Indrukwekkende expositie 'Troostmeisjes'
zondag 11 juli 2010 18:07
Nederland en Korea delen een 'unfinished history'
V.l.n.r.: Loco-burgemeester Trix van der Torren, voorzitter Dick van Zanten van de Hamel Foundation en de Zuid-Koreaande ambassadeur Kim.
GORINCHEM - ''We delen onze geschiedenis in enkele aspecten. Door het journaal van de Gorcumer Hendrick Hamel hebben we een band met elkaar. Een replica van het Hamelhuis wordt nu op de Kortendijk voltooid. Maar deze tentoonstelling toont een minder fraai deel van onze geschiedenis, namelijk de Tweede Wereldoorlog en de 'troostmeisjes' van het Japanse leger."
''Meisjes en jonge vrouwen uit Korea en uit Nederlands Oost-Indië werden gedwongen prostituees in bordelen van het Japanse leger. Het heeft vijftig jaar geduurd voordat de slachtoffers van dit seksuele geweld hierover durfden te praten. Maar nu wordt deze vorm van slavernij bekend. Ik ben er trots op dat we deze aangrijpende expositie hier in Gorinchem kunnen openen."
Loco-burgemeester Trix van der Torren legt haar Koreaanse gasten in het Engels uit dat het belangrijk is dat de verhalen van deze vrouwen worden verteld, bekend worden gemaakt. ''We moeten de waarden blijven verdedigen," opperde zij bij de opening van de tentoonstelling 'Comfort Women, an unfinished history' in het Gorcumse stadhuis.
De Hamel Foundation heeft in samenwerking met de Koreaanse ambassade het voor elkaar gekregen dat deze bijzondere expositie na Brussel, Berlijn, Parijs en Amsterdam nu hier is te zien. Voorzitter Dick van Zanten van de Hamel Foundation opende de bijeenkomst met de Koreaanse ambassadeur Kim. De werkwijze van de Japanse bezetter maakt nog altijd grote indruk en, benadrukten beiden, vrouwenmishandeling en oorlogsmisdaden zijn nog altijd aan de orde van de dag.
Het systeem van 'troostmeisjes' werd vijftien jaar lang, van 1931 tot 1945, in stand gehouden. Meisjes en jonge vrouwen in bezette gebieden werden gedwongen naar de Japanse bordelen te verhuizen of legerbasissen te bezoeken. Na de oorlog werd hier nooit over gesproken tot in 1991 de eerste getuige Kim Kaksun haar ervaringen onthulde. Daarna volgden er meer en ook in het vroegere Nederlands Oost-Indië (nu Indonesië red.) bleken veel slachtoffers te zijn gemaakt.
De tentoonstelling bestaat uit drie delen; Koreaanse Comfort Women, Troostmeisjes in Nederlands Oost-Indië en vrouwenmishandeling door de Duitse Nazi's. Hoewel het merendeel van de expositie in het Engels wordt gebracht, geeft het geheel ook voor minder engelssprekenden een indrukwekkend beeld.
Ambassadeur Kim sprak over de wereldwijde veroordeling van dit soort bordelen en seksuele slavernij. Japan zou wel excuses hebben aangeboden, maar draagt geen juridische verantwoordelijkheid. ''Toen was er geen internationale wetgeving, toen was dit niet illegaal of strafbaar," aldus verdedigen de Japanners zich volgens Kim. De gevolgen van de Japanse bezetting zijn tot op de dag van vandaag voelbaar in Korea. Op 27 augustus vieren de Koreanen de bevrijding van de Japanse bezetting.
De Koreaanse vertegenwoordiging bood de bezoekers na afloop van de opening van de tentoonstelling een uitgebreid buffet met Koreaanse gerechten aan.
'Comfort Women' is tot 23 juli tijdens kantooruren in het stadhuis te zien.DeStadGorinchem