Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 'MONUMENT IN GEWAPEND BETON' - Radio Kootwijk

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wujud
Admin
wujud

Aantal berichten : 1008
Registratiedatum : 08-12-08

'MONUMENT IN GEWAPEND BETON' - Radio Kootwijk Empty
BerichtOnderwerp: 'MONUMENT IN GEWAPEND BETON' - Radio Kootwijk   'MONUMENT IN GEWAPEND BETON' - Radio Kootwijk Icon_minitimeza 7 feb 2009 - 23:22

'MONUMENT IN GEWAPEND BETON'
Uitgeverij Æneas lanceert boek over Radio Kootwijk

©️ 2008 - Brabants Centrum
'MONUMENT IN GEWAPEND BETON' - Radio Kootwijk 3261659396_5c9a0b3656_m
Vooraanzicht van het gebouw van Radio Kootwijk, het zenderpark dat Nederland decennialang gebruikt voor radiocontact met de overzeese gebieden. De fontein deed vroeger dienst als koelvijver. (Foto's: Marc Cleutjens).

DOOR MARC CLEUTJENS

De Boxtelse uitgeverij Æneas heeft onlangs het boek 'Radio Kootwijk, monument in gewapend beton' gepresenteerd. Dit gebeurde ter ere van het zestigjarig jubileum van Cement, een vakblad voor ontwerp en constructie. Het boek beschrijft het ontstaan van het zendstation, gebouwd op een verlaten plek op de Veluwe onder de rook van Apeldoorn.

Het boek, dat is geschreven door Pieter Spits, gaat in op de keuzes in het ontwerp en de uitvoering in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw. Veel foto's zijn gemaakt door de Boxtelse fotograaf Peter de Koning, die als freelancer wekelijks actief is voor Brabants Centrum.

Vanuit het voormalige zendstation Radio Kootwijk werd in de vorige eeuw contact onderhouden met Nederlands-Indië. Het inmiddels bijna negentig jaar oude bouwwerk, ontworpen volgens de bouwstijl art deco, vormt een herkenbaar silhouet temidden van de Veluwse natuur. 'Radio Kootwijk, monument in gewapend beton' beschrijft waarom het gebouw juist werd opgetrokken uit beton. Ook wordt de impact die de bouw van het zendstation had op de omtrek beschreven; niet alleen architectonisch, maar ook sociologisch was het gebouw bepalend in de omgeving. De mensen die er bouwden, woonden en werkten vormden een bijzondere gemeenschap.

Het boek eindigt met een beschouwing van de huidige situatie en toekomstscenario's. Na het wegvallen van de zendfunctie verkocht KPN Telecom de gebouwen en de omliggende vierhonderd hectaren natuur aan het Rijk. Verschillende overheden zoeken nu samen naar een nieuwe bestemming voor dit unieke en kwetsbare complex. Met veel fraai fotomateriaal en een schat aan gegevens over dit bijzondere rijksmonument is het een veelzijdig boek geworden.

GESCHIEDENIS
Radio Kootwijk was tot 31 december 1998 een radiostation waarmee Nederland sinds de opening in 1923 radiotelegrafisch en radiotelefonisch contact onderhield met de overzeese gebieden. Nadat deze functie in de jaren zeventig op de achtergrond raakte omdat andere technieken zoals satellieten en onderzeese kabels het radiostation overvleugelden, richtte Radio Kootwijk zich op scheepvaart- en luchtvaartcommunicatie, totdat het doek viel en KPN het complex enkele jaren later verkocht aan de Nederlandse staat.

De plannen voor het zendstation op de Veluwe dateren uit de jaren 1917-1918. Het ontwerp van het in 1923 geopende complex is van architect Julius M. Luthmann, die koos voor de 'Nieuwe Architectuur' en zich liet inspireren door de nieuwe bouwkunst in Scandinavië. Het bouwwerk vertoont grote overeenkomsten met het station van de Finse hoofdstad Helsinki. Opvallend is de symmetrie in het ontwerp. Voor het gebouw ligt een koelvijver, die nu is voorzien van enkele fonteinen.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag kon het machtige gebouw van Radio Kootwijk vorig najaar bezichtigd worden. En duizenden bezoekers begaven zich toen naar 'De Sphinkx' of 'De kathedraal van de Veluwe' zoals het ontwerp van Luthmann wordt genoemd. In de vroegere machinehal was een historische expositie ingericht, buiten waren archeologen aan het werk. En de echte liefhebbers hadden er best een uurtje wachten voor over om de betonnen kolos te beklimmen en uit te kijken over het Kootwijkerzand...

'MONUMENT IN GEWAPEND BETON' - Radio Kootwijk 3260831995_e4d7b07dc8_m Archiefopname van de vroegere machinehal in Radio Kootwijk.


'Radio Kootwijk, monument in gewapend beton' wordt uitgegeven door Uitgeverij Æneas en is voor 19,95 euro te bestellen via www.aeneas.nl of via Uitgeverij Æneas, Postbus 101, 5280 AC BOXTEL, telefoon (0411) 65 00 85.
Op www.brabantscentrum.nl staat een uitgebreide fotoreportage van Radio Kootwijk.

©️ 2008 - Brabants Centrum

_________________
* Indoleed : geen verhalen meer te horen *
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
'MONUMENT IN GEWAPEND BETON' - Radio Kootwijk
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: