Een zware week voor de presidentTerwijl de populariteit van oud-president Bush de afgelopen weken juist weer toenam, kreeg de Indonesische president Yudhoyono veel teleurstellingen te verwerken.Het was een zware laatste week van de Ramadan voor president Susilo Bambang Yudhoyono, die op donderdag negen september jarig was. Eerst moest hij de op handen zijnde oorlog met buurland Maleisië bezweren. Toen ontving hij plotseling kritiek uit eigen militaire gelederen over zijn stijl van leiderschap. En als klap op de vuurpijl viel er een dode tijdens de Open House ceremonie van de president.
Maleisië had de fout gemaakt om drie Indonesische ambtenaren van het Zeevaart-departement in Kalimantan in de boeien te slaan. De twee buurlanden ruziën al decennia lang over de kleine eilandjes bij Kalimantan, waar toevallig veel olie in de grond zit. President Soekarno voerde in de jaren zestig de compromisloze ‘Konfrontasi-politiek’ met Maleisië. Zijn commandotroepen leverden een gevreesde en weinig succesvolle strijd met Maleisische, Britse en Australische commando’s in de jungle van Kalimantan. Sindsdien is het haat en nijd tussen de Indonesische reus (235 miljoen inwoners) en de Maleisische relatief rijke dwerg (30 miljoen inwoners).
Hierbij toont de Indonesische president Yudhoyono zich, net als zijn voorganger en tevens leger-generaal Soeharto, relatief pragmatisch en berekend in de verhouding met Maleisië. Desondanks koos Yudhoyono het militaire hoofdkwartier Cilangkap, in Jakarta als locatie voor de presidentiële toespraak om de crisis met Maleisië te bezweren.
Yudhoyono’s gematigde toespraak oogstte veel kritiek van de zogenoemde ‘warmongers’ in het parlement en de media. Enkele dagen voor de toespraak toonde een opiniepeiling aan dat de ‘approval-rate’ voor de president met dertig procent is gezakt naar zestig procent. Een grote daling in de ogen van de Indonesische media en criticasters. En toen ging het alleen nog maar meer de slechte kant op.
In Kompas, de grootste en meest gezaghebbende krant van Indonesië stond een kritisch opinieartikel over de leiderschapskwaliteiten van de, vorig jaar herkozen, president. Wekelijks verschijnen talloze kritische artikelen over de president en zijn regering, dat is niet zo bijzonder. Het meest schokkende was nou juist de auteur van het artikel: Luchtmacht-Kolonel Adjie Suradjie. De Indonesische legertop leek collectief door een wesp gestoken. Het komt eigenlijk nooit voor dat Indonesische militairen actief in dienst openlijk kritiek leveren op de Indonesische president. Het feit dat Yudhoyono zelf een product is van dit machtige instituut, maakte de zaak nog pijnlijker. Kolonel Adjie heeft verklaard niet bang te zijn voor disciplinaire maatregelen van zijn militaire superieuren.
President Yudhoyono besloot op negen september zijn verjaardag op sobere wijze te vieren tijdens een grote Suikerfeest-bijeenkomst in de Istiglal-moskee in Jakarta. Een dag later hield hij op joviale wijze Open House in het presidentiëel paleis in Jakarta. Indonesiërs uit alle hoeken van de archipel mochten langskomen om hun president de hand te schudden. En de mensen toogden dan ook massaal naar het paleis. En toen ging het opnieuw mis. In het gedrang en de hete temperaturen bezweek de 45-jarige Joni uit West-Java. Hulp kwam te laat. Die dag berichtten de vrijgevochten Indonesie media vooral over het dode slachtoffer tijdens de Open House van president Yudhoyono. Het was een zware week voor de 61-jarige president. Hopelijk kan hij in oktober in Nederland even uitrusten.
Lepeltak