Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Noto Soeroto, Mijn aardse leven vol moeite en strijd - R.B. Karels

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Noto Soeroto, Mijn aardse leven vol moeite en strijd - R.B. Karels Empty
BerichtOnderwerp: Noto Soeroto, Mijn aardse leven vol moeite en strijd - R.B. Karels   Noto Soeroto, Mijn aardse leven vol moeite en strijd - R.B. Karels Icon_minitimedo 3 jun 2010 - 19:34

Noto Soeroto, Mijn aardse leven vol moeite en strijd - R.B. Karels 12730110
Mijn aardse leven vol moeite en strijd
Raden Mas Noto Soeroto | Javaan, dichter, politicus 1888-1951

René B. Karels

In Mijn aardse leven vol moeite en strijd reconstrueert René Karels het leven van Noto Soeroto (1888-1951), een bijzondere Javaan van adellijke afkomst die in 1906 naar Nederland komt om te studeren, een Nederlandse vrouw ontmoet, twee zonen en een dochter krijgt en in 1932 zonder zijn gezin teleurgesteld terugkeert naar Java.
Noto Soeroto's leven vormt een aaneenschakeling van ups en downs. Hij is de bejubelde schrijver van zeven dichtbundels, de bevlogen ijveraar voor de toenadering van oost en west en de onvermoeibare strijder voor de ontwikkeling van Java. Maar hij is ook de uitgever-boekhandelaar in voortdurende geldnood en de gedesillusioneerde politicus, gewantrouwd en verguisd door zijn landgenoten, omdat hij zich tegen het militante nationalisme verzet.
Terug op Java, waar de steun voor het nationalisme inmiddels sterk is gegroeid, verbindt hij zich aan de vorst van het Mangkoenegarase huis in Solo, die hij twintig jaar eerder in Den Haag had leren kennen. Ook hier wacht hem het isolement. Noch door de nationalisten, noch door de aanhangers van het kolonialisme wordt hij vertrouwd.
Nog éénmaal ziet hij zijn vrouw en kinderen, wanneer hij in 1937 in het gevolg van de vorst meereist naar Nederland ter gelegenheid van het huwelijk van Juliana en Bernhard. Maar ook hierna vertrekt hij alleen.
De Tweede Wereldoorlog doet het gezin van Noto Soeroto voorgoed uiteenvallen. Pas in november 1951, een dag voor zijn overlijden, ziet Noto Soeroto in Solo zijn jongste zoon weer.

René B. Karels (Den Haag 1945) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte gedurende dertig jaar in het Haags openbaar voortgezet onderwijs. Hij promoveerde in 2008 op een biografie van Noto Soeroto.


Auteur:
Bindwijze:
Taal:
Aantal pagina's:
Uitgever:
NUR:
ISBN/ISBN:
Prijs:
René B. Karels
Paperback
Nederlands
440
Kitlv Uitgeverij
Biografieën literaire auteurs
13 9789067183574
€ 27,50

van Stockum
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Noto Soeroto, Mijn aardse leven vol moeite en strijd - R.B. Karels
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: