Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Empty
BerichtOnderwerp: Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid   Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Icon_minitimevr 6 aug 2010 - 11:29

Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid
Gepubliceerd 5 augustus 2010 - 11:54 am

DENPASAR (RNW) - Gezondheidsautoriteiten op Bali hebben tegenover de Wereldomroep bevestigd dat er een tekort was aan vaccins tegen hondsdolheid (rabies). Inmiddels zouden de tekorten aangevuld zijn en worden de vaccins op gratis verstrekt in vier ziekenhuizen (Sanglah Denpasar, Tabanan, Jembrana en Gianyar) en in verschillende gezondheidscentra op Bali.

In en buiten Indonesië was onrust ontstaan nadat eerst lokale en vervolgens ook internationale media gewag maakten van een forse stijging van het aantal dodelijke slachtoffers van honden- en vleermuisbeten. In anderhalf jaar tijd zouden er meer dan zeventig doden zijn gevallen. Volgens Nyoman Sutedja, hoofd van de gezondheidsdienst op Bali, ligt het aantal sterfgevallen als gevolg van rabies in die periode op slechts 35, wat 'normaal' is. Wel klopten de berichten over schaarste bij de vaccins, maar dat zou zijn opgelost.

Sutedja benadrukt dat er voor toeristen geen gevaar is. In de omgeving van toeristische centra komen volgens hem vrijwel geen zwerfhonden meer voor. Die zitten in afgelegen gebieden in de bergen.

RNW
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid   Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Icon_minitimevr 6 aug 2010 - 11:33

Hondsdolheid heerst op Bali
ANP/AFP op 06 augustus '10, 11:22, bijgewerkt 06 augustus '10, 11:46

DENPASAR - Op het Indonesische eiland Bali, dat uiterst populair is bij toeristen, worden alle honden tegen hondsdolheid ingeënt.

Dat hebben de autoriteiten besloten omdat in de afgelopen twee jaar 76 mensen na een beet van een hondsdolle viervoeter zijn overleden. Eerder deze week overleed een 43-jarige vrouw aan de beet van een hondsdolle hond.

De autoriteiten schatten dat dit jaar al 34.000 mensen door een hond zijn gebeten. In 2009 waren dat er 28.000. De inentingen beginnen eind september. Er zijn volgens Putu Sumantra, hoofd van het bureau voor huisdieren op het eiland, honderdduizenden nog niet ingeënte honden op het eiland. Ongeveer tweehonderd teams gaan aan de slag.

Sumantra zei niet of er onder de mensen die gebeten zijn, ook toeristen waren. In tegenstelling tot in de rest van Indonesië, het land met de meeste moslims in de wereld, zijn honden op het voornamelijk door hindoes bewoonde Bali een geliefd huisdier.

Australië en de Verenigde Staten hebben inwoners die naar Bali reizen, het advies gegeven attent te zijn op honden met de ziekte.

Volkskrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Duinkonijn

Duinkonijn

Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 76
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid   Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Icon_minitimevr 6 aug 2010 - 23:08

Hallo LL,

Is het misschien verstandig om de reisorganisaties en/of de inenting-bureaus (GG en GD misschien ook RIVM) hiervan op de hoogte te brengen, misschien kunnen de toeristen vanuit Holland die naar Bali gaan zich hiervoor laten inenten?
Een reisadvies misschien?

Groetjes,

DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
LL
Admin
LL

Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid   Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Icon_minitimeza 7 aug 2010 - 8:47

Op de site van Ministerie van Buitenlandse Zaken staat niet iets specifieks over hondsdolheid. Zij raden aan zelf informatie in te winnen wat voor de reiziger persoonlijk nodig is.


Dit staat op de site van Travel Clinic
Informatie over Rabies
Rabiës of hondsdolheid is een altijd dodelijk verlopende virusziekte die wordt overgebracht door de beet van een hond, kat, aap of een ander met rabiës besmet zoogdier. Ook vleermuisbeten kunnen rabiës overbrengen. Ook speeksel zoals bij likken door honden kan rabiës overbrengen indien er wondjes op de huid zijn of via de slijmvliezen. De tijd tussen besmetting en het optreden van de ziekte kan variëren van enkele weken tot vele maanden. Indien een persoon een beet van een vermoedelijk met rabiës besmet dier heeft opgelopen dient zo vroeg mogelijk, doch uiterlijk binnen 1 week immunoglobuline met antistoffen tegen rabiës te worden toegediend. Daarnaast wordt een vaccinatie gegeven. Indien de kans op beten door de genoemde dieren groot is, wordt vaccinatie aanbevolen. Dit geldt o.a. bij trektochten, fietstochten door het platteland of mensen die met dieren omgaan. Na een eventuele beet hoeft dan geen immunoglobuline dat in ontwikkelingslanden vaak niet of moeilijk te verkrijgen is, te worden toegediend en kan worden volstaan met enkele extra vaccinaties. Bespreek met uw vaccinatiemedewerker of vaccinatie voor u zinvol is.

