50 jaar OPEC
Hoe olie de wereld in zijn greep kreeg
Nog steeds draait de wereld grotendeels op olie. Sinds begin 19e eeuw de eerste olie in Amerika werd aangeboord, heeft olie als belangrijkste fossiele brandstof de wereld veroverd. Vooral de olievondsten op het Arabische schiereiland maakten de wereld olieverslaafd. In 1960 verenigden de aardolieproducerende landen van het Midden-Oosten en Venezuela (samen goed voor 85% van de aardolie-export) zich in de OPEC. Later traden Qatar, Indonesië, Aboe Dhabi, Algerije, Nigeria, Ecuador en Gabon nog toe.
Nederland wordt in de jaren vijftig een serieus olieproducerend land. Na de vondst van de gasbel bij Slochteren wordt aardgas voor Nederland de belangrijkste eigen energiebron. Rotterdam ontwikkelt zich ondertussen tot één van de belangrijkste doorvoerhavens en raffinaderijen (Pernis).
Voor Nederland was oliewinnning in Indonesië door Shel tijdens de koloniale tijd belangrijk. Na de zelfstandigheid van Indonesië werd de oliewinning in Indonesië genationaliseerd.
Voor Curaçao werd olie belangrijk toen in 1914 grote aardoliereserves in Venezuela werden ontdekt. Shell vestigde meteen een olieraffinaderij op het eiland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het eiland een belangrijke rol bij de levering van brandstof aan de geallieerde troepen. In In de jaren veertig en vijftig bracht de raffinaderij welvaart en modernisering voor het eiland, maar de welvaart was ongelijk verdeeld. De Curaçaose werknemers werd steeds ontevredener met de loonpraktijken van Shell.
In de jaren tachtig verliet Shell Curaçao. De olieraffinaderij werd van toen af aan door het eilandgebied verhuurd aan de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA
zie ook The Wildcat, film over een proefboring naar olie door Shell in het oerwoud in Indonesië. Polygoon Profilti, 1953 (Bert Haanstra)
Geschiedenis
15-9-2010