di 14 sep 2010, 15:06
Australië krijgt VOC-schatten terug AMERSFOORT - Nederland geeft een zilveren muntschat en andere voorwerpen uit de wrakken van de Batavia en drie andere VOC-schepen terug aan Australië. De schepen vergingen in de zeventiende en achttiende eeuw voor de Australische kust.
Enkele van de kunstschatten uit De Vergulde Draeck
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Australische ambassade tekenen woensdag een overeenkomst over de teruggave, maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dinsdag bekend. Dat gebeurt op een replica van de Batavia in Lelystad.
In 1972 spraken Nederland en Australië af om de vondsten uit opgravingen en archeologisch onderzoek te verdelen. Inmiddels vinden beide landen het verdelen van archeologische collecties achterhaald. De collectie kan beter als één geheel worden bestudeerd, luidt de gedachte. In 2006 deed Nederland al de toezegging dat het Nederlandse deel van de collectie wordt teruggegeven.
Het gaat om vondsten uit de scheepswrakken van de Batavia (vergaan in 1629), de Vergulde Draeck (1656), de Zuytdorp (1712) en de Zeewijk (1727). De schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) waren in hun tijd op weg naar Batavia, het huidige Jakarta in Indonesië. Ze voeren te ver door naar het oosten en vergingen voor de kust van West-Australië.
Het VOC-vlaggenschip Batavia was het eerste Nederlandse schip dat voor de Australische kust verloren ging, een jaar nadat het in Amsterdam te water was gelaten. Het vervoerde onder meer zilveren munten en zandstenen blokken voor een nieuwe stadspoort in Batavia.
Het wrak van de Batavia werd net als dat van de andere schepen pas in de jaren zestig ontdekt. Het grootste deel van de collectie VOC-schatten bevindt zich in het Western Australian Museum in Fremantle.
Enkele van de vondsten die in Nederland belandden, zijn nog tot 28 oktober te zien in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Het Centrum voor Internationale Erfgoedactiviteiten heeft de collectie gedocumenteerd en gefotografeerd, waardoor deze binnenkort voor iedereen via internet is te zien.
Telegraaf