Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Indonesië Intolerantie: Ga toch weg met jullie kerk!

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indonesië Intolerantie:  Ga toch weg met jullie kerk! Empty
BerichtOnderwerp: Indonesië Intolerantie: Ga toch weg met jullie kerk!   Indonesië Intolerantie:  Ga toch weg met jullie kerk! Icon_minitimedi 14 sep 2010 - 8:45

Indonesië Intolerantie
Ga toch weg met jullie kerk!


Door: Eva Ludemann
Gepubliceerd: vandaag 00:26
Update: vandaag 06:41

Moslims zijn boos: christenen willen een kerk bouwen in hun wijk. ‘Ze willen ons land overnemen.’

‘Gevoelloos’. ‘Respectloos’. ‘Provocatief’. Nee, het gaat niet om het islamitisch centrum om de hoek van Ground Zero. Dit keer zijn het geen judeo-christenen die demonstreren tegen de bouw van een islamitisch gebedshuis. Op hemelsbreed 16.168 kilometer van New York verzetten moslims zich tegen de komst van een kerk.

‘Geen kerk!’, scanderen betogers. ‘Weg met de christenen!’ Zondag stak een demonstrant een kerkganger met een mes in de buik, een ander timmerde een predikant met een houten balk op zijn hoofd.

Het is al maanden hommeles in Bekasi, een industriestadje zo’n veertig kilometer ten oosten van hoofdstad Jakarta. Leden van de Huria Kristen Batak Protestan, de protestants-christelijke gemeenschap, bidden er elke zondag op een veldje, onder een boom. De anderhalf duizend gelovigen hebben geen andere plaats om elkaar te ontmoeten; hun kerken zijn door radicale moslims dichtgespijkerd.

Volgens de christenen is het veldje van hen, de plaatselijke overheid zou hebben toegezegd dat ze er mochten bidden. De moslims hanteren hun eigen waarheid: het stuk land behoort aan hén. Bovendien: de wet stelt dat christenen geen diensten mogen houden zonder toestemming te vragen aan de plaatselijke bevolking. Die overwegend islamitisch is en dat nooit goed zou vinden.

Oproerpolitie
‘La ilaha ilallah’, ‘Er is geen god behalve Allah’, gieren luidsprekers over het veld, zodra de kerkgangers ook maar één noot hebben gezongen. ‘Ze willen onze moslimgemeenschap overnemen’, roepen boze moslims. ‘De christenen willen kaffers, ongelovigen, van onze kinderen maken!’

Oproerpolitie moet voorkomen dat de christenen letterlijk van het veld worden getrapt, maar de meeste hulp krijgen de christenen van een groep gematigde moslims, die hen tegen de extremisten beschermt en zich verzet tegen de toenemende intolerantie jegens de niet-islamitische minderheden in hun land.

Politieke islam
Indonesië is officieel een seculiere staat, maar de politieke islam is steeds prominenter aanwezig, aangejaagd door onder andere de radicaal islamitische partij het Islamitische Verdedigingsfront (FPI), voorstander van invoering van de sharía.

Volgens seculiere Indonesiërs legt de regering van president Yudhoyono de extremisten geen strobreed in de weg, omdat ze van hen afhankelijk is. Maar ultraorthodoxe moslims menen juist dat de overheid hén in de steek laat. ‘Waarom ziet die niet in dat het hier helemaal fout gaat? Dat die christenen ons land willen inpikken om er één groot christelijk bolwerk van de maken?’ Vervang de woorden ‘christenen’ en ‘christelijk’ door ‘moslims’ en ‘islamitisch’ en je bent weer in New York.

De Pers
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Indonesië Intolerantie:  Ga toch weg met jullie kerk! Empty
BerichtOnderwerp: Re: Indonesië Intolerantie: Ga toch weg met jullie kerk!   Indonesië Intolerantie:  Ga toch weg met jullie kerk! Icon_minitimedi 14 sep 2010 - 8:52

Is er niet ook een beetje broodnijd aanwezig?

Bekasi, een industriestadje waar circa 1.500 Batak (Sumatera) christenen werken o.a. in de fabrieken van Patell (Barbie en Ken poppen o.m.)

Is zomaar een vraag, geen stelling van me.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
 
Indonesië Intolerantie: Ga toch weg met jullie kerk!
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Onrust Indonesië: Wij geen kerk? Dan jullie geen moskee
» Religieuze intolerantie nam in 2014 toe in Indonesië
» Blok wil subsidie aan Indonesië niet stoppen om intolerantie
» Kerk inzet van conflict Indonesië
» Geen steun voor kerk Indonesië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: