Zakenwereld Zuidoost-Azië mist klimaatrevolutie door Marwaan Macan-Markar (Bangkok)
dinsdag, 27 januari 2009
Bedrijven in Zuidoost-Azië zijn veel minder bezig met klimaatverandering dan overheden en burgers. Dat moet snel veranderen, anders hollen de ondernemers hopeloos achter de feiten aan, waarschuwen experts.
In Laos, een van de armste landen van de regio, is er nu stroom in afgelegen gebieden die niet op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten. Dat is te danken aan Sunlabob, een bedrijfje dat zonnepanelen, kleine waterkrachtinstallaties en biogastanks levert.
Alfonso Gamboa, een Filipijn die zeevruchten inblikt, zette zijn leveranciers ertoe aan krabben met manden te vangen in plaats van met de traditionele netten. Hun vangst loopt nu minder schade op en er gaan minder krabben verloren. Daardoor wordt de overbevissing teruggedrongen die de krabbenbestanden bedreigt.
Te traagSommige ondernemers in Zuidoost-Azië denken al groen, maar het blijven uitzonderingen, zeggen de auteurs van een studie die door het Zweedse ontwikkelingsagentschap SIDA werd uitgevoerd. “De zakenwereld reageert traag”, schrijven de auteurs van Making Climate Your Business.
Het rapport werd in Bangkok gepresenteerd op een conferentie over de rol die Zuidoost-Aziatische bedrijven kunnen spelen bij de aanpassing aan het veranderende klimaat. Verregaande aanpassingen dringen zich op in de economie, daarover is iedereen het eens. Bedrijven moeten tijdig inspelen op tal van nieuwe risico’s die zich voordoen, zegt Anders Nordstron, directeur-generaal van SIDA. Energie, water en sommige grondstoffen zullen schaarser en duurder worden, wegen en spoorlijnen kunnen vaker beschadigd of onder water gezet worden waardoor afzetmarkten onbereikbaar worden en de vraag naar producten die niet zuinig genoeg zijn kan instorten. “De trein rijdt en bedrijven die niet instappen, zullen zakelijke kansen missen”, waarschuwt Nordstron.
Groene economieSommige experts oordelen dat niet alleen bedrijven maar ook de manier van zakendoen zelf moet veranderen. “Bedrijven moeten warm lopen voor het idee van een groene economie”, zegt Sunita Narain, de directeur van het Indiase Centrum voor Wetenschap en Milieu. “We zullen een onderscheid moeten maken tussen bedrijven uit het verleden, die gedoemd zijn te verdwijnen, en toekomstgerichte ondernemingen. We moeten het ondernemen heruitvinden. We beseffen nog altijd niet hoe ingrijpend de economische transitie is die zich opdringt.”
Sectoren waar ondernemingen nu nog grotendeels de vrije hand hebben in Zuidoost-Azië, zoals de bouwsector, zullen in de juiste richting moeten worden geduwd. “Veel regeringen leggen die sector weinig regels op omdat hij veel investeringen aantrekt”, zegt Ranjith Perera, hoogleraar stedelijk milieubeheer aan het Aziatisch Instituut voor Technologie vlakbij Bangkok. In steden als Bangkok gelden nauwelijks voorschriften om gebouwen milieuvriendelijk te maken en de stad leefbaar te houden.
Op veel plaatsen wordt bij de stadsplanning nauwelijks rekening gehouden met de klimaatverandering, die megasteden steeds heter en natter maakt. Bangkok, Ho Chi Minh-Stad, Hanoi en Jakarta dreigen bovendien nog deze eeuw onder water te lopen door de stijging van de zeespiegel, zeggen de auteurs van de Zweedse studie.
Andere miljoenensteden, zoals Manilla en toeristische trekpleisters als het Thaise Phuket, worstelen nu al geregeld met droogte. Dergelijke enorme uitdagingen houden risico’s in voor bedrijven, maar scheppen ook kansen, zeggen de experts.
_______________________________________________________________________________
Copyright
IPS