Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Empty
BerichtOnderwerp: Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen   Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Icon_minitimedo 19 aug 2010 - 10:37

Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen

In Indonesië kunnen vrouwen voortaan op de trein plaatsnemen in wagons die enkel bestemd zijn voor vrouwelijke reizigers. De nationale spoorwegmaatschappij wil met de maatregel seksuele intimidatie op het openbaar transport tegengaan.

De wagons, herkenbaar aan hun roze zetels, zijn voorlopig enkel aanwezig op de verbinding tussen Jakarta en Bogor, en bevinden zich aan de voorkant van de trein, aldus een verantwoordelijke van de spoorwegmaatschappij.

"We willen onze service verbeteren en de passagiers optimaal beschermen", zo zegt Makmur Syaheran. De vrouwen blijven evenwel de keuze hebben om ook in de andere wagons plaats te nemen als ze dat wensen.

Indonesië kent met 200 miljoen mensen de grootste populatie moslims ter wereld. Van gescheiden openbare ruimtes voor mannen en vrouwen is gewoonlijk, in tegenstelling tot andere islamitische landen, geen sprake. (afp/adv)

19/08/10 11u30

HLN
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen   Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Icon_minitimedo 19 aug 2010 - 11:29

...Indonesië kent met 200 miljoen mensen......


Heeft men en passant een paar tig-miljoenen ergens gedumpt???? Sad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen   Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Icon_minitimewo 25 aug 2010 - 21:15

Billenknijpers geweerd in vrouwentrein Indonesië
Van onze correspondent Michel Maas op 25 augustus '10, 22:03, bijgewerkt 25 augustus '10, 22:34JAKARTA - Yanti kruist haar armen voor haar borsten: ‘Zo ga ik altijd de bus in’, zegt zij. ‘In het gedrang is er altijd wel iemand die daar zijn handen heeft.’ Dan opent zij haar tas, en vist er een opvouwbare paraplu uit. ‘Daar sla ik ze mee, als ze aan me komen.’ Doet ze dat echt? ‘Ja hoor, en het helpt!’

Yanti (35) staat in een kluwen mensen die wacht in een station van de ‘Busway’. Deze ‘Busway’ had het meest luxe, en het meest efficiënte transportmiddel van Jakarta moeten worden. Een armada van schone, nieuwe bussen zou via een netwerk van vrije busbanen alle delen van de stad met elkaar moeten verbinden.

Zoals bij zoveel projecten in Jakarta is ook hiervan weinig terechtgekomen. Het materieel is al versleten, de meeste busbanen zijn permanent verstopt omdat automobilisten ze gebruiken om aan de eeuwige files te ontsnappen, en op de paar routes die wel min of meer functioneren, zijn er veel te weinig bussen. Met als gevolg dat de passagiers zich in de ‘Busway’-stationnetjes verdringen voor de deuren van de bussen. In het gedrang zijn vaak vreemde handen in de weer.

Vroeger werd gewaarschuwd voor zakkenrollers en klemde Yanti haar tas tegen zich aan, maar tegenwoordig zijn het de grijpende handen van de billenknijpers die alle aandacht krijgen in de Indonesische media. Het regende klachten bij de ‘Busway’, op websites en in blogs, de media signaleerden een ‘trend’, en het management van de ‘Busway’ was de eerste om maatregelen te nemen: op de grotere stations werden de seksen gescheiden, en verdeeld over de schuifdeuren. In stations waar dat niet ging, zoals het station in de wijk ‘Blok M’, moeten vrouwen links in de rij, en mannen rechts. Veel komt daar niet van terecht: voor de deur staat een dichte kluwen mensen en iedereen probeert als eerste bij de deur te zijn.

‘Het is vreselijk’, zegt Ririn, een jonge vrouw met een jilbab (hoofddoek). ‘Voor een vrouw zoals ik, is het maar niks om tegen een man aan geperst te staan.’ Ririn is een strikte moslim en zichtbaar opgelucht, want sinds een paar dagen kan zij in ieder geval in de trein het lichamelijke contact met mannen vermijden. Na de mislukte poging van de ‘Busway’ zijn ook de spoorwegen begonnen met een vrouwvriendelijk experiment.

Op de drukke route tussen Jakarta en Bogor (het voormalige ‘Buitenzorg’) worden sinds donderdag rijtuigen gereserveerd voor vrouwen: in elke trein twee. Ririn reist elke dag met deze trein, en is dolgelukkig met deze ‘Kereta Khusus Wanita’ (trein speciaal voor vrouwen).

Op station Juanda in het centrum van Jakarta wacht Ririn op de trein. Op het perron hangen roze spandoeken en bordjes om de vrouwen te wijzen op de vrouwentrein, en de omroeper legt het een paar keer uit. Terwijl Ririn een plekje zoekt in het roze wachtvak op het perron (‘alleen voor vrouwen’) zitten andere vrouwen over het perron verspreid. Zij stappen in de eerste de beste treindeur naar binnen, en bekommeren zich niet over mannelijke passagiers.


Vrije keuze

De leiding van de spoorwegen en woordvoerders van ministeries zijn er snel bij om ook te benadrukken dat het vooral zo moet blijven. ‘Het gaat er echt alleen maar om de veiligheid van de vrouwen te vergroten’, zegt een woordvoerster in Juanda. De spoorwegen doen er alles aan de indruk weg te nemen dat hier een begin wordt gemaakt met een verplichte scheiding van de seksen. ‘De vrouwenrijtuigen zijn absoluut niet verplicht voor vrouwen’, zegt de woordvoerster. ‘Vrouwen die willen reizen in de gemengde coupés kunnen dat gerust blijven doen.’

