Zoon voormalige Indonesische dictator eiste ruim 100 miljoen euro van de staat
Hof wijst claim Tommy Suharto af
Jakarta - Hutomo ‘Tommy’ Mandala Putra, de jongste zoon van de Indonesische ex-dictator Suharto, is deze week ruim 100 miljoen euro armer geworden. Het hooggerechtshof in Jakarta heeft besloten dat Tommy geen recht heeft op dat geld.
Het hof draaide daarmee een uitspraak terug waarin het zelf twee jaar geleden het enorme bedrag aan de Suharto-telg had toegewezen.
Het geld was afkomstig uit de boedel van Tommy’s eigen autoconcern ‘Timor’ dat hij tijdens het bewind van zijn vader had opgezet. Tijdens de financiële crisis van 1998 ging Timor failliet, met achterlating van een schuld van ruim 350 miljoen euro. Alle bezittingen van Timor werden bij de bank in onderpand gegeven, inclusief de 100 miljoen euro, die het bedrijf daar had gedeponeerd.
Ook de bank ging failliet. Na sanering van de bank werden de restanten van Timor voor amper 40 miljoen verkocht aan een bedrijfje, dat later eigendom van dezelfde Tommy Suharto bleek te zijn. Hij claimde ook de 100 miljoen die Timor bij de bank had gedeponeerd, en in 2008 bepaalde het Hooggerechtshof dat dat geld aan hem moest worden toegewezen.
Toenmalig minister van Financiën Sri Muliyani pikte dat niet, en vocht de uitspraak aan. Ditmaal stelde het Hof de regering in het gelijk en deze uitspraak is definitief. Het geld blijft in de schatkist.
Corruptiebestrijders in Indonesië hebben de beslissing van het Hof toegejuicht als een overwinning van het recht over de macht van het geld. Teten Masduki, de bekendste corruptiebestrijder in Indonesië, spreekt van een mijlpaal. Zelfs een man als Tommy Suharto, die bijna onaantastbaar is, blijkt uiteindelijk toch te kunnen verliezen.
Tommy Suharto is nog steeds puisant rijk, en hij is gewend met al dat geld bij de vaak corrupte rechtbanken zijn gelijk te kopen. Als hij het niet krijgt, is hij tot alles in staat, zo bleek in 2001. Een rechter die het had gedurfd hem wegens corruptie tot 18 maanden gevangenisstraf te veroordelen, werd op last van Tommy vermoord. De favoriete zoon van Suharto kreeg voor die moord een opvallend milde straf: vijftien jaar. Daar deed het Hooggerechtshof er in hoger beroep vijf vanaf, en dankzij ‘goed gedrag’ en allerhande aftrek kwam hij al na vijf jaar weer vrij.
Toen het ministerie van Financiën een rechtszaak tegen hem begon wegens een corruptiezaak, diende hij een tegenklacht in, en kreeg hij een schadevergoeding van een half miljoen euro toegewezen, omdat Financiën zijn goede naam had aangetast. Dat zit er ditmaal voor hem niet in. De uitspraak van het Hooggerechtshof is ditmaal onherroepelijk.
M.Maas
Volkskrant 17-7-2010