Indonesische tijger verlaat zijn kooi19-08-2010 11:29 |
Van onze correspondent
JAKARTA – De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono ontvouwde deze week in het parlement een visie voor zijn laatste regeerperiode. „De Indonesische tijger verlaat zijn kooi”, aldus het staatshoofd.
De Indonesische president wil dat beest uit zijn kooi krijgen door de overheidsbestedingen in de infrastructuur met
28 procent te verhogen. „De
tijd is voor ons gekomen om niet langer een gekooide tijger te zijn, maar een natie die internationaal concurrerend is,” aldus de 60-jarige president. De Indonesische regering borduurt voort op een conservatief en degelijk fiscaal beleid, waarbij de staatsschuld en het financieringstekort stevig onder controle zijn.
In zijn lange toespraak sneed de Indonesische regeringsleider de twee grote obstakels aan voor een sterkere Indonesische ontwikkeling: infrastructuur en de bureaucratische corruptie. Hij beloofde wetgeving door het parlement te loodsen die de aankoop van land moet vereenvoudigen om de bouw van nieuwe tolwegen en bruggen van de grond te krijgen. Indonesië heeft maar een kleine fractie van de 6000 kilometer snelweg waar het kleine buurland Maleisië over beschikt.
Ook moet de strijd tegen corruptie verhevigd geworden. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Weliswaar schreef een rechtbank in Jakarta geschiedenis door dit jaar voor het eerst in Indonesië een rechter naar de gevangenis te sturen, maar politie, justitie en de politieke partijen blijven opereren in een schaduwwereld van geheime geldtransacties.
Yudhoyono toonde zich de afgelopen zes jaar een zeer behoedzaam manoeuvrerende politicus, die grote confrontaties schuwt. Critici betwijfelen of hij met deze eigenschap werkelijk het stroperige ambtenarenapparaat kan hervormen.
Ondanks de sceptische houding van veel Indonesische media en opiniemakers over Yudhoyono’s visie, spreken de cijfers van de economie voor zich. De economie groeide in het tweede kwartaal met 6,2 procent. In 2014 zal de groei volgens de president hoogstwaarschijnlijk de 7,7 procent halen.
De buitenlandse investeringen stromen Indonesië in. Vooral Japan heeft zich op de grootste economie van Zuidoost-Azië gestort. Qua aandelenmarkt bleek Indonesië een relatief veilige investering tijdens de wereldwijde recessie van de afgelopen tijd. De belangrijkste factor hierbij is de binnenlandse consumptie, goed voor twee derde van het Indonesische bruto nationaal product.
De bevolking neemt jaarlijks met circa 3 miljoen mensen toe en de dynamische middenklasse zal snel de 60 miljoen mensen naderen. De voormalige Nederlandse kolonie overleefde de wereldcrisis redelijk ongeschonden. Yudhoyono’s toespraak van maandag leek qua tekst wel heel erg op die van het jaar ervoor, was trouwens de kritiek vanuit het parlement.
De president is bezig aan zijn tweede en laatste ambtstermijn. Een omstreden parlementariër en partijgenoot van de oud-generaal suggereerde gisteren dat zijn politieke leider een derde termijn zou moeten krijgen, wat niet mogelijk is volgens de Indonesische grondwet. Razendsnel benadrukte Yudhoyono dat dit werkelijk zijn laatste regeerperiode is.
Zijn plannen tot 2014 illustreren nog steeds het beeld van een fluwelen handschoen en van een zachte heelmeester in plaats van een stevig snijdende chirurg. De vraag is dan ook hoe sterk het fundament zal zijn waarop de nieuwe tijger zijn sprongen zal maken.
Ref.Dagblad