindwijze:
Taal:
Druk:
Aantal pagina's:
Uitgever:
Publicatiedatum:
NUR:
ISBN/ISBN13
Prijs:
Oorlogserfgoed overzee
Guno Jones en Esther Captain
Boek, Paperback
Nederlands
1
432
Uitgeverij Prometheus
2010-09-30
Geschiedenis / Oorlogs 1940-1945
9789035135840
€ 24,95
van Stockum
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee   Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee Icon_minitimevr 15 okt 2010 - 15:13

Monument voor nobele held
15-10-2010 11:03 | L. Vogelaar

Geld was er nodig om voor „dezen nobelen held een mooi monument te koopen, dat voor de komende generaties een waardig aandenken zal blyven aan diegene, die zich zoo verdienstelijk maakte en terecht een groot Patriot genoemd kan worden.”

Zo kwam op Aruba het borstbeeld van Boy Ecury tot stand, de Arubaanse student die een Neder­landse verzetsheld werd. De Duitsers paaiden hem na zijn arrestatie met de belofte dat hij naar Aruba mocht als hij de namen van zijn verzetskameraden zou onthullen. „In het huis van mijn ouders is geen plaats voor een verrader”, zei Ecury echter. De volgende dag maakte een kogel op de Waalsdorpervlakte een eind aan zijn 22-jarige leven. Het lichaam werd een paar jaar later pas geïdentificeerd, in een massagraf.

Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee 1287143216-580
Het borstbeeld van Boy Ecury is op Aruba een van de her­inneringen aan de Tweede Wereld­oorlog.

Hij was niet de enige verzets­strijder die uit de overzeese gebiedsdelen kwam. De Curaçaose student George Maduro (28) kwam om in Dachau, de Surinaamse vakbondsman Anton de Kom (48) in Sandbostel, een buitenkamp van Neuengamme. Net als de Arubaan Ecury moesten ze de strijd tegen onvrijheid en voor rechtvaardigheid met de dood bekopen. „Ten offer gevallen aan het Duitsche barbarisme”, schreven Maduro’s ouders. Het monument dat zij voor hem oprichtten, staat in Nederland en heet Madurodam. Ze stelden een ton beschikbaar als startkapitaal voor de miniatuur­stad. Bij de ingang hangt een plaquette met de beeltenis van hun zoon.

Ook mannen uit Indië waren actief in het Nederlandse verzet. Zoals Parlindoengan Loebis, die vier kampen overleefde.

Dr. Esther Captain en dr. Guno Jones onderzochten welk oorlogs­erfgoed in de vroegere overzeese gebiedsdelen is terug te vinden. Ze wilden ook weten welke plaats de herinneringen aan de oorlog –en wat betreft Indië ook aan de periode kort na de bevrijding– in de voormalige kolonies hebben.

De Tweede Wereldoorlog raakte het gehele Koninkrijk der Neder­landen. Nederland en Indië werden bezet. Suriname en de Antillen hadden nu grotere zelfstandigheid en omarmden die gretig, maar voelden zich tegelijkertijd nog meer aan Nederland verbonden nu het land onder de voet was gelopen. „De verschrikkelijke toestand waarin ons Moederland verkeert gaat alle Nederlanders waar dan ook ter harte”, schreef een organisatie op de Antillen.

Na de bevrijding boden ze het vaderland hulp. Het was de omgekeerde volgorde: een leidend land was een lijdend land geworden.

De relatie tussen moederland en kolonies veranderde door de oorlog definitief. Een deel van de Indonesische bevolking streed in de jaren 1945-1949 voor onafhankelijkheid. Suriname en de Neder­landse Antillen kregen steeds meer autonomie, en Suriname werd uiteindelijk ook onafhankelijk.

Het lijvige boek van Captain en Jones begint met een boeiende inleiding over de betekenis van oorlogserfgoed en oorlogsherinneringen in de naoorlogse samen­leving, tot de dag van vandaag toe. Beide wetenschappers speurden naar dat erfgoed in de vroegere overzeese gebiedsdelen. Soms zijn defensiewerken afgebroken, historische gebouwen verdwenen, monumenten verwaarloosd. Andere gedenkplaatsen zijn echter prominent aanwezig en staan jaarlijks centraal tijdens een herdenking.

Oorlogserfgoed overzee. De erfenis van de Tweede Wereldoorlog in Aruba, Curaçao, Indonesië en Suriname, Esther Captain en Guno Jones; uitg. Bert Bakker, Amsterdam, 2010; ISBN 978 90 351 3584 0; 433 blz.; € 24,95.

Ref.Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee   Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Jones en Captain: Oorlogserfgoed overzee
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: