Weer vrij na vijf jaar cel voor ophangen van vlag14 Juli, 2010 - 13:58
Amnesty International is verheugd over de vrijlating van de Indonesische gewetensgevangene Yusak Pakage. Hij was veroordeeld omdat hij een vlag had opgehangen.
Yusak Pakage, 31, werd op woensdagochtend 7 juli vrijgelaten uit de Doyo Baru gevangenis in Sentani in de provincie Papoea. Hij zat er een gevangenisstraf van 10 jaar uit omdat hij tijdens een vreedzame demonstratie in december 2004 de Morgenster vlag, symbool van onafhankelijkheid van Papoea, had opgehangen.
Volgens plaatselijke bronnen kreeg Yusak Pakage vorige maand gratie van de Indonesische president na een bezoek van de minister van justitie en mensenrechten in mei 2010. Yusak Pakage heeft uiteindelijk de helft van zijn straf, vijf jaar, uitgezeten.
Na zijn vrijlating bedankte hij Amnesty International en Human Rights Watch voor de campagne die beide organisaties voor hem voerden.
"We zijn blij dat Yusak Pakage nu vrij is, maar in de eerste plaats had hij natuurlijk nooit veroordeeld mogen worden. De autoriteiten moeten altijd een onderscheid maken tussen vreedzame politieke activisten en groeperingen die geweld gebruiken", zegt Isabelle Arradon, Amnesty onderzoeker voor Indonesië. "De Indonesische overheid mag mensen die enkel maar zwaaien met een vlag in de Molukken of Papoea niet langer arresteren, vasthouden en veroordelen."
Ook gewetensgevangene Filep Karma, 50, werd in 2004 gearresteerd na dezelfde demonstratie. Hij werd veroordeeld tot 15 jaar celstraf voor "rebellie". Filep heeft dringend behoefte aan medische verzorging. Hoewel hij onlangs de toestemming kreeg om naar Jakarta te reizen voor een behandeling, houden de Indonesische autoriteiten zijn reis tegen.
"Amnesty International neemt geen standpunt in over de politieke status van eender welke Indonesische provincie, maar het recht op vrijheid van meningsuiting moet gewaarborgd worden. Daaronder valt ook het recht om vreedzaam te pleiten voor een referendum, voor onafhankelijkheid of een andere politieke oplossing," zegt Isabelle Arradon.
Lees meer over
Filep Karma op amnesty.org
Amnestie International