Segregatie van mannen en vrouwen is een uiterst gevoelig punt in het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld. Orthodoxe en radicale moslimgroepen ijveren in het hele land voor invoering van de sharia, de islamitische wetgeving, en op veel plaatsen zijn al islamitische fatsoenswetten opgenomen in plaatselijke verordeningen. Scheiding van vrouwen en mannen zou goed passen in deze stroming, maar zou volgens sociologen en veel politici een pijnlijke stap terug zijn voor de democratie.

De vrouwen die woensdag de trein nemen bekommeren zich niet om deze discussie. Zij genieten van de rust: ‘Het is heerlijk. Het is zo relaxed. Je bent met vrouwen onder elkaar, je wordt niet lastiggevallen, en er zijn geen kerels die je zitplaats voor je neus wegkapen’, zegt Asmawati. ‘Kerels’ die ondanks alle borden per ongeluk de vrouwencoupé binnenstappen worden met gejoel verdreven.

De Indonesische spoorwegen willen de service, als die aanslaat, uitbreiden over meer spoorlijnen.

Volkskrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen   Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Icon_minitimeza 28 aug 2010 - 9:11

Citaat :
en bevinden zich aan de voorkant van de trein
hmmm.. is dat niet de gevaarlijkste plek om te zitten bij botsingen?

en ik weet niet.. stel, dat iedere trein die vrouwencoupés krijgen. Ze zeggen wel dat het vrije keuze is of je apart wil zitten maar voor je het weet is het ogenblik daar dat je als vrouw tussen de mannen met andere ogen bekeken wordt. Ben je dan vogelvrij als vrouw daar? Mag dan iedereen aan je zitten?

gaat dat dan ook voor toeristen gelden? "kijk naar rechts, lieverd, snel, er komt een mooi plaatje aan.."
de pulsa-verkopers gaan gouden tijden tegemoet clown

en ja: deze acties geven de Indonesische man een slechte reputatie. Laten ze liever meer treinen laten rijden zodat je kan omvallen als de trein een bochie maakt, en blijf met je tengels van anderen af..

Ben benieuwd of deze vrouwentreinen inderdaad bedacht zijn tegen billenknijpers, of dat dit een voorbode is van...


scratch
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Kesasar

Kesasar

Aantal berichten : 2586
Registratiedatum : 03-01-09
Woonplaats : Selandia Baru

Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen   Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Icon_minitimeza 28 aug 2010 - 20:13

""Ben benieuwd of deze vrouwentreinen inderdaad bedacht zijn tegen billenknijpers, of dat dit een voorbode is van..........?""

Mag ik even voor je invullen missy Wu? ......."Shariah dan"......

Nee hoor, volgens Islamic Leer mogen de jongens met 'vlugge vingers' de dames niet aan tasten, je hebt deze 'vieze' jochies overal, Frankrijk,Italie,Spain, het is daar aan de orde van de dag, zover ik me dat kan herinneren, als de dames vlug reageren krijgen de kwajongens een mep met de handtas of een knie op een gevoelige plaats Wink , des-al-niet-te-min, hoogst onplezierig voor het vrouwenvolk. ja tot strakkies maar weer, si K.
Terug naar boven Ga naar beneden
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen   Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Icon_minitimedi 14 mei 2013 - 13:24

maandag 13 mei 2013
Mannen persen zich weer in vrouwentrein Indonesië


Het was de eerste trein voor vrouwen in Indonesië, waarin vrouwen ongestoord en zonder ongewenst gefriemel van mannelijke passagiers konden reizen. Was, want het Indonesische spoorwegbedrijf KAI Commuter Jabodetabek (KCJ) heeft de dienst nu geschrapt.

Is handtastelijkheid geen probleem meer? Nou, dat heeft eigenlijk niets met de beslissing te maken. Er zijn meer reizigers en dus hebben ze de treinen nodig voor de gewone dienstregeling. "Na een evaluatie van de trein en het luisteren naar de publieke opinie hebben we besloten dat vanaf vandaag, maandag 13 mei, de vrouwentrein niet meer rijdt", zei woordvoerder Eva Chairunnisa tegen de Jakarta Globe. "We hebben niet genoeg treinen en de vrouwentrein was doorgaans relatief leeg."

Roze stoelen

De vrouwentrein heeft zeven maanden gereden; hij werd vorig jaar oktober ingevoerd. Twee jaar daarvoor lanceerde KCJ vrouwenwagons, die aan het begin en eind van een trein zitten - met speciale roze stoelbekleding. Die kwamen er na klachten van vrouwen in Jakarta, die regelmatig in het openbaar vervoer lastiggevallen werden door mannen. De mannen zouden de drukte in een trein gebruiken om zogenaamd onbedoeld aan vrouwen te zitten.

Nu hoopt het vervoersbedrijf dat die wagons genoeg zijn. "We beseffen dat vrouwen de treinen nodig hebben om zich veiliger te voelen, maar we hopen dat ze genoeg hebben aan de wagons", aldus de woordvoerder.

De vrouwenwagons zijn er maar op één route. Volgens Chairunnisa gaat KCJ de veiligheidsmaatregelen op stations en in treinen wel opvoeren.

Ook andere landen hebben vrouwentreinen of -coupés, zoals Japan en Brazilië. In India bestaan ze ook, net als postkantoren alleen voor vrouwen.

NOS op 3
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen   Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Aparte wagons in trein voor Indonesische vrouwen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: