Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van der Staaij

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van der Staaij  Empty
BerichtOnderwerp: Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van der Staaij    Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van der Staaij  Icon_minitimema 6 sep 2010 - 16:01

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van der Staaij over het explosief gestegen aantal aanvallen op kerken en het ontbreken van overheidsoptreden daartegen

Kamerbrief | 6 september 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Staaij over het explosief gestegen aantal aanvallen op kerken en het ontbreken van overheidsoptreden daartegen. Deze vragen werden ingezonden op 28 juni 2010 met kenmerk 2010Z11295.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van der Staaij (SGP) over het explosief gestegen aantal aanvallen op kerken en het ontbreken van overheidsoptreden daartegen.


Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de felle kritiek van de gezaghebbende mensenrechtenorganisatie Setara in Jakarta op de Indonesische regering, omdat die zo weinig doet tegen de talloze aanvallen op kerken en christelijke gebedsplaatsen? 1)

Vraag 2
Wat is uw oordeel over de kritische noties van het Setara-instituut voor mensenrechten? Welke consequenties verbindt u hieraan?

Vraag 3
Is het aantal aanvallen op Indonesische kerken en christelijke gebedsplaatsen inderdaad explosief gestegen? Wat is de aanleiding hiervoor? In hoeverre ligt hier een directe relatie met groeiende islamitische groeperingen, die de shariawetgeving prediken, zoals het Setara-instituut aanduidt?

Antwoord

Het Setara-instituut wijst op het groeiend aantal problemen dat kerkgemeenschappen in Indonesië ondervinden. In 2008 vonden er volgens de mensenrechtenorganisatie zeventien incidenten gericht tegen Christenen plaats, in 2009 achttien, en in 2010, in de maanden januari tot juli, zou het aantal gestegen zijn tot 28. Setara maakt melding van gevallen waarbij lokale overheden, mede onder druk van islamitische groeperingen, op grond van veronderstelde administratieve onregelmatigheden zijn overgegaan tot het sluiten van kerkgebouwen of weigeren bouwvergunningen voor kerken af te geven. Tevens maakt het rapport melding van een aantal gevallen van intimidatie jegens kerkgemeenschappen. Er was volgens Setara hierbij overigens geen sprake van fysiek geweld tegen personen.

De problemen die Setara aan de orde stelt lijken vooral het gevolg te zijn van een ministerieel decreet uit 2006, dat voorschrijft dat de lokale bevolking inspraak heeft bij de bouw of renovatie van gebouwen van religieuze groeperingen.


Ik vind het belangrijk dat Setara deze problematiek signaleert in zijn rapport en daarmee bijdraagt aan de maatschappelijke bewustwording ten aanzien van dit onderwerp bij zowel gouvernementele als niet-gouvernementele instanties.

De Nederlandse regering volgt de mensenrechtensituatie, waaronder de ontwikkelingen op het gebied van de vrijheid van godsdienstuitoefening, nauwlettend en heeft hierover regelmatig contact met de Indonesische overheid. Ook tijdens de laatste bilaterale politieke dialoog met Indonesië in november 2009 werd hierover gesproken. U kunt ervan op aan dat ik in mijn contacten met de Indonesische overheid aandacht zal blijven vragen voor het belang van godsdienstvrijheid.

Vraag 4
Wat is in algemene zin de houding van de Indonesische regering ten aanzien van het groeiende aantal radicaalislamitische groeperingen in Indonesië?

Vraag 5

Is de kritiek terecht, dat de Indonesische regering bijzonder weinig doet ter bescherming van kerken en christenen? Wat is hiervan de achtergrond? Was deze trend bij u bekend?

Vraag 6

Op welke wijze heeft u in de afgelopen periode, eventueel via internationale gremia, de precaire positie van christelijke minderheden in Indonesië aan de orde gesteld bij de betreffende autoriteiten? Welke resultaten heeft dit opgeleverd? Betoont Indonesië zich gevoelig voor internationale kritiek hieromtrent?

Vraag 7

In hoeverre heeft de positie van godsdienstige minderheden in Indonesië thans de aandacht van de EU? Kan deze aandacht verder geïntensiveerd worden? Wilt u dit bevorderen?