Ik denk, dat voor een 'normale' toerist die niet verder dan Ubud, Kuta en Sanur komt, vaccinatie niet nodig is. Want op die plaatsen zijn de honden al ingeënt. Maar waakzaamheid blijft natuurlijk altijd geboden!

Groet,
LL

_________________
www.tileng.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid   Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Icon_minitimewo 11 aug 2010 - 10:45

AMC: alle toeristen Bali vaccineren tegen hondsdolheid
Gepubliceerd 10 augustus 2010 - 3:40 pm

AMSTERDAM (RNW) - Toeristen die op vakantie gaan naar Bali, moeten standaard worden ingeënt tegen hondsdolheid. Dat heeft internist tropische geneeskunde Peter de Vries van het AMC in Amsterdam bepleit tegenover de Wereldomroep.

Op het Indonesische eiland heerst op dit moment rabiës. Injecties tegen hondsdolheid worden nu alleen gegeven wanneer iemand langdurig naar een tropische bestemming afreist. Maar volgens De Vries moet het landelijk beleid worden uitgebreid, omdat ook toeristen naar Bali een vergroot risico lopen.

De autoriteiten op Bali zijn begonnen met het inenten van alle honden op het eiland, maar volgens De Vries zorgen vooral ook apen voor problemen. Veel vakantiegangers bezoeken de apenparken op Bali en het komt geregeld voor dat mensen worden gebeten door agressieve apen, die mogelijk besmet zijn met het hondsdolheidvirus.

Rabiës is een zeldzame ziekte, maar als een mens besmet wordt, is de ziekte vrijwel altijd dodelijk. Vaccineren is de enige remedie. Dat kan overigens ook nog kort nadat iemand een honden- of apenbeet heeft opgelopen. De afgelopen twee jaar zijn op Bali al zo'n zeventig mensen overleden aan de gevolgen van hondsdolheid.


RNW
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid   Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Icon_minitimedi 21 sep 2010 - 16:28

21 september 2010 novum
Indonesië vaccineert honden tegen hondsdolheid

(Novum/AP) - Indonesië gaat vierhonderdduizend honden op het eiland Bali inenten tegen hondsdolheid. Dat heeft de gouverneur van Bali, Made Pastika, dinsdag bekendgemaakt. Met de vaccinatie hopen de autoriteiten een epidemie, die al tientallen slachtoffers heeft geëist, een halt toe te roepen.

De lokale autoriteiten, die overstelpt werden met berichten over hondenbeten, kwamen eerder dit jaar zwaar onder vuur te liggen nadat tienduizenden zwerfhonden waren afgemaakt. Volgens de autoriteiten was er geen geld om de honden te vaccineren, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie had aanbevolen.

Pastika zei dat er door een samenwerkingsverband van dierenbeschermingsorganisaties uit de hele wereld geld beschikbaar is gesteld. "We hebben nu een humaan alternatief voor de bescherming van de bevolking en de dieren", aldus de gouverneur. Hij zei te hopen dat Bali in 2012 vrij is van hondsdolheid.

Dit jaar alleen al zijn er tachtig mensen overleden aan hondsdolheid, onder wie een aantal jonge kinderen. Nog eens dertigduizend mensen zijn gebeten en ziekenhuizen hebben in sommige gevallen geen vaccins meer. De epidemie is zo uit de hand gelopen dat een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten en Australië, vakantiegangers heeft geadviseerd zich voor hun reis te laten inenten tegen hondsdolheid.

Trouw
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid   Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Icon_minitimevr 15 okt 2010 - 18:27

Honderdste dode door rabiës op Bali

(Novum/AP) - Een uitbraak van rabiës heeft op het Indonesische eiland Bali inmiddels aan honderd mensen het leven gekost. Een arts die de ziekte nauwlettend in de gaten houdt, zegt dat een 40-jarige eilandbewoner donderdagnacht overleed nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen met symptomen van hondsdolheid.


Al bijna twee jaar maakt de ziekte slachtoffers op het vakantie-eiland en verschillende landen hebben reizigers gewaarschuwd zich te laten inenten en ver te blijven van de honden die op de witte stranden rondlopen.

In een poging de ziekte onder controle te houden, doodden de autoriteiten onlangs tweehonderdduizend zwerfhonden, omdat ze het zich -naar eigen zeggen- niet konden veroorloven de dieren tegen rabiës in te enten. Intussen is dat door internationale hulp wel mogelijk.

Nieuws.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid   Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Bali: geen reden voor paniek hondsdolheid
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Reizen :: Reisinformatie-
Ga naar: