Opstand van asiel-zoekers in Sydney
Geplaatst: 22 september 2010 06:40, laatste wijziging: 22 september 2010 10:21
van onze redactie buitenland
SYDNEY - Een groep van elf asielzoekers is dinsdag uit protest op het dak geklommen van het detentiecentrum in de Australische stad Sydney, waar ze worden vastgehouden. Australië het meest welvarende land in de regio, treedt streng op tegen vluchtelingen.
De elf Sri Lankanen zeiden bang te zijn naar hun land van herkomst te worden teruggestuurd. Ook uitten zij hun verontrusting over de dood van een asielzoeker die op het punt stond gedeporteerd te worden. Volgens hen is de man uit wanhoop van het dak gesprongen. De autoriteiten willen over de doodsoorzaak niets zeggen.
Australië krijgt de laatste tijd steeds meer asielzoekers uit Sri Lanka, Irak en Afghanistan binnen. Zowel de regering als de oppositie wil deze grote toestroom keren. De oppositie wijt de toename van het aantal asielzoekers echter aan te slap immigratiebeleid van de Labourregering.
Groot thema
Het is opmerkelijk dat de vluchtelingenproblematiek een zo groot thema is in Australië. Volgens recente cijfers maken asielzoekers namelijk slechts enkele procenten uit van het totale aantal immigranten. De aantallen vluchtelingen zijn vele malen lager dan in landen als Groot-Brittannië en Canada.
Toch is altijd hard opgetreden tegen vooral de bootvluchtelingen die vanuit Indonesië het land willen bereiken. Zij werden de afgelopen jaren onder meer opgevangen in het overvolle detentiekamp op Christmas Island, een Australisch eiland vlakbij Indonesië. De huidige premier van Australië, Julia Gillard, zei afgelopen zomer een zelfde centrum in Oost-Timor te willen openen.
Verschil
Asielzoekers worden in zo'n kamp opgesloten, zolang hun zaak in behandeling is. Dat kan heel lang duren. De Australische afdeling van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is al jaren ontevreden over het Australische beleid. ,,Dit is het enige land dat asielzoekers op deze manier vasthoudt'', stelt Graham Thom van de organisatie.
Thom wijst ook op het grote verschil tussen asielzoekers die per vliegtuig het land binnenkomen en de bootvluchtelingen. ,,Op het vliegveld worden de vluchtelingen humaan en vlot behandeld en hoeven zij niet vast te zitten. Waarom moeten degenen die per boot arriveren dat dan wel?'' De asielzoekers zelf zeggen ook jaren na hun binnenkomst zich nog gediscrimineerd te voelen.
Mensensmokkel
Australië wil met de strenge maatregelen op zee onder meer de mensenmokkel tegengaan. Maar dat gaat ten koste van de menselijkheid, menen de demonstranten die dinsdag op het dak protesteerden. ,,We zijn echte vluchtelingen en we zijn naar Australië gekomen om er bescherming te zoeken, niet om op onrechtmatige wijze te worden vastgezet.''
Aan het eind van de dag verlieten de asielzoekers het dak, na overleg met de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Ze hebben geen belofte gekregen over hun verblijfsstatus in Australië
Sinds 1976 zijn er vijfhonderd boten met vluchtelingen aan land gekomen in Australië. De meeste daarvan arriveerden in de afgelopen jaren. De boten brachten 24.927 vluchtelingen aan land.
Nederlands Dagblad