Vraag 8

Bent u bereid - zo mogelijk ook in internationaal verband - om de nu aangeduide noties van het genoemde mensenrechteninstituut te benutten als handvat om opnieuw de positie van christenen in Indonesië aan de orde te stellen bij de betreffende autoriteiten én te bevorderen, dat de Indonesische regering haar verantwoordelijkheid neemt in het beschermen van kerken en christenen? Zo ja, op welke wijze wilt u dit doen, met welke mogelijke drukmiddelen en op welke termijn?

Antwoord op de vragen 4 tot en met 8

In de Indonesische grondwet is de vrijheid van godsdienst gewaarborgd. Hoewel de overgrote meerderheid van de Indonesische bevolking moslim is, hebben verschillende gebieden in het land een protestantse of katholieke meerderheid.

De Indonesische regering is bijzonder actief in het bestrijden van radicale elementen in haar samenleving. Helaas bestaan er kleine groeperingen die de pluralistische grondhouding van de regering niet erkennen en radicaliseren; zij zijn de laatste jaren actiever geworden in woord en daad. De Indonesische overheid tracht deze groeperingen te identificeren en aan te pakken. Dit is echter niet eenvoudig daar het de Indonesische overheid op lokaal niveau vaak nog aan voldoende middelen en getrainde mensen ontbreekt om zulke radicalisering en religieuze onvrijheden tegen te gaan. Volgens het rapport van Setara komt het bovendien voor dat sommige lokale overheden niet bereid zijn om zich actief in te zetten voor de bescherming van religieuze minderheden.

Publicaties, zoals het rapport van Setara, zijn belangrijk om aandacht te blijven vragen voor de problematiek van interreligieuze spanningen binnen de Indonesische samenleving en dragen bij aan de maatschappelijke bewustwording ten aanzien van dit onderwerp bij zowel gouvernementele als niet-gouvernementele instanties.

Voor de EU vormt vrijheid van religie een belangrijk aandachtspunt. Tijdens de recente EU-Indonesië mensenrechtendialoog van 29 juni 2010 werd door de EU het belang van het respecteren van godsdienstvrijheid en het voeren van een interreligeuze dialoog ter bevordering van begrip en verdraagzaamheid benadrukt (zie ook de beantwoording op de kamervragen van de leden Wilders en De Roon d.d. 5 juli 2010).

Ten slotte kan nog worden vermeld dat Nederland projecten op het gebied van democratisering en mensenrechten ondersteunt.


1) Reformatorisch Dagblad, 27 juli 2010

Laatst aangepast: 6 september 2010


Nieuwsbank
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van der Staaij  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van der Staaij    Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van der Staaij  Icon_minitimedi 7 sep 2010 - 8:24

„Wet Indonesië brengt kerk in problemen”07-09-2010 07:56 | Redactie politiek

DEN HAAG – Het groeiende aantal problemen dat kerk­gemeenschappen in Indonesië ondervinden, lijkt vooral het gevolg van een ministerieel decreet dat voorschrijft dat de lokale bevolking inspraak heeft bij de bouw of renovatie van religieuze gebouwen.

Dat heeft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) maandag geantwoord op Kamervragen van de SGP over het sluiten van kerkgebouwen en intimidatie 
jegens christenen.

De bewindsman schrijft dat Indo­nesië vrijheid van godsdienst waarborgt en radicale groepen in de samenleving „bijzonder actief bestrijdt.” Op lokaal niveau ontbreekt het de overheid echter aan voldoende middelen en mensen om het geweld tegen christenen effectief aan te pakken.

Ref.Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van der Staaij
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» beantwoording vragen van de leden Voordewind en Van der Staaij over de huisvesting van theologiestudenten in Jakarta
» Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Wilders en De Roon over moslimoorlog tegen christenen in Indonesië
» beantwoording vragen van het lid Ferrier
» Beantwoording vragen over de opgepakte Nederlandse journalisten in Papoea
» Beantwoording vragen van Kamerleden over marteling van Papoea's door Indonesische militairen

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: