Moslimlanden woedend over geplande koranverbranding
donderdag 9 september 2010 13:56
De drie grootste moslimlanden ter wereld hebben de Amerikaanse president Barack Obama opgeroepen de geplande verbranding van honderden Korans te verbieden. Een dominee van een kleine kerk in Florida wil met de actie waarschuwen tegen de islam.
Obama bang voor geweld
Obama heeft donderdag afstand genomen van de geplande koranverbranding. De actie kan een 'goudmijn' zijn om aanhangers voor Al-Qa'ida te werven, zegt de president. Hij vreest bovendien dat de verbranding van het heilige boek van de moslims tot 'ernstig geweld' in landen als Pakistan en Afghanistan leidt.
De president van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, heeft in een brief aan Obama zijn afschuw uitgesproken over het plan. Ook laat president Susilo Bambang Yudhoyono weten bang te zijn voor de gevolgen.
Obama
In het schrijven meldt hij dat het verbranden van Korans de Amerikaanse inspanningen om een brug tussen het Westen en de islam te slaan teniet doen. Hij zal daarmee een gevoelige snaar raken bij Barack Obama, omdat de Amerikaanse president sinds al zijn aantreden zijn uiterste best doet Amerika te promoten in de moslimwereld, wat overigens tot nog toe niet echt wil lukken.
De minister van Binnenlandse Zaken van India, Palaniappan Chidambaram, wil dat de Amerikaanse autoriteiten de koranverbranding verbieden. Ook hoopt hij dat er geen beelden van te zien zullen zijn op de Indiase televisie.
Wereldvrede
De Pakistaanse president Asif Ali Zardari haalt hard uit naar de dominee, Terry Jones, van wie het plan afkomstig is. 'Iemand die zoiets walgelijks in z'n hoofd haalt, heeft een zieke geest en een perverse ziel.'
De Amerikaanse regering en samenleving mogen de verbranding dan al krachtig hebben veroordeeld, Ali Zardari waarschuwt dat moslims hoe dan ook woedend zullen worden op de Verenigde Staten. De actie zal de moslimwereld 'in vuur en vlam zetten' en zelfs 'de wereldvrede' in gevaar brengen, aldus de president.
Niet verboden
Ondanks alle protesten zal de geplande koranverbranding niet verboden worden door de Amerikaanse overheid, omdat het valt onder de vrijheid van meningsuiting, die in Amerika absoluut is. Het Hooggerechtshof bepaalde eerder dat het feit dat mensen zich beledigd voelen door bepaalde uitspraken of gedragingen, de overheid niet het recht geeft deze te verbieden.
De burgemeester van New York, de liberaal Michael Bloomberg, die het eerder opnam voor de bouw van een moskee vlakbij Ground Zero, neemt het in deze kwestie ook op voor de dominee. 'De vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen,' aldus Bloomberg.
Door Jeroen Langelaar
Elsevier